PDA

Pokaż pełną wersję : Rozmiar terrarium Nowe terrarium - problem.

tran
27-07-2008, 22:47
Witam
Mam mały problem po urządzeniu nowego terra dla mojego B. auratum. Terrarium ma 25cm wysokości a po przeniesieniu pająka do niego spędza on właściwie cały czas spacerując przy górnej pokrywie. Widziałem już raz jak upadł boje się że za którymś razem coś sobie uszkodzi. Nie wiem czy problemem jest słaba wentylacja w nowym terra - to może być przyczyna spacerów przy pokrywie i otworach wentylacyjnych. Terra to akwarium które zamontowane ma na połowie swojej górnej powierzchni paski ze szkła jako wentylacja a druga połowa to pokrywa.
Dodam że nie mam problemów z wilgotnością, utrzymuje się na poziomie 70-80%.
Czy pająkowi może być ``za duszno``?
Co mam zrobić w takiej sytuacji?

Mars
27-07-2008, 22:57
Możesz jedynie w takim wypadku, usunąć wszystkie ostre i twarde przedmioty z terrarium, albo poczekać jeszcze z przenosinami az będzie na tyle ciężka żeby się nie utrzymać na suficie.

tran
27-07-2008, 23:02
To burzyło by cały wystrój terra. Urządziłem je z takimi płaskimi i białymi kamieniami. Na tylnej ściance ustawiłem je wzdłuż szyby a z reszty zrobiłem ``grotę``. Czy istnieje taka możliwość że pająk ma za mało powietrza? Mógł bym pomyśleć nad innym rozwiązaniem wentylacji.
Oczywiście jeśli będzie to konieczne zmienię wystrój.

Mars
27-07-2008, 23:29
Za mało powietrza raczej nie. Myślę że pajączek czasem tak po prostu musi.

hevi
28-07-2008, 01:45
Pająki lubią się wspinac , to normalne.Poprostu nie karm jej na maksa i bedzie wszystko ok.

lipson
29-07-2008, 16:59
To burzyło by cały wystrój terra.

no to musisz się zastanowić: czy ważniejszy wystrój terra czy bezpieczeństwo pająka :P

a poważnie- przychylam się do rady Heviego (a to rzadkość:P), jak odwłok nie będzie "napompowany" to nic nie powinno się stać :)