Pokaż pełną wersję : Latrodectus menavodi
JAk silny jad ma Latrodectus menavodi??
Czy macie jakieś strony z informacjami na temat tego pająka.
Jad bardzo silny, z tego co słyszałem/czytałem to menavodi ma jeden z silniejszych jadów wśród wdów.
Cytat z arachnoboards:
I read that their venom (containing latrodectin) is one of the strongest and the only think that makes them non-lethal is the quantuty that they inject with their bite (which is very limited)
Informacje na temat hodowli:
http://terrarium.com.pl/zobacz/latrodectus-spp-948.html
StreetballWro
26-03-2007, 23:08
Bzdura, menavodi ma srednio mocny jad, sam mam ich 12 i wiem bardzo dobrze co hoduje, silny jad ma mactans.
Bzdura, menavodi ma srednio mocny jad
Ty piszesz bzdury. Na jakiej podstawie sądzisz że menavodi ma średnio mocny jad? Każda wdowa ma bardzo mocny jad i w większym lub mniejszym stopniu może zagrażać zdrowiu/życiu człowieka.
sam mam ich 12 i wiem bardzo dobrze co hoduje
Śmiem wątpić że wiesz, a to że masz ich 12 akurat o niczym nie świadczy.
silny jad ma mactans
Mactans wraz z tredecimguttatus mają najsilniejszy jad wśród wdów (LD50 - ok. 0,9mg/kg), ale nigdzie nie spotkałem się z LD50 menavodi. Możliwe że ma równie silny jad co mactans, ale fakt, że jest mniejsza od mactansa czyni ją "mniej groźną" (co nie znaczy niegroźną).
StreetballWro
27-03-2007, 00:25
Wdowy ogolem nie sa grozne, tylko maja zla slawe, bo zabily "kilku" staruchow, czy dzieci. No widzisz ja sie juz kiedys spotkalem, dokladnie ci nie powiem ile maja menavodi, ale mozna je porownac do kilku mocniej jadowitych ptasznikow, menavodi nie zabije doroslego, zdrowego czlowieka. Ludzie po prostu przesadzaja, ze hodowla takich pajakow jest niebezpieczna, to sa bzdury, wystarczy miec "cos" pod czaszka. Od kogo ty slyszales, ze menavodi ma silniejszy jad wsrod wdow ? To na prawde jest bzdura, taka jak plodne hybrydy na tym forum ;)
StreetballWro słyszałem tak samo jak ty że jak sie myśli co sie robi to hodowla tych pająków nie jest niebezpieczna.
Wdowy ogolem nie sa grozne, tylko maja zla slawe, bo zabily "kilku" staruchow, czy dzieci.
A czy sam fakt że kogoś zabiły nie czyni je groźnymi? Nie zapominaj również że istnieje takie coś jak surowica, bez niej mogło by nie być "kilku" tylko "wielu" zabitych "staruchow i dzieci".
No widzisz ja sie juz kiedys spotkalem, dokladnie ci nie powiem ile maja menavodi, ale mozna je porownac do kilku mocniej jadowitych ptasznikow, menavodi nie zabije doroslego, zdrowego czlowieka.
Wybacz, ale nie uwierzę, dopóki nie zobaczę ;] Szukałem chyba wszędzie, nigdzie nie ma LD50 menavodi.
Ludzie po prostu przesadzaja, ze hodowla takich pajakow jest niebezpieczna, to sa bzdury, wystarczy miec "cos" pod czaszka.
Z tym się w pewnym sensie zgadzam, bo mimo że jad wdów jest bardzo mocny to trochę trzeba się napocić żeby zostać ukąszonym.
Od kogo ty slyszales, ze menavodi ma silniejszy jad wsrod wdow ? To na prawde jest bzdura, taka jak plodne hybrydy na tym forum
Cytat z mojego 1 posta (ten z arachnoboards) + opinia wh6fxe z TCP. Nie wiem na ile to obiektywne, ale póki co to twoja wypowiedź mnie wcale nie przekonuje. Napisz na czym się opierasz mówiąc że piszę bzdury.
StreetballWro słyszałem tak samo jak ty że jak sie myśli co sie robi to hodowla tych pająków nie jest niebezpieczna.
Bo sama hodowla nie jest niebezpieczna. Wdowy są naprawdę bardzo spokojnymi pająkami więc ryzyko ukąszenia jest niewielkie. Ale jad wdowy jest na prawdę bardzo mocny...
Przeglądałem arachnoboards i inne fora o wdowach i znalazłem informacje których szukałem jad jest mocny ale ryzyko ukąszenie jest małe.Dzięki ble
prawda jest taka ze nawet jezeli mają ten jad groźny to i tak wsyztski idzie na mactansy :P a dac sie ukasić w kontrolowanej hodowli to trzeba być kompletnym idiota lub mieć zajebistego pecha, po co dociekać który ma jaki jad ?? na wikipedi napisali ze tredecim (w mediach i śrdodowisku wystepuje jako karakurt :D) zabija najwiecej ludzi (ponoć ma wiekszość śmiertelośń niż jad mactansa) a jego zła sława przechodzi na mactansa ;) co oczywiście nie jest prawdą. Wdowy to wdowy, wszyscy wiedza że mactans jest niebezpieczny bo mozna powiedziec że to sprawdzone info ale nie sptkałem sie nigdzie z opisami ukąszeń innych podgatunków latrodectusa. Zresztą tylko dorosłe samice moga zagrozić człowiekowi wiec w czym problem??
Mam w Domu L. Menavodi mam i P. Murinus czy P. Regalis P. Ornata i szczerze do Menavodi nie odczuwam żdnego dystansu przeciwnie do Murinka czy Regalisa którym staram sie w drogę nie wchodzic.
Mam w Domu L. Menavodi mam i P. Murinus czy P. Regalis P. Ornata i szczerze do Menavodi nie odczuwam żdnego dystansu przeciwnie do Murinka czy Regalisa którym staram sie w drogę nie wchodzic.
A przepraszam co to ma do tego, czy L.menavodi jest mocno jadowita? Tamtych się pewnie bardziej boisz bo są większe, nazwy gatunkowe piszemy małą literą.
Czarne wdowy mają dość mocny jad, ale mają go zbyt mało, żeby zagrozić zdrowemu dorosłemu człowiekowi. :D
Czarne wdowy mają dość mocny jad, ale mają go zbyt mało, żeby zagrozić zdrowemu dorosłemu człowiekowi. :D
Mogą zagrozić, zawsze istnieje ryzyko latrodektyzmu po ukąszeniu i śmierci w przypadku nie podania surowicy.
Witam
Widze ze wywiazala sie ciekawa dyskusja:D.
Pewnie o czyms zapomne ale staram sie napisac tyle ile wiem.
Co do tego ze wszystkie przypadki spadaja na gatunek L. mactans... Po czesci sie zgodze ale jest troche w tym prawdy.
Sa 3 najgrozniejsze gatunki czarnych wdow ktore odpowiadaja za bardzo znaczna wiekszosc przypadkow ukaszen smiertelnych. Sa to: L. mactans, L. tredecimguttatus i L. kapito.
Najbardziej jadowita wdowa swiata jest L. tredecinguttatus (o dziwo wystepujacy najblizej nas z posrod tych 3 gatunkow najbardziej jadowitych). To ze wiekszosc przypadkow smiertelnych spada na L. mactans moze byc wywolane tym ze L. tredecimguttatus swego czasu byl okreslany jako L. mactans tredecimguttatus. Czyli odmiana amerykanskiego mactansa (teraz okreslanego jako L. mactans a wczesniej jako L. mactans mactans).
Mimo tego iz LD50 jest stosunkowo wysokie (jak juz wspominano 0,9) to do przypadkow smiertelnych dochdozi bardzo rzadko, a to dzieki malej ilosci jadu jak i specyficznemu skladowi jadu. Ogladajac kiedys program na discovery "pogotowie dla ukaszonych" byl wpasnie przypadek ukaszenia przez L. mactans. CHorym zajmowal sie lekarz z ok. 30 letnim doswiadczeniem i wypowiedzial sie ze pierwszy raz w jego karierze widzi takie skutki ukaszenia!!. CHory zapadl w ciezki latrodektyzm a w dodatku byl uczulony na surowice (i chyba to tez go "dobilo" choc nie umarl:).
Co do cily jadu L. menavodi...
Rzeczywiscie jest to jedna z bardziej jadowitych wdow swiata.... Naleza do nich rowniez takie wdowy jak i L. hasselti, L. hesperus czy L. elegans (czasem mylona z sp., Laos). Moze zagrazac zyciu (jak i wszystkie jadowite zwierzeta swiata!!) lecz ryzyko smierci jest znacznie nizsze niz w przypadku wczesniej wspomnianych 3 gatunkow.
Nie czytalem jeszcze o smiertelnym przypadku ukaszenia przez L. menavodi. Warto tez zaznaczyc ze L. menavodi rosnie dosc spora jak na wdowe, takze i jadu ma troche wiecej niz inne (np. sporo mniejsza L. hasselti). Moze nie sa to ogormne roznice ale przy silnych toxynach moze miec to decydujace znaczenie.
CO do tego ze wszystkie wdowy sa grozne... Jak juz mowilem kazde zwierze jadowite straza jakies zagrozenie... Wiadomo jednak ze zagrozenie to jest raz bardzo duze a raz bardzo male, gdzies ta granica sie zaciera lecz nikt nie jest w stanie stwierdzic gdzie, poniewaz kazdy organizm bedzie reagowal inaczej na dana toxyne. Za wdowe ktora nie stwarza raalnego zagrozenia mozemy uznac L. geometricus. Jej jad jest porownywalny do jadu pajakow wystepujacych min. w polsce.
Z tego co wiem nie zanotowano jeszcze przypadku smiertelnego ukasenia wdowy w hodowli, tak wiec to tez troche tlumaczy. Wszystkie ukaszenia musza byc wywolane jakos przypadkowo (i tez tak jest). Nie spotkalem sie jeszcze nigdy z wdowa ktora zaatakowala cos co nie jest jej pokarmem majac inne wyjscie!!! (A kilka tysiecy wdow juz mi sie przez rece przewinelo no moze kilkanascie...)
Tak wiec reasumujac:
-opinia o wdowach jest znacznie przesadzona
-to ze wdowa nie jest uznana za silnie jadowita nie zwalnia nas od zachowania ostroznosci (jak i zreszta przy wszystkich zwierzetach jadowitych)
-przy zachowaniu wszystkich srodkow ostroznosci nie powinno wydarzyc sie nic niechcianego
JEDNAK JESZCZE NIE OSMIELILEM SIE SPRZEDAC INNEJ WDOWY NIZ L.GEOMETRICUS OSOBIE CHOC TROCHE NIE OBYTEJ Z TEMATEM !! I rowniez polecam przyjmowac taka postawe!.
Pozdrawiam.
EDIT: Ciekawe o czym zapomnialem (?)
lucas691
14-03-2008, 20:16
to ja rozwieje wszytskie watpliwosci co do mocy jadu Latrodectus Menavodi. otoz sam zostalem ukaszony przez dorosla samice tego gatunku w reke i zadnej wiekszej szkody mi nie wyrzadzila... jedynie reka przez 2 dni mnie bolala tak jak by ktos mnie uderzyl czyms i to byl taki promieniujacy bol na trezci dzien bol byl mniejszy i wkoncu ustal takze zadnych powazniejszych objawow... chociaz musze przyznac ze bol byl dokuczliwy momentami..
pozdrawiam
To ze Twoj organizm zareagowal dosc slabo na jad menavodi to NIE ZNACZY ze jej jad jest slaby...
A tak nawiasem mowiac, to musiales wykazac sie spora dawka glupoty zeby dac sie ukasic przez wdowke. (chyba ze to nieszczesliwy wypadek...)
lucas691, do czego porownalbys ten bol? :D
vBulletin - Arachnea.org