PDA

Pokaż pełną wersję : Brachypelma smithi Wspinaczka

narlochuki
21-07-2008, 17:33
Witam !
1
mam B. smithi L7 chyba samiec, jest to moj pierwszy pajak i mam go od niedawna, interesuje mnie czy to normalne ze wciaz wspina sie po terrarium (szklane z kokosem i miseczka w srodku) boje sie troche bo wciaz spada ale dalej sie wspina,

2
wilgotnosc mam 90% a podloze (wlokno kokosowe) jest suche terarium ma 2 plytki aluminiowe z otworkami, i trzymam je we wnece w szafce moze ma za slaba wentylacje
Prosze o pomoc

//Nazwy gatunków piszemy z małej litery. Np. Brachypelma smithi (Brachypelma - rodzaj [Litera wielka], smithi - gatunek [litera mała] - Reiven

Reńka
21-07-2008, 19:18
Myślę, że wentylacja jest ok. Ptaszniki, nawet naziemne :D "lubią" się czasem powspinać... Moje Brachypelma vagans i Nhandu coloratovillosus praktycznie cały czas siedzą na ściankach (Nhandu ma nawet za dużą wentylację - faunabox). Nie masz co się martwić. ;)

*ToMeK*brd
21-07-2008, 21:44
NIe jest to nadzwyczajne zjawisko... nie martw sie. Dogrzewasz pajaczki czyms ? Wspina sie ciagle na ta sama scianke ?

narlochuki
21-07-2008, 22:27
No to super, dogrzewam, lustrzankami czerwonymi 15W i 40W! w zależnosci od pogody, nie wiem jeszcze czy to samiec czy samica, pomożesz mi ja zidentyfikowac, tylko nie wiem jak zdjecie wstawic, mam ja w galeri publiczne

//Ortografia - aspoleczna

Muc13k
21-07-2008, 22:37
40W ?? to za dużo chyba. W czym trzymasz wymiary ?? Żarówka w środku terra czy na zewnątrz??

wojtass_maniak
21-07-2008, 23:21
Moj smithi tez wiecej przesiaduje na sciance niz na podlozu

YeloNeck
22-07-2008, 00:17
Wydaje mi się, że 40 W, to nie za dużo. Zależy jeszcze z jakiej odległości. Jeśli szafka jest zamykana to wystarczy 15 W. Według mnie, wystarczy temperatura pokojowa, bo mamy ciepło na dworze - co za tym idzie, w pokojach.
Pozdrawiam.

narlochuki
22-07-2008, 01:55
Na zewnątrz mam żarówkę, 40w używam jak mi 15w niewystarcza, ustawiam tak, aby w dzień było 25-27oC a w nocy 22-23oC
a oco chodzi
"W czym trzymasz wymiary ??"??

Reńka
22-07-2008, 02:14
To miało być zapewne: "W czym go trzymasz? To znaczy jakie są wymiary?". Albo coś w tym stylu ^^

narlochuki
22-07-2008, 02:23
30x20x20 szklane terra z dwiema płytkami alu, zakupione na allegro, myslałem o większym ale mi odradzono, mam w środku kokos i miseczkę.
Chciałbym to jakoś urządzić, ale nie wiem co mogę zrobic, bo od niedawna jestem hodowcą. Masz moze jakieś pomysły?

Reńka
22-07-2008, 02:28
Wszystko możesz sobie znaleźć na forum, tylko trzeba poszukać. Są różne rodzaje podłoża, ścianek, różne gadżety... Wszystko odpowiednio dobierając można stworzyć istne dzieło sztuki! ;)

narlochuki
22-07-2008, 02:33
Od miesiąca daje mu tylko świerszcze, to chyba nie dobrze co? ale na razie nie narzeka na bark apetytu. Czym karmisz swoje pająki?

//Ortografia - Reiven

porthole
22-07-2008, 02:37
No jak świerszcze są dobrze karmione, to raczej pająk nie będzie z tego podowu bardzo niezadowolony. Możesz mu kupić larwy mącznika, małe karaczany są drogie, więc świerszcze i mączniki wystarczą, jak pająk będzie większy, możesz mu dawać drewnojady zamiast mączników, choć ja ich nie lubię za smród... Pozdrawiam, a na sa czas wyjazdu nie dawaj pająkowi nic do jedzenia, nakarm z 3-4 dni przed wyjazdem ostatni raz, posprzątaj i daj już z karmieniem spokój.

Reńka
22-07-2008, 02:39
Hahah ^^ Nie szkodzi, że dajesz mu tylko świerszcze. Jeśli nie wybrzydza, to czemu nie? Mają (tak myślę) mniej wartości odżywczych, ale od tego świat się nie zawali ;) Ja karmię mącznikami, tak jest według mnie najwygodniej, szczególnie że moje ptaszniki nie są duże.

narlochuki
22-07-2008, 02:41
O jakim wyjeżdzie mowisz??
Bo tak sie składa że za 2 tyg jadę z Nim do Holandii

A co do świerszczy to staram karmić sie je z własnego ogródka i próbuje ich nie stresowac daje im co jakiś czas mięso zeby sie nie zjadały:)

//Używaj opcji edytuj, zamiast pisać kilka postów pod rząd - aspoleczna

niufel
22-07-2008, 19:20
90% wilgotności to za dużo dla smitka. Zwilżaj tylko jeden kąt w terra, a resztę trochę przesusz, one lubią suche miejsce.

osd
23-07-2008, 01:30
Dokladnie, ja zauwazylem ze moj nie lubi mokrego podloza, dlatego zwilzam tylko jeden kat.