Pokaż pełną wersję : P.irminia L7
kari.Irminia
24-07-2008, 23:44
Witam!!
Może mi ktoś pomoc??
Mam P.irminia L7. Chcialbym, dowiedzieć sie co jej dawać do jedzenia, jestem poczatkującym hodowcą mam ja od dzisiaj i wlaśnie nie wiem co dawać jej do jedzenia??
Jak ktoś by mi mógl pomoc proszę pisać co mam jej dawać jeść i czy to można kupić w sklepie zoologicznym. Proszę was o pomoc.
//Witaj na forum! Zapoznaj się z programem Mecenat www.mecenat.arachnea.org. Stosuj prefixy i pilnuj ortografii!
Przenoszę - BadBekon
BadBekon
25-07-2008, 00:30
Pająkom podaje się różne owady, np świerszcze, karaczany czy białe robaki/pinki. Wszystko możesz kupić w zoologicznych, a te ostatnie w wędkarskich.
Ja powiem tak... Najpierw proponuję zapoznać się z gatunkiem jaki kupujesz, by potem nie zadawać takich pytań jak wyżej :).
Co podawać do jedzenia? To co napisał BadBekon :P. Pokarm możesz na Allegro kupić, na forum lub w ostateczności w zoologicznym/wędkarskim.
Witamy na forum!
Polecam mączniki dostepne prawiew każdym sklepie zoologicznym :] powtórzę również to co wyżej napisane lepiej zapoznaś sie z opisem gatunku jaki posiadasz i tedy zadawać pytania ...
http://www.arachnea.org/index.php?option=com_content&task=view&id=664&Itemid=168
''4) Żywienie
Młode karmimy wylęgiem świerszcza, krojonymi mącznikami oraz pinkami, którym przed podaniem zgniatamy główki. Wraz ze wzrostem ptasznika podajemy coraz większy pokarm pamiętając by nie był on większy niż ciało pająka. Dorosłym osobnikom podajemy wszelkiego rodzaju bezkręgowce odpowiedniej wielkości - karaczany, świerszcze, szarańczę, drewnojady. Trzeba pamiętać, że jako ptaszniki nadrzewne, preferują ruchliwy pokarm - najlepiej latający. Pełzające „ robactwo” (mączniki, drewnojady, pinki) często pozostaje nie zjedzone choć w przypadku młodych osobników ciężko o wyeliminowanie tych owadów z jadłospisu pająka. Raz na jakiś czas można podać malutką myszkę. Kręgowce powinny jednak stanowić dodatek i urozmaicenie a nie podstawę diety. Można podawać także samodzielnie złapane owady. Odławiać je należy w miejscach gdzie nie są one narażone na działanie spalin, oprysków z pól oraz wszelkich innych zanieczyszczeń. Należy wystrzegać się owadów mogących zrobić pająkowi krzywdę (inne pająki, osy itp.) oraz potencjalnie trujących (gąsienice, pluskwiaki itp.). Najlepsze są przedstawiciele prostoskrzydłych - szarańczaki, pasikoniki, świerszcze. Bardzo chętnie zjadane są także ćmy.'' xD
Głupota aż w oczy kole, czekamy do pierwszego posta w dziale raporty i wypadki. Powodzenia w hodowli.
burek1990
25-07-2008, 18:21
Jeśli to prowokacja to raczej marna...bo nie wierze w to że ktoś kto znalazł się na tym forum nie wszedł na arachnea.org i nie przeczytał opisu pająka którego chce się mieć. Tym bardziej że Irminia to nie jest potulny miś tylko coś dla osób mających już za sobą pierwszego pająka(w większości oczywiście).
Znalazł sie taki ktos, autor tematu. No cóż pozostaje miec nadzieje ze ptasznikowi zostaną zapewnione dobre warunki a hodowca nie dozna przykrego wypadku.
wiktoreq
25-07-2008, 18:48
no co ? moj pierwszy pajak to tez byla irminia ;D
Irminie na pierwszego pajączka mozna przełknąć jeszcze, generalnie to nawet poe jakas moze byc jak sie nie bedzie terra otwierac;p. Ale trzymać w domu zwierze o którym sie kompletnie nic nie wie to juz jest nie do przyjecia.
Nie najeżdżajcie na niego że kupił sobie irminkę na pierwszego ptasznika. Ludzie kupują muriny i jakoś sobie dają radę. Zamykam temat, zaczyna się najeżdżanie na autora :)
kari.Irminia - zapoznaj się dokładnie z tym: http://www.arachnea.org/index.php?option=com_content&task=view&id=664&Itemid=168 i bądź ostrożny :)
vBulletin - Arachnea.org