PDA

Pokaż pełną wersję : [Jak rozpoznać zbliżającą się wylinkę] - Symptomy nadchodzącego linienia

Twardy
25-03-2007, 17:19
Zapewne wielu z was (sądząc po ilości postów) , młodych hodowców jest przerażonych, lub zaintrygowanych na pierwszy rzut oka dziwnym zachowaniem waszego (zazwyczaj pierwszego) pupila. Lwią częścią tych "dziwnych" zachowań jest właśnie przygotowanie do wylinki.

Symptomy nadchodzącego linienia:

Mój pająk nie chce jeść!!! Ratunku!!!
Przed linieniem, pająk zazwyczaj nie jest zainteresowany pokarmem. Czasem nie zwraca na pokarm uwagi, czasem wręcz panicznie przed nim ucieka, zdarzają się przypadki ze pająk zabije a nie zje. Takie zachowanie najczęściej oznacza, że zbliża się linienie. Chociaż może oznaczać, że pająk jest najedzony, albo w danej chwili pokarm go nie interesuje. Można odczekać godzinkę i zobaczyć co się stanie, jeśli np. świerszczyk będzie dalej buszował koło pająka, to należy go wyjąć z dwóch powodów:
-stresuje pająka
-świerszcz w terrarium podczas linienia może uszkodzić bezbronnego pająka.
Czasami owszem, pająk może coś zjeść nawet kilka godzin przed linieniem, ale wiadomo, z dzikimi zwierzętami bywa różnie.

Mój pająk zabarykadował wejście do gniazda! Ratunku!!!
To typowe zachowanie nadrzewnych (murinus robi podobnie, ale zakładam że osoby posiadające murinusa nie muszą czytać tego posta). Jeśli pająk zalepi swoje gniazdo to znaczy, że chce w nim spokojnie wylinieć, i nie należy takiemu pajączkowi przeszkadzać (otwierać gniazda itp.) gdyż możemy tylko w ten sposób zaszkodzić, czasami wydaje się że miejsce które wybrał pająk jest za małe do przejścia wylinki, ale uwierzcie że pająk sam wie najlepiej.

Mój pająk ściemniał i wyczesał włoski! Ratunku!!!
Jeśli tak sie stało to się ciesz to bo ściemnienie odwłoka jest właśnie jednym z pierwszych podstawowych symptomów nadchodzącej wylinki. Powinieneś jeszcze zauważyć charakterystyczny połysk na odwłoku. Jeśli pająk zdążył sie już wcześniej wyczesać, to jasne miejsce po wyczesaniu włosków może punktowo przybierać ciemnego koloru, więc tym też nie należy się martwić.

Mój pająk uplótł dziwny dywan! Ratunku!!!
Właśnie na tym dywanie pająk będzie przechodził linienie, dodatkowo na tą "konstrukcję" wyczesze swoje włoski. Jest to normalne, i nie należy tego dywanu z terrarium wyciągać i psuć (chyba, że dywan pokrył się pleśnią, lub wszystko dookoła się nią pokryło, wtedy należy wymienić podłoże)

Mój pająk zakopał się w ziemi! Ratunku!!!
Jeśli uważasz ze twojemu pająkowi nie jest zimno, jeżeli go ciągle nie stresujesz i jeżeli nie ma żadnych kryjówek w terrarium, to jest prawdopodobieństwo ze będzie liniał pod ziemią, nie należy pajączka wtedy wykopywać. Małe pajączki to istne krety, i należy pamiętać ze jeśli cos robia to jest tak dla nich najlepiej.

Mój pająk leży na grzbiecie i się nie rusza!!! on umarł??? Ratunku!!!
jeżeli po wszystkich lub części z symptomów wypisanych powyżej nastąpiła ta chwila, to nie martw się. Pająk żyje a właściwie zaczął linieć. Nie powinieneś mu teraz przeszkadzać, każda ingerencja może tylko przeszkodzić lub zaszkodzić temu procesowi. Obserwuj uważnie bo to piękny widok, ale nie przeszkadzaj! Jeżeli naprawdę nie wierzysz temu co pisze i jesteś strasznie znerwicowany widokiem swojego pająka od strony grzbietowej, to delikatnie dmuchnij (!!!bardzooo delikatnie!!!) powinien sie lekko poruszyć.
A teraz łap kamerkę albo aparat, cykaj zdjęcia i pokazuj jeszcze mnie doświadczonym kolegą, niech patrzą i wiedzą.
Takie fotki na lekcji biologii są większym szpanem niż trzymanie pajączka na ręku!

Powodzenia!!!![/u]

Yvaine
26-03-2007, 00:08
Wszystko to jest opisane w FAQ, ale chyba dobrze ze jest drugi taki temat dla tych co sie czytac nie chce :D

frytka
26-03-2007, 00:18
Bardzo dobrze ;] Im więcej takich tematów tym lepiej, może w końcu przestaną zadawać takie pytania. Imho topic do podklejenia i jakoś go oznaczyć żeby się rzucał w oczy.

Twardy
26-03-2007, 16:47
dziękuje za pozytywną opinię to motywuje do działania :)
pozdrawiam
a jakaś krytyka? brakuje czegoś? coś trzeba uzupełnić?

freeman
08-05-2007, 14:26
http://www.youtube.com/watch?v=cXiomVOGfGs&mode=related&search=

caly proces w tempie mocno przyspieszonym.

Zawau
08-05-2007, 15:05
Super sprawa :)

UnnamedPlayer
08-05-2007, 17:40
Dobrze opisane :) Gratuluje. Tylko obawiam sie (jestem tego pewien) że i tak za 2 dni ktoś zada to samo pytanie.....

Rasstas
24-08-2007, 03:14
No Genialnie Poczytałem i jestem o wiele spokojniejszy! A jak poznać że linieje L1 Te same objawy czy jakieś wyjątki?

BadBekon
24-08-2007, 03:20
Te same;)

Mars
24-08-2007, 04:05
Te same objawy, ale małe L1 mogą linieć na stojąco lub na boku. Równie dobrze trzeba powiedzieć że nadrzewne mogą linieć przyczepione do np ścianki.

mishi_111
24-08-2007, 11:41
artykul dobry i nawet sprawnie sie go czyta....ale chyba troszke niepotrzebny ze wzgledu na to ze jest juz pelno podobrych....jesli ktos bedzie chcil uzyskc jakies konktetne info i tak skorzysta z wyszukiwarki...a ten art jest(ale ni musi) skazany na tylko kilku dniowe zainteresowanie ze strony poczatkujacych hodowcow....wiemy jak to juz jest na arachnei...wiemy takze ze podobne pytania pojawia sie za kilka dni....OBYM SIE MYLIL.DOBRA ROBOTA.

Gilu
24-08-2007, 16:19
teamt bardzo fajnie napisany.Mimo ze wiem jak wyglada wylinka,przeczytalem go z ciekawoscia.
Mysle ze warto go podkleic,fakt nie da sie wyeliminowac postow typu "mój pajak sie nie rusza i nie je,co mu sie dzieje??"

ale temat powinien zosatc podklejony.

Pozdrawiam

kokoskop
24-08-2007, 20:41
może przynajmniej odśmieci troche arachne bo co drugi temat to mój pająk nie jese mój pajak sie zakopał