Pokaż pełną wersję : mini hodowla swierszczy
Witam chciałebym zrobi mini hodowle kupic 4 swierszcze 1 samca 3 samiczki jakiej wielksoci pojemnik potrzebuje? jak samice złoza jajka i małe sie wykluja to dopiero wtedy je odstawic ? i czy mozliwa jest ze cos sie urodzi ?pozdrawiam! 8)
aTahualpa
21-01-2007, 23:55
Racja, że mała taka hodowla...u świerszczy obecny jest kanibalizm i nie wiem czy taka hodowla u ciebie szybko się nie zakończy. Świerszcze miałem raz połowe zjadły pająki a połowe się wzajemnie.
Na jajka zostawiasz mały pojemnik z ziemią i jak przyjdzie co do czego to samica tam złoży jaja. Zabranie tego przyda się przed wykluciem młodych aby "zapanować" na nimi(chociaż przy tak licznej hodowli to nie spodziewaj się tłumu ;) ). Ja osobiście preferuje karaczany-bardzo wdzięczna karmówka chociaż troche śmierdzi ;)
Serafinxvii
27-01-2007, 11:09
Ja w podobnej hodowli (1 samiec 4 samice) w ciągu miesiąca przy temp. 34stopni uzyskałem pokaźną gromadkę maluchów :)
A żeby świerszcze się nie zjadały muszą być karmiona.
jak będą miły pod dostatkiem pożywienia to ryzyko kanibalizmu zminimalizuje się :wink:
Możesz od tego zaczynać spokojnie 8)
Gundam02
03-02-2007, 03:15
Powiedzcie mi jak wyglada samiec? Bo wiem ze samica w stadium imago ma skrzydelka i narzad rozrodczy w postaci tego dlugiego "wąsa" ktorym sklada jaja w ziemi a jak wyglada samiec? Gotowy do kopulacji?
Jak samiczka tylko bez pokładełka.
Kupiłem w pobliskim sklepie 20pak swierszy z wczesniejszej wypowiedzi wynikło ze jest tam 19 samców tylko ze samce nie sa gotowe do rozrodu sa o wiele mniejsze od samicy ;/ wiec jak narazie nici z rozrodu;/
Gundam02
04-02-2007, 00:54
Powiem ci ze ja jak kupuje pudelko u nas w lodzi an gildzie jest jeden sprzedajacy gdzie za 5 zł dostajesz paczke w ktorej jest z 40-50 sztuk!! I nie przesadzam mam 7 duzych pajakow i staracza mi taka paczka na 2 tyg! i zawsze w paczce mam pare zaplodnionych samic ktore teraz oddaje koledze bo zalozyl hodowle :) i jajka juz zostaly zlozone nastepnym razem jak bedziesz kupowal to powybieraj pudelko w ktorym sa "napchane" samice w imago :) pozatym te mneijsze to sa pewnie nie dorosle postacie wiec nie wiesz czy to sa samce czy samice znalazlem zdjecie ze swierszczami w imago zobacz :arrow: http://faculty.vassar.edu/suter/1websites/bejohns/mateselection/images/sigillb.jpg po lewej SAMICA po prawej SAMIEC dorosle postacie :) jaki ten internet jest fajney wszystkow nim jest :P
vBulletin - Arachnea.org