Pokaż pełną wersję : [Skorpion] oświetlenie
Elsereth
01-08-2008, 02:31
Zamierzam zacząć przygodę ze skorpionami, i zastanawia mnie czy mogę trzymać je w szafie? Tzn miały by ciemno cały czas, większości ptasznikom to nie przeszkadza, a jak jest ze skorpionami? Nie chciałbym zaburzyć ich trybu życia, prawdopodobnie kupię euscorpius sp. lub scorpio sp. czyli małe gatunki polecane dla początkujących..
Ja swojego skorpiona trzymam w ciemnym terrarium, ze ścianami wypełnionymi korkiem, i jakoś nie narzeka.Skorpiony są raczej nocnymi zwierzętami , więc za dnia i tak się ukrywają. Jednak zastanawia mnie jedno, dlaczego chcesz go trzymać w zamkniętej szafie?strach przed rodzicami? A nie lepiej ich do niego przyzwyczajać, niż kiedyś miałaby mama przypadkowo odkryć go w szafie?Zastanów się nad tym.
Elsereth
01-08-2008, 11:43
Hehe ja już w tej szafie mam tyle zwierząt, że gdybym o wszystkich powiedział, to matka by zawału dostała :P Będę ją uświadamiał stopniowo, ale to w swoim czasie...:P
A jak jest z euscorpiusami? Także prowadzą nocny tryb życia, bo nigdzie nie mogę znaleźć info o tym?
Euscorpiusy-prowadzą nocny tryb życia i większość czasu spędzają w kryjówkach więc nie są to strasznie aktywne skorpiony ale w dzień też je można spotkać.
Zresztą co to za sens trzymania w szafie skoro niemożna mieć ich na widoku i jest tam ciemno pewnie nawet jak otworzysz tą szafę
strakofernon
01-08-2008, 12:56
@up
zgadzam sie po co trzymać zwierzaki w szafie skoro nie można cieszyć sie z obvserwacji ich zachowań?
Będę ją uświadamiał stopniowo, ale to w swoim czasie...:P
ciekawe ile zajmie Ci to "uświadamianie"?
Elsereth
01-08-2008, 16:01
Nie znacie mojej matki, nie wiecie jaka jest sytuacja - więc ciii: p
Dzięki za odpowiedzi, można zamknąć.
vBulletin - Arachnea.org