Pokaż pełną wersję : Lasiodora "Krew"
Hardboy1989
23-07-2008, 18:08
Witam.
Zauważyłem, że u mojej parahybany L8 przy każdym kroku pojawia się u zgięć odnóży "krew". Czym to może być spowodowane i czy nie zagraża życiu i zdrowiu pajączka? Dodam, że w ubiegły czwartek pająk przeszedł wylinkę. Pozdrawiam.
O ile mi wiadomo to ta "krew" jest limfą.
Hardboy1989
23-07-2008, 18:15
Wiem o tym właśnie mówię. Dlatego jest w cudzysłowiu.
Pająki poruszając się pompują limfę do odnóży w celu ich wyprostu.
Hardboy1989
23-07-2008, 18:17
Pająki poruszając się pompują limfę do odnóży w celu ich wyprostu.
Tak, ale ona wydaje mi się, nie powinna wypływać.
Zauważyłem, że u mojej parahybany L8 przy każdym kroku pojawia się u zgięć odnóży "krew". Czym to może być spowodowane i czy nie zagraża życiu i zdrowiu pajączka? Dodam, że w ubiegły czwartek pająk przeszedł wylinkę.
Zapewne uszkodzenie mechaniczne odnóża. Nic jej nie będzie, jak jej będzie przeszkadzać to odrzuci odnóże.
Hardboy1989
23-07-2008, 21:02
Zapewne uszkodzenie mechaniczne odnóża. Nic jej nie będzie, jak jej będzie przeszkadzać to odrzuci odnóże.
to sa 4 odnóza...
BadBekon
23-07-2008, 21:04
A są jakieś inne objawy?
Może to działanie gruczołów koksalnych, ale to tylko przypuszczenie.
Hardboy1989
23-07-2008, 21:11
Objawów innych nie ma... Jest żywa tak jak i była. Poza tym nic jej nie dolega i nei widać by miało coś się dziać poza Limfą.
Jeśli już chcemy być ściśli to jest to hemolimfa;)
Limfa to zupełnie co innego.
Przydałoby się zdjęcie lub dokładniejszy opis.W każdym bądź razie w przypadku lekkiego uszkodzenia odnóża najczęściej pająkowi nic nie grozi...Ale dziwię sie,że chodzi aż o 4...
Racja, limfe to ja teraz mam w kolanie :P
a co to pająka,nic mu sie nie powinno stać.
Hardboy1989
23-07-2008, 22:18
NIe no może panikuję, ale hemolimfę widziałem na 4 odnóżach z prawej strony więc może po prostu spłynęła na inne odnóża. Myślę, że nic się nie stanie. Dziękuje. Temat do zamknięcia
vBulletin - Arachnea.org