Pokaż pełną wersję : Budowa terrarium Mój projekt ! Oceńcie !
adik1989
20-07-2008, 20:49
Witam ! Trzymam mojego nhandu chromatus L8 od dluższego czasu w akwarium przerobionego na terra które wygląda tak: http://www.arachnea.org/forum/attachment.php?attachmentid=3302&stc=1&d=1216572009 http://www.kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt.php?id_o=503 , ale niestety jest to troche niewygodne i nie zbyt estetyczne rozwiązanie, a więc stwierdziłem że spróbuje zbudowac jakieś konkretne terrarium własnoręcznie. Dużo czytałem na forum na temat budowy, po czym narysowałem projekt własnego. Chciałbym, aby ktoś z doświadczeniem ocenił mój projekt i pokierował mnie, czy to w ogóle wypali i czy opłaca się zaczynać prace nad nim (nigdy wcześniej czegoś takiego nie robiłem), a więc wygląda to tak : http://www.arachnea.org/forum/attachment.php?attachmentid=3301&stc=1&d=1216571455 Tak ma wyglądać terra po zakończeniu. Postanowiłem zrobić otwieranie od góry, ponieważ nie jest to trudne do wykonania, a zarazem jest bardzo praktyczne, a jak wyczytałem gdzieś na forum zawiasy można przymocować bezbarwną poxyliną bez problemu. Niestety nie posiadam nożyka do szkła, dlatego podrzucę do szklarza ten rysunek : http://www.arachnea.org/forum/attachment.php?attachmentid=3300&stc=1&d=1216571445 aby przyszykował mi dokładnie takie kawałki szkła jak opisałem na rysunku (prosił bym o mniej-więcej przybliżenie ceny jaką zawoła szklarz za wycięcie tych elementów? Zaznaczam, że każe mu tylko wyciąć szkło, bez sklejania go w całość) i spróbuje to wszystko posklejać do kupy samemu. Myślę, że to dobry pomysł, bo gdybym wziął się sam za cięcie szyb, mam wątpliwości żeby mi to wyszło estetycznie i profesjonalnie a na estetyce i wyglądzie bardzo mi zależy, ponieważ to ma być luksusowe :P mieszkanie dla mojego pajączka, a zarazem ozdoba mojego pokoju. Pozdrawiam i proszę o opinie i rady !
//Ortografia - aspoleczna
sarnecki
21-07-2008, 09:24
Wszystko dobrze, tylko ja na Twoim miejscu dałbym siatkę na jednym boku wyżej. Możesz nawet nie zmieniać wymiarów wystarczy, że odwrócisz jeden bok "do góry nogami". Rozumiesz o co mi chodzi?
Acha, no i przydałyby się jakieś uchwyty do tych szybek na zawiasach.
Dla bezpieczeństwa pomyśl też o czymś co mogłoby utrudniać, albo całkowicie blokować otwieranie terra, bo wiesz jak to jest z tymi ptasznikami, długo nic, a jak wyczają sposób to będą otwierały. (pod warunkiem, że da radę) Mi jeden już uciekł (tyle, że L4 no i kędzior) także wolę przesadzić zamiast później płakać.
Fimbulvetr
21-07-2008, 11:56
no mnie sie podoba. Ja bym jeszcze zastanowil sie nad zrobieniem siatki na gornej czesci terrarium (np. na tylnej scianie) chyba ze terra bedzie stalo na "wolnej" przestrzeni. Bo jezeli dosuniesz jeden bok np. do sciany to nie ma mowy o cyrkulacji powietrza. Moge sie mylic ale ja na to tak patrze.
adik1989
21-07-2008, 17:24
No n ad tym jednym bokiem z wetylacją u góry też już myslalem i tak zrobie :) Wszystko aby bylo jak najlepiej :D i dzięki za porady :) terrarium bedzie stało tak że z obydwu boków będzie dopływ powietrza :) ale czy sądzicie jak to zrobie to uda mi się tak by to w miare estetyccznie wygladało ?
To zależy od twojego talentu :D Myślę, że dasz radę, jeśli się przyłożysz.
adik1989
28-07-2008, 18:41
Rysunek poszedl już do szklarza, powiedzial że nie bedzie problemu wyciać tego, ale moge miec problem ze sklejeniem, poniewaz bedzie to wycinane z szyby 3 mm. Co o tym sądzicie ?
//Ortografia - aspoleczna
Hmmm... Ja myślę, że może być bardzo ciężko. ;) Ale spróbować oczywiście należy.
A niby dlaczego ciężko to skleić?
sarnecki
29-07-2008, 10:30
Właśnie?
Co ma grubość szyby do trudności klejenia?
Ja swoje wszystkie terra kleje z szyb 3mm czasem się zdarzy 4mm, a ostatnio ciąłem i kleiłem z 2mm... Jedyne co może być trudne dla Ciebie to nakładanie warstw sylikonu na ściankach, bo przy chudszych szybach trzeba oczywiście tego mniej.
Zero problemów.. Jak mówi stare przysłowie: "Nie ma rzeczy nie możliwych. Nie da się tylko spać na suficie bo kołderka spada".
A szklarz niech się zajmie cięciem, a klejenie niech zostawi Tobie...
Chodziło mi właśnie o nakładanie sylikonu tak, żeby wyglądało estetycznie. Być może dla was to nie trudność, ja oceniam z własnego doświadczenie... ;) Widać jestem antytalent.
A ta żarówka w środku terra... ? Wydaje mi się, że pajączek może się przypiec...
ja mam w podpisie zrobione przeze mnie terrarium możesz looknąć, ja za całe terrarium dałem może ze 25 zł, kupiłem sylikon za 9zl szyby przycinane u szklarza 15 zł i zawiasy dwie sztuki 4 zl, no to wychodzi 28:p
Co do zawiasów możesz je przykleić na silikon ja tak zrobiłem i trzymają się idealnie.
Ja swoje terrarium miałem z szyb 4, 3, 2 mm i wszystko jakoś się trzymają, jeśli chcesz u góry zawiasy to ja radze Ci pokrywy te chodzące na zawiasach trochę krótsze zrobić o 2 mm.
Jeśli będziesz kleił silikonem to tak za 10 minut jak skleisz byle które szyby to weź mokra szmatą i przejedź wzdłuż klejenia to się usunie nadmiar i ogólnie będzie lepiej wyglądało niż obcinanie wyschniętego silikonu żyletka albo nożykiem do tapet no i to było by na tyle;)
Pozdr mam nadzieję że pomogłem:D
dużo dokładności, mało pośpiechu i przezroczysty silikon
jak ci się może nie udać?:D
powodzenia:)
vBulletin - Arachnea.org