PDA

Pokaż pełną wersję : Psalmopoeus cambridgei nie robi gniazda

Nektaryn
20-07-2008, 20:36
Kupilem cambri L8 jakis miesiac temu, do tego czasu nie zrobil gniazda. Wcina swierszcze itd, jest jednak problem z tym gniazdem, ciagle przesiaduje w szczelinie* miedzy sciankami (*zalacznik). Czemu tak sie dzieje? Ma zle warunki? Bobaz twierdzi ze moze pasc bo jego avi z takiego powodu padaly. Jaka jest wasza opinia?

Araziel
20-07-2008, 20:38
Poczekaj, zrobi w swoim czasie.

Agro
20-07-2008, 20:49
ech wybrał sobie po prostu takie miejsce i tam siedzi sobie.
gniazdo zrobi kiedy mu się zachce.
Na przykładzie np. Mój cambri (L9) jak był młodszy zawsze robił gniazda w krótkim czasie
teraz przeniosłem go do nowego terra i podobnie jak twój nie robi gniazda tylko siedzi w wybranym przez siebie miejscu a dodam że jest aktywny normalnie poluje i brak gniazda mu nie przeszkadza. To że pająk nie robi gniazda nie oznacza że padnie.

Kapi91
20-07-2008, 21:15
Kolejny bezsens Bobaza. Nie martw się, pająk wybiera dla siebie najdogodniesze miejsce i sam wie gdzie mu najlepiej ;p

LoRd
20-07-2008, 21:24
moze pasc bo jego avi z takiego powodu padaly
To nie jest prawda. U Avicularii w ten sposób czasem objawia się "chęć" przejścia do innego wymiaru, ale POŁĄCZONE to jest z niejedzeniem!

Twój pająk zachowuje się normalnie, widocznie nie potrzebuje mieć gniazda skoro go nie buduje.
Przed wylinką bankowo je sobie zrobi!
Nie masz się czym martwić!

PS.
Jeżeli temperaturę w terrarium masz taką samą przez 24h, możliwe że jest to przyczyna. Dogrzej go mocniej w dzień (lub wyłącz ogrzewanie na noc), tak by miał spadek temp kiedy jest ciemno.

missio
20-07-2008, 22:04
Na pewno zrobi gniazdo, może za niedługo a może trzeba będzie trochę poczekać... Dla pocieszenia powiem Ci, że mój nowy murinus już prawie 2 tydzień nie zrobił gniazda :D. A co do zdjęć, to no nie, ze trochę wkurzające jest jak pajączek ulokuje sie akurat za takim styropianem, albo czymś innym co pełni rolę ścianki... :/

mpx
20-07-2008, 23:36
Też tak miałem ze swoim cambri. Właził między styropian, a szkło, strasznie mnie to irytowało, ale poradziłem sobie. Wypełniłem te dziurki kawałkami styropianu potem pomalowałem klejem i przykleiłem piasek. Wszystko jest ładnie i pięknie, a cambri nie chowa się tam gdzie nie powinien. A gniazdo zrobi sobie przed wylinką ;) Pozdrawiam

s3in
20-07-2008, 23:47
Bobaz twierdzi ze może pasc bo jego avi z takiego powodu padaly.
Nie nie padnie nie masz co się martwić (czyt. post Lord'a).
Jest dużżżo powodów dlaczego nie robi gniazda... . Moja hipoteza jest taka że jak znalazł taką szczelinkę to może ją traktować jako schronienie więc po co ma 2 robić. Zrób tak żeby nie mógł tam wejść i napisz czy pomogło.
Ps: Jakich ciemny ten cambi, chyba że foto tak wyszło.

YeloNeck
21-07-2008, 01:17
Bobaz twierdzi ze moze pasc bo jego avi z takiego powodu padaly. Jaka jest wasza opinia?

Większej bzdury nie czytałem.
Mój P. cambridgei po ostatnim przeniesieniu, był bez gniazda przez prawie 3 tygodnie. Jedną noc zajęło mu wykopanie wielkiej jamy, aż do dna pojemnika. Gniazdo rozciąga się także w górę. Imponujące.
Bez obaw, twój będzie miał - tylko musi się wziąć w garść.
Pozdrawiam.