Pokaż pełną wersję : Brachypelma smithi Wspinaczka
narlochuki
21-07-2008, 17:33
Witam !
1
mam B. smithi L7 chyba samiec, jest to moj pierwszy pajak i mam go od niedawna, interesuje mnie czy to normalne ze wciaz wspina sie po terrarium (szklane z kokosem i miseczka w srodku) boje sie troche bo wciaz spada ale dalej sie wspina,
2
wilgotnosc mam 90% a podloze (wlokno kokosowe) jest suche terarium ma 2 plytki aluminiowe z otworkami, i trzymam je we wnece w szafce moze ma za slaba wentylacje
Prosze o pomoc
//Nazwy gatunków piszemy z małej litery. Np. Brachypelma smithi (Brachypelma - rodzaj [Litera wielka], smithi - gatunek [litera mała] - Reiven
Myślę, że wentylacja jest ok. Ptaszniki, nawet naziemne :D "lubią" się czasem powspinać... Moje Brachypelma vagans i Nhandu coloratovillosus praktycznie cały czas siedzą na ściankach (Nhandu ma nawet za dużą wentylację - faunabox). Nie masz co się martwić. ;)
*ToMeK*brd
21-07-2008, 21:44
NIe jest to nadzwyczajne zjawisko... nie martw sie. Dogrzewasz pajaczki czyms ? Wspina sie ciagle na ta sama scianke ?
narlochuki
21-07-2008, 22:27
No to super, dogrzewam, lustrzankami czerwonymi 15W i 40W! w zależnosci od pogody, nie wiem jeszcze czy to samiec czy samica, pomożesz mi ja zidentyfikowac, tylko nie wiem jak zdjecie wstawic, mam ja w galeri publiczne
//Ortografia - aspoleczna
40W ?? to za dużo chyba. W czym trzymasz wymiary ?? Żarówka w środku terra czy na zewnątrz??
wojtass_maniak
21-07-2008, 23:21
Moj smithi tez wiecej przesiaduje na sciance niz na podlozu
YeloNeck
22-07-2008, 00:17
Wydaje mi się, że 40 W, to nie za dużo. Zależy jeszcze z jakiej odległości. Jeśli szafka jest zamykana to wystarczy 15 W. Według mnie, wystarczy temperatura pokojowa, bo mamy ciepło na dworze - co za tym idzie, w pokojach.
Pozdrawiam.
narlochuki
22-07-2008, 01:55
Na zewnątrz mam żarówkę, 40w używam jak mi 15w niewystarcza, ustawiam tak, aby w dzień było 25-27oC a w nocy 22-23oC
a oco chodzi
"W czym trzymasz wymiary ??"??
To miało być zapewne: "W czym go trzymasz? To znaczy jakie są wymiary?". Albo coś w tym stylu ^^
narlochuki
22-07-2008, 02:23
30x20x20 szklane terra z dwiema płytkami alu, zakupione na allegro, myslałem o większym ale mi odradzono, mam w środku kokos i miseczkę.
Chciałbym to jakoś urządzić, ale nie wiem co mogę zrobic, bo od niedawna jestem hodowcą. Masz moze jakieś pomysły?
Wszystko możesz sobie znaleźć na forum, tylko trzeba poszukać. Są różne rodzaje podłoża, ścianek, różne gadżety... Wszystko odpowiednio dobierając można stworzyć istne dzieło sztuki! ;)
narlochuki
22-07-2008, 02:33
Od miesiąca daje mu tylko świerszcze, to chyba nie dobrze co? ale na razie nie narzeka na bark apetytu. Czym karmisz swoje pająki?
//Ortografia - Reiven
porthole
22-07-2008, 02:37
No jak świerszcze są dobrze karmione, to raczej pająk nie będzie z tego podowu bardzo niezadowolony. Możesz mu kupić larwy mącznika, małe karaczany są drogie, więc świerszcze i mączniki wystarczą, jak pająk będzie większy, możesz mu dawać drewnojady zamiast mączników, choć ja ich nie lubię za smród... Pozdrawiam, a na sa czas wyjazdu nie dawaj pająkowi nic do jedzenia, nakarm z 3-4 dni przed wyjazdem ostatni raz, posprzątaj i daj już z karmieniem spokój.
Hahah ^^ Nie szkodzi, że dajesz mu tylko świerszcze. Jeśli nie wybrzydza, to czemu nie? Mają (tak myślę) mniej wartości odżywczych, ale od tego świat się nie zawali ;) Ja karmię mącznikami, tak jest według mnie najwygodniej, szczególnie że moje ptaszniki nie są duże.
narlochuki
22-07-2008, 02:41
O jakim wyjeżdzie mowisz??
Bo tak sie składa że za 2 tyg jadę z Nim do Holandii
A co do świerszczy to staram karmić sie je z własnego ogródka i próbuje ich nie stresowac daje im co jakiś czas mięso zeby sie nie zjadały:)
//Używaj opcji edytuj, zamiast pisać kilka postów pod rząd - aspoleczna
90% wilgotności to za dużo dla smitka. Zwilżaj tylko jeden kąt w terra, a resztę trochę przesusz, one lubią suche miejsce.
Dokladnie, ja zauwazylem ze moj nie lubi mokrego podloza, dlatego zwilzam tylko jeden kat.
vBulletin - Arachnea.org