PDA

Pokaż pełną wersję : [Cyriopagopus paganus]-->podpucha , nie dajcie sie naciąć

BakuBak
28-03-2007, 06:03
ostatnio coraz wiecej osób zaczyna sprzedawać takie pająki ! więc trzeba troszke tupnąć butem bo potem sie kolejne hybrydy posypią ....

takiego gatunku nie ma w handlu i nie bedzie ! ta nazwa ma na celu zwiększyć popyt jako znowu coś nowego ( było kiedyś i znów powraca ) nie sa temu winni nasi sprzedawcy , choć nie powinni kupowac tego " szmelcu" genetycznego , patrzac na date od kiedy zaczeły się pojawiac , prawdopodobniej źródłem byla ostrava .... ale mniejsza z tym ...

TO NIE SA C paganusy !! TO SĄ JAKIEŚ Haplopelmy sp !!!!!!

prawdopodobnie longipes albo sp vietnam lub ninax albo jeszcze lepiej vonwirthi //// problem polega jednak na tym nie co to jest lecz jako co bedziemy to potem rozmnazać .... bo nie sadze aby utrzymało sie to szczelnie w tym jednym " kokonie "

//Proszę używać tagów (http://www.arachnea.delfnet.com/forum/viewtopic.php?t=81) w tematach - Muncial

Tecłav
28-03-2007, 07:14
http://allegro.pl/item175966131_cyriopagopus_paganus_l1_unikat_wysyl ka_3zl.html

sprzedaca twierdzi że: "Dawna nazwa Haplopelma longipes"

przyznaję że nie wiem nic o tych pająkach.
czy sprzedawca w tym momencie kłamie??

BakuBak
28-03-2007, 08:50
nie sądze aby w tym wypadku wprowadzał ludzi celowo w błąd , raczej cierpi na coś co sie nazywa " błąd źródła " jako takie kupił i jako takie teraz sprzedaje .....

janek_cpw
28-03-2007, 12:40
Czego ludzie dla kasy nie zrobia... A pozniej pojawiaja sietopic'i czy moj pajak to na pewno smithi?? Pokazuje koles fote a to kedzior jak byk... Szkoda slow

dzimi
28-03-2007, 14:32
Ale tu odrazu nasuwa sie mysl(przynajmniej mi), ze skoro taki hodowca podaje zdjecia na aukcji, na ktorych znajduja sie EWIDENTNIE haplpelmy (byc moze takowe mu pokazano) albo nie ma pojecia o pajakach, albo chce kogos najzwyczajniej oszukac.
Dziwna sprawa.

Michallewczuk
28-03-2007, 14:56
Ale tu odrazu nasuwa sie mysl(przynajmniej mi), ze skoro taki hodowca podaje zdjecia na aukcji, na ktorych znajduja sie EWIDENTNIE haplpelmy (byc moze takowe mu pokazano) albo nie ma pojecia o pajakach, albo chce kogos najzwyczajniej oszukac.
Dziwna sprawa.
Pojecie ma doskonałe o pająkach i żeruje na ludzkiej naiwności i "łowcach rzadkich gatunków". Allegro to raj dla złodziei, oszustów i krętaczy a frajerów tam też mnóstwo.

antrax
28-03-2007, 18:05
Chociaz mogl dac inne fotki niz te z aukcji w ktorej sprzedawal H.longipes.

Prawda jest tez taka ze sprzedawca wcale nie musi byc hodowca/miec pojecia o ptasznikach i tak naprawde sam nie jest pewien co sprzedaje.Wielu sprzedawcow nie ma wielkiego pojecia o systematyce, maja natomiast pojeci co robic zeby pajak nie padl i zeby sie dobrze sprzedal.

-Michał-
28-03-2007, 18:42
swoja droga spojrzcie w opisy na TCP... kiedy chcesz zobaczyc opis Haplopelmy longipes zostaje przekierowanie do nazwy Cyriopagopus paganus co wy na to ??

http://www.terrarium.com.pl/zobacz/haplopelma-longipes-874.html

co do tego linka na allegro http://allegro.pl/item175966131_cyriopagopus_paganus_l1_unikat_wysyl ka_3zl.html nie wydaje mi sie zeby sprzedajacy miał na celu oszukanie kogos gdyz jak widac napisał ze dawna nazwa to Haplopelmy longipes wiec dlaczego to nie mogły by byc te pajaki ??:)...

btw. chciałem kupic jedna sztuke tego pajaczka na swionach aczkolowiek birel mnie juz wczesniej osiwcił ze to Haplopelmy longipes ;) i miec jedan tak ale teraz sam nie wiem co zrobic ?? po co miec Haplopelmy sp.

BakuBak
28-03-2007, 19:01
opis na TCP to bzdura !

Argiope
31-03-2007, 02:50
Bo rozwodzi się o to, że C. paganus faktycznie został sklasyfikowany [f paganus Simon, 1887 *....................Myanmar] natomiast H. longipes zupełnie osobno, jednak to co mamy jako C. paganus w handlu to pet trade, takie "uszlachetnienie" mało atrakcyjnej Haplopelmy, którą dopiero niedawno przyporządkowano do właściwego (miejmy nadzieję) rodzaju. Niestety może byćtak, jak pisze Baku, że pod tą cudowną nazwą C. paganus może kryć się nie tylko H. longipes.