Pokaż pełną wersję : Temat autorski kilka pajączków
terra_mar
28-07-2008, 00:23
...kilka wybranych losowo...
...Haplopelma lividum - foto 1-5...
...Avicularia purpurea - foto 6-10...
...Avicularia Peru purple - 11-12...
...Avicularia minatrix - 13-14...
...Avicularia versicolor - 15-16... (samiczka zakupiona u LoRd'a)...
Wszystko ładnie ale terra dla lividki jest złe. Pająki podziemne muszą kopać taka ich natura pająk bez możliwości kopania będzie agresywniejszy i podatny na większy stres.
terra_mar
28-07-2008, 15:38
Wszystko ładnie ale terra dla lividki jest złe. Pająki podziemne muszą kopać taka ich natura
...masz rację...wieczorem wstawię dokładniejsze fotki + fotkę terra z dorosłą samicą gigasa, miała identycznie zrobione z różnicą oczywiście w wielkości...nie uważam je za złe, kora może pomóc i ułatwić pająkowi budowę gniazda... cząstka opisu lividum z TCP: "Jeżeli jednak chcemy mieć urozmaicone terrarium, można włożyć korzeń, a wtedy pająk zbuduje sobie wokół niego korytarze." i w tym celu włożona jest kora...
"Jeżeli jednak chcemy mieć urozmaicone terrarium, można włożyć korzeń, a wtedy pająk zbuduje sobie wokół niego korytarze." i w tym celu włożona jest kora...
Czytaj dokładniej. To terra jest zrobione jak dla naziemnego i tylko męczy pająka takie jest moje zdanie.
Ps: A ta tuba to już całkiem tam niepotrzebna... .
YeloNeck
28-07-2008, 18:11
Zdjęcia wrzucane w formie załączników, są dla mnie niewidoczne. Nie wiem czemu.
terra_mar
28-07-2008, 23:20
Czytaj dokładniej.
...nie chcę być nie miły ale polecam Tobie to samo - pisałem, że dam zdjęcia... rozumiem cytowany opis i u mnie też tak jest - po pewnym czasie kora staje się częścią zabudowy terrarium...
To terra jest zrobione jak dla naziemnego i tylko męczy pająka
...oczywiście może być dla naziemnego, ale nie przekreśla to jego zastosowania u podziemnych... robiłem tak kilkanaście razy i nigdy nie miało to wpływu na agresję lub brak chęci przyjmowania pokarmu przez pająka... niektóre adoptowały włożoną korę inne wkopywały ją...
takie jest moje zdanie.
...oczywiście masz do niego prawo a ja je szanuję, nie zgadzam się z nim bo testowałem to rozwiązanie wiele razy a ocena na podstawie oglądanego zdjęcia jest troszkę mało obiektywna...
Ps: A ta tuba to już całkiem tam niepotrzebna... .
...nie jest to tuba, jest to kora namoczona w unigruncie... ponieważ podczas schnięcia "zwija" się stosuję ją z powodzeniem u pająków, nie tylko podziemnych... unigrunt zabezpiecza też rewelacyjnie przed pleśnią, minusem jest iż malowany "element" traci swój naturalny kolor i pokrywa się połyskiem...
...mam nadzieję, iż moje zdanie nikogo nie uraziło - jeżeli tak to przepraszam...
...zdjęcia 1-2 - samica po wpuszczeniu - data na fotce... 3-7 zrobionych dzisiaj... 8-10 inne ujęcia terra lividum...
U gigasa jest oki zobacz jaka jest warstwa ziemi, a u lividki jest kilka razy mniejsza jak u naziemnego.
terra_mar
29-07-2008, 02:41
...zgadza się drogi kolego, samica gigasa "siedzi" w ponad dwa razy większym pojemniku i jest to osobnik dorosły... lividka jest dopiero po 7 wylince... zapewne zdjęcia nie oddają widoku na całość ale mogę powiedzieć, że jest naprawdę ok.... już nawet zapajęczynowała się w korze, jest więc szansa iż zaadoptuje sobie to miejsce na swoje "gniazdko"... dla mnie będzie to napewno wygodą - będę mógł zobaczyć co będzie w gnieździe ze względu na bliskość ścianki... na taką obserwację liczyłem u gigasów (miałem kilka sztuk) ale każdy popisał się sprawnością wytrawnego "kreta" i popsuł mi plany... za kilka dni dam fotki z terra lividki, liczę że moje doświadczenie i troszkę obycia z "podziemniakami" okażą się trafne...
...przepraszam za ort jeżeli popełniłem...
vBulletin - Arachnea.org