Pokaż pełną wersję : Podłoże Chromka a piasek...
karolus_666
23-07-2008, 15:28
.... jak w temacie, czy ktoś już stosował z was w terrarium piasek terraryjny dla gatunku Chromatopelma cyaneopubescens ?? chodzi mi o jego funkcjonalność i opłacalność. W opisie pająka pisze że może być również może zostać wykorzystany jako podłoże ale chciałem zaczerpnąć opinii oraz ewentualnych rad prosto ze źródła :) czyli osób które takie rozwiązanie zastosowały... pozdrawiam, Karol
kokoskop
23-07-2008, 16:35
ta może być bo chroma jak wiesz nie wymaga super wilgotności a wręcz przeciwnie, a piasek nie zatrzymuje dobrze wilgotności, możesz dać sam piasek ale ja bym ci radził dać pół na pół lub 2/3 piasku, 1/3 włókna
BadBekon
23-07-2008, 16:38
Albo piasek na sam wierzch, a na dnie włókno. Z zewnątrz będzie wyglądało przyjemnie dla oka, a spód będzie trzymał wilgoć.
karolus_666
23-07-2008, 19:56
no i tak zrobie :) dzieki serdeczne :D
krystianeq21
23-07-2008, 20:40
Proponuje od razu ukryć torf w piasku....żeby było estetycznie w pełnej wizji, to tak trzeba to zrobić...Gdyż przykrywając tylko piaskiem torf będą widoczne "warstwy":-)
Pzdr.
karolus_666
24-07-2008, 09:24
a jeszcze nasunęła mi się taka myśl..... mianowicie, w pojemniku w którym teraz trzymam chromke za podłoże służy torf, porobił (samczyk) mnóstwo sieci w środku i praktycznie cały spód pojemnika jest wyścielony pajęczyną... gdy użyję piasku nie będzie to miało wpływu na ilość lub jakość plecionych tunelików ?? jak wiadomo piasek jest dość sypki i czy nie będzie to przeszkadzać pajączkowi ??
vBulletin - Arachnea.org