PDA

Pokaż pełną wersję : Ogrzewanie Kabel 25w czy 50w jak zainstalować??

chomiko
26-07-2008, 22:11
Chce ogrzać terraria, zastanawiam się jak będzie dobrze.

mam regał z czterema półkami, na których stoi 3-5 terr.
myśłałem żeby kupić kabel grzewczy 25w 5m (półka ma 1 m długośći)
zwinąć go 2 razy przez długość półki, póżniej poprowadzić do drugiej, wyższej,
tak żeby 1 kablel ogrzewał 2 półki, oczywiście podłączył bym termostat.
a pozostałymi 2 piętrami zrobiłbym tak samo, czyli były by 2 termoregulatory...

teraz moje pytanie, czy kabel 25w ogrzeje odpowiednio terraria?? chodzi mi żeby podgrzewał do temp ~30 o .??
czy lepiej pomyśleć o kablu 50w ??

Chodzi mi tu głównie o opinie ludzi którzy maja owe kable, oraz tych którzy się orientują.
???

Druga sprawa: ti jak zainstalować kabel pod terrariami???

-myslałem o czyms takim; tj żeby kupić korek 20mm wyłożyć na wymiar półki i wyżłobić rowki w które bym włozył kabel..

..terraria by dobrze stały, wyglądało by to estetycznie, tylko czy korek by nie izolował ciepła???
czy taki kabel (np25w) podwójnie przeciągniety( czyli 2m) na takim odcinku dałby rade ogrzać terraria??

Prosze o wasze opinie. O pomysły jak to zrobić najlepiej.
Piszcie jak jest u was?

Craftz
27-07-2008, 00:43
Powiem tak...

To czy ten akurat kabel ogrzeje Ci terraria zależy od wielu czynników:
- od strat ciepła (jak duża jest wentylacja, z czego jest terrarium,
- od temperatury na zewnątrz terrariów,
- od grubości ściółki w terra
itd.

Dla przykładu...
Mam taki sam kabel - 5m 25W ułożony pod terrarium 2/3 podłogi (właściwie to w środku ale odizolowany taflą szkła) o wymiarach 70x30x35. Kiedy w pokoju jest 22-23 stopnie - kabel grzeje jakieś 50 minut na godzinę, żeby podnieść temperaturę do 28 stopni w terrarium. Dziś jest ogólnie upał - w pokoju 27 stopni - nie widziałem, żeby termostat w ogóle włączał ogrzewanie.
Dodam jeszcze, że jak kabel grzeje to temperatura podnosi się tylko nad nim (w pozostałej 1/3 części terrarium temperatura jest jak w pokoju).

Reasumując - kabel może być zbyt krótki i zbyt małej mocy aby ogrzać kilka terrariów w zimne dni, aczkolwiek na 100% podniesie temperaturę o 2-3 (może nawet 4) stopnie bezpośrednio nad miejscem pod którym przechodzi. To nawet lepiej - bo da różną temperaturę w jednym terrarium - pająki sobie wybiorą czy chcą siedzieć w cieplejszym, czy zimniejszym miejscu.

A co do samego sposobu montażu to nie wiem czy korek się sprawdzi, bo:
Po pierwsze - nie wiem w jaki sposób chcesz wyżłobić rowek w korku
Po drugie - moim zdaniem będzie pochłaniał część ciepła.

Proponuję najpierw położyć taflę styropianu (świetny izolator cieplny), potem okleić to aluminiową folią (taką jak do pieczenia) aby zrobić swego rodzaju ekran odbijający ciepło, następnie na to postawić terraria.

I dla świętego spokoju kup trochę dłuższy kabel i pozawijaj go (ułóż w jakiś szlaczek :D) w miejscach na których będą terra.

Ps: Jeśli by drażnił cię widok warstwy białego styropianu pod terra, zastanów się aby zakryć go jakąś drewnianą bądź aluminiową listwą.
Ps2: Ile masz stopni w pokoju, że chcesz dogrzewać pająki?

chomiko
27-07-2008, 02:10
wydaje mi się że korek ma takie same właściwości co styropian, mówie o izolacji ciepła...
temperatura w pokuju, bardzo się wacha, dzis np. było ok 26, ale czasem spada do 22.
Często mnie nie ma po 2-3 dni, a nikt się nie zajmuje moimi pająkami w tym czasie i zależy mi by miał stałe warunki.
zainstaluje chyba kabel 50w będzie pozwijany w 2/3 terrarium, termostat bedzie regulował maksymalna temperature, a programator czasowy bedzie wyłączał termoregulator na noc..

zastanawiam się tylko czy dobrym pomysłem będzie ten korek...

Pietia14
15-08-2008, 00:32
Nie korek jest mniejszym izolatorem ciepla niz styropian :) wiec lepiej styropian niz korek