PDA

Pokaż pełną wersję : Oszustwa przy sprzedaży pająków - współpraca z Policją

Andrzej
25-03-2007, 22:08
Witam,

Ponieważ nagminnie dochodzi do oszustw hodowców przy zakupie pająków doszliśmy do wniosku, że nie możemy stać z boku i ograniczać się, co najwyżej do banowania nieuczciwych sprzedawców.

Z naszych pobieżnych wyliczeń wynika, że skala oszustw w ostatnim okresie dotyczy nawet kilkutysięcznych kwot. Postanowiliśmy zatem nawiązać współpracę z Policją aby przynajmniej zminimalizować skalę zjawiska.

W dniu dzisiejszym w Komisariacie Policji III Gdańsk
Gdańsk, ul. Biała 1A, ( 0 58 ) 341 00 34 do 38 została sporządzona notatka o popełnieniu oszustw związanych ze sprzedażą ptaszników przez allegrowicza szurman oraz forumowicza koli1710. Inne oszustwa nie są tu zgłoszone więc w ich przypadku proszę nie się na nią nie powoływać tylko zakładać własne sprawy.

Prosimy zatem wszystkie osoby, które w ostatnim czasie zostały oszukane - bez względu czy stało się to na naszym lub innym forum czy też na Allegro - o zgłaszanie się na komisariaty w waszych miejscach zamieszkania. Dotyczy to głównie osób kupujących od szurmena B. smithi, które dostały kędziorki.
Jeżeli kilka osób powoła się na tą notatkę na pewno uda się złapać tego oszusta. Przy okazji zgłoszono też informację o koli1710 i jego tajemniczym zaginięciu. Jeżeli poszkodowani w sprawie "koli1710" działają już na własną rękę - lepiej działajcie między sobą, bo jako osoby poszkodowane macie większą moc przy zgłaszaniu takich spraw.

Przy okazji zgłoszenia należy podać, że dzisiaj została sporządzona notatka w wymienionym wcześniej komisariacie.
Prawidłowe zgłoszenie powinno zawierać takie informacje jak:

- wydruki aukcji oszukańczej, z uwzględnieniem nicka sprzedającego, kupującego, numerów kont bankowych, numerów telefonów, komunikatorów internetowych oraz wystawionych komentarzy;

- wydruki korespondencji prowadzonej za pośrednictwem portalu aukcyjnego lub bezpośrednio pomiędzy uczestnikami aukcji;

- archiwum rozmów prowadzonych pomiędzy stronami za pośrednictwem komunikatorów internetowych (np.: Gadu-Gadu, Tlen), głosowych (np. Skype, Tlenofon) i SMS;

- kserokopie przelewów bankowych,

oraz wszystkie inne materiały, które mogą pomóc przy ustaleniu winnego lub winnych.

W niedługim czasie na naszej stronie głównej pojawi się informacja oparta na materiałach Policji na temat internetowych oszustw - mamy nadzieję, że dzięki temu uda nam się pomóc poszkodowanym w procesie zgłaszania takich sytuacji i może dzięki temu odzyskają one utracone pieniądze.

Przypominamy również, że na naszym forum uruchomiliśmy dział "Bezpieczne zakupy" - zachęcamy wszystkich do kupowania pająków od sprzedawców, którzy zostali przez nas pozytywnie zweryfikowani. Lepiej czasami odpuścić sobie jakąś wyjątkową okazję aby potem nie żałować utraconych pieniędzy.

Prosimy również o zgłaszanie innych oszustw związanych z zakupem ptaszników - nasze milczenie ośmiela tylko oszustów do swojej działalności. Im więcej takich spraw zgłosimy, tym bezpieczniejszy dla nas stanie się internet. Upewnijcie się jednak wcześniej czy doszło do oszustwa - nie działajmy pochopnie. Istotne jest zorganizowane działanie w grupach. Osoby oszukane powinny porozumieć się ze sobą (np. w dziale opinii o sprzedawcach) i wspólnie ustalić w jakim komisariacie jedna wybrana osoba składa zawiadomienie. Reszta własne zawiadomienia zgłasza w swoich komisariatach informując o tym kto i gdzie złożył już w danej sprawie podobne zawiadomienie. Policja mając większe dowody i więcej świadków sprawniej doprowadzi oszustów do odpowiedzialności.
Handlu pająkami mówimy tak, ale tylko jak jest uczciwy!

mpx
25-03-2007, 23:48
I w końcu oszustów spotka sprawiedliwość!

Ale tak nie do końca zrozumiałem z tą notatką. Czyli jak mnie ktoś oszuka, to zgłaszając to na policje, mam powiedzieć, że w tym komisariacie jest taka notatka?

kris_k3
25-03-2007, 23:56
Ja kupiłem u szurmena 3 smithki, ale mam pewne obawy co do tego że będą mieć problemy że kupiłem brachypelmy które są chronione przez CITES zalążek B. Czyli na kazdym komisariacie w poslce jest już taka notatka ??

Andrzej
26-03-2007, 00:02
Notatka została sporządzona na okoliczność oszustwa szurmena - jeżeli w przyszłości ktoś kogoś oszuka, to już się proszę nie powoływać na dzisiejszą notatkę tylko zgłosić nowe doniesienie, oraz powiadomić innych o tej sprawie aby mogli zgłaszając się na policję powiedzieć im, że już w sprawie tego oszusta toczy się dochodzenie.

Ja kupiłem u szurmena 3 smithki, ale mam pewne obawy co do tego że będą mieć problemy że kupiłem brachypelmy które są chronione przez CITES zalążek B. Czyli na kazdym komisariacie w poslce jest już taka notatka ??Nie będziesz mieć problemów - kupującemu nic nie grozi. Notatka została spisana w jednym komisariacie i na nią trzeba się powoływać - na ten konkretny komisariat.

LoRd
26-03-2007, 00:20
Ja kupiłem u szurmena 3 smithki, ale mam pewne obawy co do tego że będą mieć problemy że kupiłem brachypelmy które są chronione przez CITES zalążek B. Czyli na kazdym komisariacie w poslce jest już taka notatka ??

Nie masz się czego obawiać. To on będzie musiał się ze wszystkiego tłumaczyć. Notatka jest tylko w jednym komisariacie. Ty musisz iść do swojego, założyć jakby oddzielną sprawę ale podać że o tym oszustwie jest już powiadomiony komisariat w Gdańsku. Dzięki tej informacji policja połączy wszystkich poszkodowanych, oceni szkodliwość czynu i po ujęciu przestępcy wsadzi go do paki na 6-96 miesięcy.

Pragnę nadmienić jeszcze tylko że osoby nieletnie milej widziane są na policji w towarzystwie rodziców. Naprawdę warto się zgłosić bo oszuści są już na każdym kroku.

matthieu
26-03-2007, 01:12
Wrescie moze cos sie zmieni moze jeden czy drugi oszukany stwierdzi ze wart zglaszac sprawe na policje
Moze i oszusci sie troszke przestrasza moze mniej ich bedzie
zawsze warto zglosic jesli nawet to jest 10 zl bo tak 100 x10 zl to daje nam dopiero kwote
Pozdrawiam

lasiodoruss
26-03-2007, 12:07
Witam ja tez zgłosze sprawe przeciwko koli1710 oszukał mnie poprzez allegro ale postarałem się i ma zawieszone konto i raczej mu nie odblokuja. mam pełne jego dane i nowy numer gg komorki i adres.

7orion7
27-03-2007, 00:51
wlasnie tu jest problem. wystawia te smithi z ktoregos juz z kolei konta gdzie ma zero komentarzy a ludzie i tak kupuja w ciemno. juz nawet nie wspomne, ze pare miesiecy temu jak pojawila sie jego pierwsza aukcja wystawilem posta o tytule: "zanim kupisz smithi za 9.99" a i tak prosze ile osob nawet z tego forum dalo sie nabrac?
wiem ze to nie jest sprawiedliwe ale dla mnie wszystkie smithi wystawione przez osoby z Miedzylesia i Kłodzka to beda kedziory. oczywiscie chodzi mi o duze ilosci malych smithi. niestety juz mial tyle kont na tyle roznych osob z tych miast, ze nei sposob miec innego zdania.
co do wypowiedzi szurmena odnosnie pobytu w londynie itp. to sa to totalne bzdury, poniewaz zanim ta cala sprawa stala sie glosna (tzn. podczas pierwszej aukcji) rozmawialem z nim przez telefon i doskonale zdawal sobie sprawe ze wszystkiego i zarowno on sam jak i jego kumpel panek sprzedawali te kedziory.

to chyba tyle:)
pozdrawiam i zycze kazdemu aby mial o te kilka zlotych zawsze wiecej i aby mogl kupowac to co rzeczywiscie chce:)

Bzyku
27-03-2007, 01:58
Mam wszystkie potrzebne rzeczy dotyczące tego zakupu, kserokopia przelewu, rozmowy na gg, dane nieprawdziwe, numer konta na jakie wysyłałem pieniądze. Czekam może jutro pójdę na komisariat i dowiem się czegoś więcej.

koli1710
28-03-2007, 01:44
Witam widzę że już są opinie na mój temat tak wyszło jaki pisałem ze idę do wojska to poszedłem nie miałem czasu się odezwać ani nic napisać bo miałem szkolenie o wyjeżdżam do Syri na misje i teraz mam przepustkę i jak wy się czujecie oszukani to rozumiem was bo mieliście takie prawo bo sie nie odzywałem ale to nie moja wina proszę wszystkie osoby na moje gg które kupiły o de mnie pająki i podanie jeszcze raz adresu ci co kupili geniculaty to oddam pieniążki bo padły bo przed wyjazdem kupiłem myszy w zoologicznym a ci co kupili boehmei czyli chyba zgrzewa to wyśle bo mam i tak samo parahybane tez wysle ale jak chcecie to możemy się po sondach ciągnąć wiec zapraszam na gg decyzja nalezy do was i z_góry przepraszam

//Mam nadzieję że wojsko Cię nauczy pisać - Michallewczuk

jot67
31-03-2007, 00:03
koli slabszej wymowki nie mogles wymyslic?? a nawet jesli to prawda, to Cie wogole nie usprawiedliwia... xD

LoRd
31-03-2007, 04:20
To żadna wymówka tylko kolejne kłamstwo. Nikt nie otrzymał pieniędzy a minęły już 4 dni. Zlejcie to co mówi i idźcie na policję.

Leito7
31-03-2007, 22:18
mnie oszukali i dzieki arachnea dostalem kase:)
Od tego momentu kupuje poczta tylko u pewnych ludzi wiem ze nie kazdy to oszust ale raz mnie chcieli oszukac.

lasiodoruss
02-04-2007, 18:38
Nie wieżcie mu7 nic wam nie odda ja dzwonie do niego codziennie i nie odbiera albo wylancza tel.

Bzyku
03-04-2007, 10:14
Więc tak byłem postępowanie jest w toku. Zgłosiłem na policji że mnie oszukał, załączyłem piękną kopie przelewu, rozmowy na gg i to w jaki sposób mnie kusił. Teraz czekam już tylko na kasę. Już pająków od Ciebie nie chce.

P.S. Jeśli chodzi o błędy ort. najlepszym programem jest FF2. Zainstaluj radze Ci Kaoli

lasiodoruss
29-08-2007, 20:42
No i jak wyjaśniło sie coś w sprawie użytkownika koli1710? odzyskał ktoś kasę? Ma może ktoś do niego numer kub jego dane? mnie oszukał ale zgubiłem dane :/

fehler404
02-06-2008, 19:19
Chiałbym przedstawić taką sytuacje:

User A kupuje od B pająki na allegro. Sumka Spora, pajaczki ciekawe. Przychodzi paczka i.... Chromka l9 nawet nie padła - została zmiażdżona ze względu na ewidentny błąd pakującego, jakieś 2 pająki poturbowane.. Padł jeszcze jeden, reszta wykurowała się.

Chłopaczek sie zdenerwował i zażądał zwrotu pieniędzy za 2 pajaki, na co uzyskał odpowiedź że jeśli sprawa wyjdzie na światło dzienne - sprzedawca zrobi donos na Policje o nielegalnej hodowli ptaszników (ma kilka Brachypelm bez jakichkolwiek papierów, a User B ma jego dokładne dane z Allegro). Niestety nasz bohater dał się zastraszyc i stracił pieniądze.

Czy taki donos miałby sens?

Sprawa jest juz dość mocno przedawniona i nie znam Nicka sprzedającego.
//Ort - Szopek

Twardy
02-06-2008, 21:16
user A zanosi pająki do kolegi i nie ma nic w domu, user B może iść wtedy klaskać u Rubika

LoRd
02-06-2008, 22:47
Poza tym, szantaż jest chyba w Polsce karalny, i za sam ten tekst mógłby mieć nieprzyjemności.
No i potwierdzam to co napisał Twardy, dodając też to że posiadanie Brachypelma sp. JEST LEGALNE.

fehler404
03-06-2008, 01:45
... posiadanie Brachypelma sp. JEST LEGALNE.

Tylko wytłumacz to Policjantowi, który stwierdzi że trzymasz potwory w domu i jesteś niebezpieczny dla społeczeństwa:) Oczywiscie zależy na kogo trafisz....

Co do przenoszenia - to kolega brata i mieszka blok dalej... tyle że ma pół pokoju w terrariach chyba by moja Mamusia na zawał padła gdyby brat jej tyle zwierzaków zniósł:) ale fakt nie wpadli na to:)

RustyNail
29-08-2008, 15:06
Ale są z Was społeczniaki...będziecie łazić na policję żeby sprawiedliwości stało się zadość...ja bym kupił od niego ptasznika,spotkał się z nim i samemu mu wytłumaczył(nawet jeśli naruszę jego nietykalność osobistą) a Wy robicie z nich wielkich oszustów..i jeszcze płacz że Kędzior nie Smithi...ja myślałem że on sprzedaje Blondyny po 300zł i wysyła krzyżaki zza szafy...ehhh ludzie...skandal jak z Pudelka...buahahaha...

PanzerIII
03-09-2008, 13:51
Widzisz nie każdy jest osiłkiem co myśli mięśniami. Cywilizowany świat rozmawia o problemach i próbuje rozwiązać problem na drodze dyplomatycznej. Jeżeli to nie pomaga są sądy. Ci co tego nie potrafią poprosyu używają siły.

RustyNail
04-09-2008, 16:04
Widzisz nie każdy jest osiłkiem co myśli mięśniami. Cywilizowany świat rozmawia o problemach i próbuje rozwiązać problem na drodze dyplomatycznej. Jeżeli to nie pomaga są sądy. Ci co tego nie potrafią poprosyu używają siły.

Co ty wogóle gadasz. Ci co tego nie potrafią...czego...zgłaszać na policję potrafią tylko ci co nie znają właśnie innych sposobów. Ale widzę że jesteśmy z innej bajki więc jak nie potrafisz rozwiązywać tak prostych problemów samemu to oczywiście pędź na policję. "Problem na drodze dyplomatycznej" ze złodziejem na drodze dyplomatycznej...hehe dobre. To jak ja będę chciał kiedyś Cię okraść to napiszę najpierw list zapowiadający z zgodnie z zasadami savoir-vivre...

Myślę mięśniami a jestem urzędnikiem w państwowej instytucji....stereotypowy społeczniak. Gratuluję...

//Nie obraziłbym się, jakbyś użył opcji Edytuj. I używaj bardziej kulturalnego języka - BadBekon.
//Nie obraziłbym się jakbyś napisał co mam edytować i pisał do mnie "proszę używać bardziej kulturalnego języka" bo wychodzi na to że rozmawiasz z obcą Ci osobą na temat kultury a nie używasz podstawowych zwrotów grzecznościowych...pozatym to on zaczął pisać coś o "mięśniakach",więc jeśli chcesz pouczać to wszystkich jednakowo. Nie znacie się nawet na swojej działce.-Hassassin