PDA

Pokaż pełną wersję : Hiperwentylacja?

6buli6
29-07-2008, 05:02
http://www.insomnia.pl/Hiperwentylacja%2D_oddech_holotropowy-t189677.html

Przeczytajcie opis i co o tym sądzicie?:) ktoś stąd ma zamiar próbować? ja mam zamiar tylko szczerze mam trochę "shiza" ale prawdopodobnie rano sobie zafunduje taka terapie ;p kto stąd chce to przetestować,sprawdzić ?:)
Pozdro

Michallewczuk
29-07-2008, 21:53
Człowiek bywa otwarty na różne dary natury :]
Na mnie coś słabo to działa. Bez rewelacji i strata czasu według mnie. Już lepiej strzelić sobie herbatkę z korzeni tataraku :P

*ToMeK*brd
30-07-2008, 00:18
Sprawdze jak wstane o 4 ;) Napisze po pracy ok 14 jaki byl efekt - jak nie zapomne.

aTahualpa
30-07-2008, 02:48
Znudziło mi sie po 6 minutach oddychania, i troche mi gardło zaschło :P Ogólnie to czułem tylko mrówienie w rękach...może troche sie w głowie zakręciło jak po tym gwałtownie wstałem.

6buli6
30-07-2008, 02:56
Podobnie u mnie :) dziś próbowałem
Pierwsze podejście to było smiechawka ;) ( dziewczyna mnie rozmieszała udawając różne rzeczy do mojego sapania xD.
Drugie podejście - 5 minut oddychania i mnie złapała...kolka... xD
Więc na mnie to nie działa ;) ale byłem ciekaw czy tylko ja jestem taki wyjątkowy :)

*ToMeK*brd
30-07-2008, 18:46
Obudzilem sie pare minut po 4... pooddychalem glebokimi oddechami ze 3 minuty.. polezalem jeszcze chwile i powiem, ze mnei to przebudzilo ;) Kladlem sie najedzony (tak jak pisalo w artykule) uwazam, ze gdy w odpowiednim momencie przestanie sie szybko oddychac jest to skuteczne. Tak bylo w moim przypadku.

dzid
30-07-2008, 19:49
to prawie jak sluchanie dzwiekow ktore ma wywolac faze jak po lsd ;]
pic na wode dla ludzi ktorzy koniecznie chca odleciec

*ToMeK*brd
30-07-2008, 20:07
pic na wode dla ludzi ktorzy koniecznie chca odleciec To ma troche inne dzialanie dzid;)

6buli6
30-07-2008, 21:42
to prawie jak sluchanie dzwiekow ktore ma wywolac faze jak po lsd ;] pic na wode dla ludzi ktorzy koniecznie chca odleciec
Hmm koniecznie chcą odleciec? według mnie to nie jest żadne podświadomki ;) nawet to sie podobno używa w specjalizacjach lekarskich na jakieś tam choroby :) ( tak czytalem gdzies...)

dzid
30-07-2008, 22:16
Hmm koniecznie chcą odleciec? według mnie to nie jest żadne podświadomki ;) nawet to sie podobno używa w specjalizacjach lekarskich na jakieś tam choroby :) ( tak czytalem gdzies...)

a jestes chory?
nawet jesli to ma wplyw na organizm, to wyglada na naduzycie... jak kolarze "chorzy" na astme

*ToMeK*brd
31-07-2008, 00:12
Cytat: Napisał *ToMeK*brd to prawie jak sluchanie dzwiekow ktore ma wywolac faze jak po lsd ;] pic na wode dla ludzi ktorzy koniecznie chca odleciec Nie ja to napisalem.. naucz sie cytowac.

Pobudka o 4 mnie czeka.. jutro napisze jaki skutek bedzie oddychania. Jak testowac to do 3 razy przynajmniej. Moze okazac sie glupota, albo czyms na prawe przydatnym i naturalnym w 100%.

6buli6
31-07-2008, 01:19
Ja tu nadużycia nie widzę , wprost przeciwnie ;) podobno działa to dobrze na organizm wiec dlaczego nie spróbować?:)

LoRd
08-08-2008, 01:23
Daawno temu, mój znajomy rozdmuchiwał ognicho i w pewnym momencie padł jak trup. Po paru minutach ocknął się i pojechał do domu. Na drugi dzień dostałem telefon że leży w szpitalu bo miał wylew do mózgu spowodowany hiperwentylacją i jakąś ukrytą do tamtej pory wadą serca.
Także.. nie wiem czy warto próbować się w to bawić, kilka piwek wydaje mi się lepszą opcją :)

BadBekon
08-08-2008, 01:25
To fakt, przy rozdmuchiwaniu ogniska/grilla potem strasznie bania boli. Nie spodziewałem się jednak, że może doprowadzić do wylewu xD

*ToMeK*brd
08-08-2008, 17:58
Co innego oddychac gleboko, a co innego dmuchac wiec tego raczej nie porownujmy ;) Watpie by skutkiem wylewu byla hiperwentylacja.

6buli6
11-08-2008, 00:50
Hmm wylew? poprzez hiperwentylacje wątpię by to było spowodowane, Hiperwentylacja wprost przeciwnie powinna pomagać ;)

Zawau
11-08-2008, 15:45
Hiperwentylacja to nie tylko głębokie wdechy. Ale też szybkie wydychanie powietrza (np dmuchanie:P). Hiperwentylacja powoduje nasycenie krwi tlenem, a to z kolei podnosi ciśnienie krwi. Wtedy jest zwiększony nacisk na ściany naczyń krwionośnych. Jeśli ktoś to robi nieumiejętnie, zbyt długo, zbyt intensywnie i po prostu przegnie pałkę, wówczas nietrudno o wylew. Oczywiście efekt jest zależny od wielu czynników, pojemność płuc, ciśnienie w płucach, tętnicach itd. Bardziej skomplikowane ćwiczenia oddechowe (bo tym właśnie jest doprowadzanie do hiperwentylacji) zawsze powinny być przeprowadzane stopniowo, tak aby sobie nie zaszkodzić. Więc jak ktoś z miejsca zaczyna łapać maksimum powietrza i szybko wydychać i tak robi przez dobre kilka minut, to niech się liczy z co najmniej ostrym bólem głowy. Hiperwentylacja jest użyteczna przed większym wysiłkiem fizycznym, bo spełnia rolę rozgrzewki dla całego organizmu.

LoRd
11-08-2008, 17:39
Hmm wylew?
Jak wspomniałem, mój koleżka miał wadę serca o której wcześniej nie wiedział.

mpx
11-08-2008, 18:37
Hiperwentylacja jest użyteczna przed większym wysiłkiem fizycznym, bo spełnia rolę rozgrzewki dla całego organizmu.

Tyle że Hiperwentylacja wywołuje hipokampnie, czyli zmniejszenie ciśniania CO2 we krwi co powoduje, zawroty głowy, mroczki przed oczami, mniejszenia przepływu mózgowego krwi, osłabienie mięśniowe.

dzid
12-08-2008, 00:00
jedno pytanie.
czy wszyscy z was sa lekarzami? takimi wiecie... od ludzi?
jesli tak, to dzielcie sie swoja wiedza, jesli nie to zamilknijcie na wieki.
glupie zabawy, zeby zlapac faze/turbo czy inne profity, bez kontroli specjalisty moga sie zle skonczyc.
to mowilem ja: wujek dobra rada

6buli6
12-08-2008, 00:31
Jak wspomniałem, mój koleżka miał wadę serca o której wcześniej nie wiedział.
A to Lordzie ;), z tego co czytałem to właśnie nie można tego robić gdy sie ma chore serce bądź jakieś wady :). Jest wiele poradników jak skutecznie hiperwentylacje zrobić by pomóc organizmowi ;), tylko że jest jedno zastrzeżenie - ludzie z wadami serca oraz innymi powiązanymi chorobami z sercem.Nie można jej wtedy stosować ponieważ może bardziej zaszkodzić niż pomóc ;)
jesli tak, to dzielcie sie swoja wiedza, jesli nie to zamilknijcie na wieki.
glupie zabawy, zeby zlapac faze/turbo czy inne profity, bez kontroli specjalisty moga sie zle skonczyc.
Jeśli to wezniesz na poważnie i poczytasz przeciwskazania to może to całkiem inne skutki mieć ;) a można to robić na pobudzenie organizmu a nie "faze" :)