PDA

Pokaż pełną wersję : [A.geniculata & P.irmina]Dziennik Arek ;)

Arek_krk
28-03-2007, 00:47
Witam !!

Od jakiegos czasu miałem ochote na nowo pisać dziennik lecz czekałem na drugiego pajączka o którym mógłbym pisać :D Wreszcie moja kolekcja wzbogaciła sie o ptasznika nadrzewnego Psalmopoeus irmina. Pajączka zakupiłem od gress'a. Aktualnie jest on L2 a geniculata L10 :D

A.geniculata
Pajączka mam od sierpnia tamtego roku wtedy był jeszcze L5... Ale u mnie nagle dostał jakiejś dziwnej motywacji i wylinki przechoził dość często. Jest to samica ok 5,5 cm ciałka. Rzuca sie na wszystko co sie rusza i je bez zachamowań (nawet dzień przed wylinką :twisted: ) Jak narazie to pajączek przyzwyczaja sie do nowego terra które zrobiłem mu zaraz po wylince. Jeszcze nawet nie odkrył kryjówki tz. odkrył ale jeszcze do niej nie wszedł przeważnie to wygrzewa sie na kamienu albo przestawia mi roślinki które tak ładnie mu poukładałem :wink:

Temperatura: 27-28 stopni w nocy spada do 21
Wilgotność: 75%
Pokarm: Jak narazie dieta :)

P.irmina
W poniedziałek udałem sie po odbiór pajączka. Po powrocie do domu dałem mu jakieś 2 h na wyrównanie temperatur i zacząłem przenosić go do specjalnie przygotowanego dla niego pojemniczka. poprosiłem o pomoc tate poniewaz po oglądnięciu kilku filmików ukazujących skoczność tego gatunku wolałem sie jakos ubezpieczać :wink: Przenosiłem go w wannie gdyś łazienka nie ma zbyt wiele miejsc w których maluch mógłby sie gdzies schować... Od razu po otwarciu kliszoboxa pająk wyskoczył i wdrapal mi sie na rękę. Tata przystawił pojemnik i było po sprawie :) Jak narazie to pajączek sie aklimatyzuje zmienił tylko połozenie w ciągu nocy a do tej pory siedzi sobie na kamyczku jakies 2 cm nad podłożem. Mam nadzieje ze za niedługo juz bedzie chasał po terra i plótł nieco pajęczyny bo to bym chciał najbardziej zobaczyć przed moim wyjazdem nad morze... Będe musiał rozstac z ptaszorkami na kilka dni ale są pod pilnym okiem ojca który zna sie na rzeczy :D

Temperatura: 25-27 stopni w nocy spadek do około 20
Wilgotność: 75-80%
Pokarm: Jak narazie nic musi sie zaaklimatzować

To wszystko na dziś kolejna notka wkrótce :D

//Nazwy gatunków piszemy z małej litery. Np. Brachypelma smithi (Brachypelma - rodzaj [Litera wielka], smithi - gatunek [litera mała] – kruszon_01

Arek_krk
28-03-2007, 22:48
Dziś napisze tylko o irmince :)

Pajaczek troche pozwiedzał terra więc postanowiłem mu dać złapaną muche. Była bardzo mała wiec myslałem ze że pająk sobie poradzi... Na początku uciekał przed nią ale w pewnej chwili nie wytrzymał i już było po niej :wink:
Teraz sobie siedzi na kamyczku i ją konsumuje :D

Pozdrawiam

Arek_krk
03-04-2007, 21:30
Dziś znowu tylko o irminie bo u gieni ciągle to samo :wink:
Wczoraj pajączek zjadł 2 razy wiekszą od siebie muche o_O dałem z ciekawości a on nagle zaatakował :D Irmina zrobiła sobie nawet kryjówke duzo plecie pajęczyny i okłada to torfem. Nareszcie mam pajączka który plecie sieci... Pod tym względem fajny jest murin ale nie jestem samobójcą... Mam jeszcze za małe doświadczenie, ale moze kiedys...

A.geniculata
Temp: 25
Wilgotność : 70%
Pokarm : duże drewnojady

P.irmina
Temp:25
Wilgotność: 75%
Pokarm : muchy

Arek_krk
08-04-2007, 13:26
Gienia ostatnio bardzo dużo rzeczy przenosi :) Ale od przeprowadzki do nowego terra jeszcze nie odważyła sie wejśc do kryjówki zrobionej przeze mnie... Poczekam i zobacze co i jak ;)

Irminia to straszny żarłok o_O !! L 2 a straszny agresorek :twisted: Ale dobrze przynajmniej to nie nudny kędziorek :)

A. geniculata
Temp: 26
Wilgotność: 70%
Pokarm: drewnojady

P. irmina
Temp: 26
Wilgotność: 80%
Pokarm: duże muchy :D:D

Arek_krk
10-04-2007, 20:41
Ehh... U gieni wciąż to samo... Ciągle nie moze sie przełamać i wejść do kryjówki :(
A irminka za to szykuje sie do wylinki albo juz linieje nie ma pojęcia co robi bo zapajęczynowała całą kryjówke tak że nic nie widać :D

A. geniculata
T : 26 stopni
W: 70%
P: Drewnojady

P. irmina
T :27stopni
W:85%
P: jak narazie nic

Arek_krk
17-04-2007, 21:39
Dziś przyszedł do mnie nowy pajączek :D T.gigas L2 oczywiście będe pisał o nim też :wink: Jak sie coś zmieni to napisze...
Wciąż czekam na wylinke irminy :(

Arek_krk
18-04-2007, 23:26
Wróciłem ze szkoły i patrze sobie na gigasa a on oplótł cały moczobox :D Jest bardzo aktywny i bardzo piękny... Irmina wciąż przygotowuje sie sie do wylinki a gienia dostała dziś żreć :wink: Ogólnie pajączki w bardzo dobrej kondycji (tak samo jak pan :lol: )

Wszystko w normie :)

Arek_krk
21-04-2007, 13:03
Nie oczekiwanie gigas wyliniał!! Podchodze dziś do moczoboxa a on leży na plecach na wylince :D Teraz jeszcze odpoczywa może potem porobie jakieś foty :wink: A u gieni i irminy ciągle to samo :(

Arek_krk
26-04-2007, 19:07
Przed wczoraj dałem gieni dużego karaczana ale on sie zakopał i teraz nie wiem co robić... Chyba że ona go już zjadał :)
Irmina ciągle siedzi w kryjówce ale raz ją wygoniłem i ma taki wielki odwłok O_o !!
Gigas oplótł cały moczobox i po wylince jest potwornie aktwny ;) Może dam mu cosik do żarcia :twisted:

Arek_krk
02-05-2007, 16:16
Ahh ten gigas... Piekielnie szybki i straszny z niego żarłok :twisted: Dzisiaj jak mu dawałem świerszcza to najpierw obiegł pare razy moczoboxa a potem zaatakował :D
Irmina wciąż siedzi w kryjówce i nic nie robi...
Gienia wszamała tego karaczana którejs nocy teraz nic jej nie daje... Wreszcie odkryła swoją kryjówke :wink:

Arek_krk
03-05-2007, 14:09
No nareszcie :wink: Irminka wyszła dziś z kryjówki !! Widziałem ją prawie całą i jest znacznie większa L3 w końcu...
Gigas ciągle łazi po boxie i jest bardzo ciekawy co sie dzieje na dole pojemnika :wink:
Gienia teraz dużo przesiaduje w swojej nowej kryjówce :D Przy tym prowadzi różne wykopki :P

Arek_krk
07-07-2007, 15:36
Ehhh dawno nie pisałem :) A to przez to że nie miałem dostęou do neta... :/
Irmina jest L4. Wielki żarłok :PP
Gigas L3 i za niedługo mysle ze L4
Geniculata trzyma sie swietnie :) Ale do wylinki duzo jej brakuje :)

Arek_krk
25-02-2008, 01:15
Oj jak ja tu dawno nie zagladałem... :)
A ile sie wydarzyło u moich pajaczków :D :D
No wiec...

A. Geniculata
Temp-25 stopni
Wilgotność-65%
Pokarm- wielkie świerszcze

Gieńka jest juz L 11 :) Wyliniała jakies 3 miesiace temu. Straszny zarłok z niej i lubi rzucac sie na wszystko w terrarium , nawet na pedzelek pod pokrywą (ok 30 cm wysokości... jak ona to robi ? xD) Dorodna z niej samiczka ;] Dumny jestem że mi taka wyrosła :P

P. Irmina
Temp-26 stopni
Wilgotność-70%
Pokarm- Świerszcze

Irmina jest L7 :D Przeniosłem ja do duuuzego terra :P Ma gdzie szalec... Przez całe dnie łazi po tym terra i łazi... No w sumie to teraz siedzi w kryjówce :)
Bardzo ciekawy jest ten pajak... I nawet szybki ;] Tylko płochliwy strasznie :P

T. Gigas
Temp- 26 stopni
Wilgotność- 70 %
Pokarm - świerszcze

Specjalnie zostawiłem go na koniec :D
Genialny pajak polecam go wszystkim którzy chca sie przyzwyczaic do szybkich pajaków.
A ten jest jeszcze niesamowicei piękny <serduszka> :D Aktualnie jest L5 albo L6... nie weim dokłądnie straciłem rachube ;P

Arek_krk
27-02-2008, 20:08
U wszystkich pająków mniej wiecej tak samo :) Solidnie im zwilżyłem dzis wiec po jakies 80% bedzie bez problemu.
W najbliższym czasie stanie sie posiadaczem 2 nowych pajaków :) Może nawet 3...
Bedą to. B. smithi L2
P. rufilata L2
H. lividum L4 (ten pająk bedzie moj jak znajde miejsce na terra dla niego xD )
Moja kolekcja bedzie nawet fajna wtedy :D

Pozdrawiam