PDA

Pokaż pełną wersję : [Czarna wdowa] czy można hodować w Polsce

gaM44
28-03-2007, 21:12
Tak jak w temacie. Zastanawia mnie to pytanie czy można w domowej hodowli hodować czarną wdowę (Latrodectus menavodi) nie do celów naukowych. Pytanie to nasunęło mi się po tym jak brat przesłał mi link do aukcji na allegro gdzie można sobie sprawić tego pajączka. Osobiście nie zamierzam go nawet kupować bo wole tą kase przeznaczyć na jakiegoś fajnego ptasznika który o wiele bardziej będzie cieszył moje oko.
Dzięki za wszystkie odpowiedzi

ma_niek
28-03-2007, 21:14
No pewnie ze mozna,a niby czemu nie można by było :?:

Jurry
28-03-2007, 21:16
zasadniczo to w domu mozesz miec wszystko. od grzyba na scianie po 666-metrowa anaconde :P a tak powaznie: mozesz miec ;)

gaM44
28-03-2007, 21:17
nie wiem ale zdawało mi się że tylko do celów naukowych (badania nad jadem itp) hodowla jest możliwa no ale może po prostu się przesłyszałem albo nie dosłyszałem miejsca gdzie takie ograniczenia występują

Jurry: wszystko można mieć tylko zasadniczo. Ale zauważ, że lista gatunków, które można będzie hodować już niebawem się pomniejszy więc nie będzie można mieć wszystkiego :)

Jurry
28-03-2007, 21:45
widze ze trzeba pisac lopatologicznie: w domu mozesz miec wszystko, tylko nie wszystkim nalezy sie chwalic.

ble
28-03-2007, 23:35
W tej chwili możesz hodować wdowy bez problemu i nikt nie ma prawa ci tego zakazać. Sytuacja może sie zmienić w 2008r. po wejściu w życie rozporządzenia o zakazie hodowli zwierząt niebezpiecznych dla życia i zdrowia człowieka.

Leito7
02-04-2007, 09:01
narazie mozna miec bez problemu

mishi_111
19-09-2007, 09:36
chlopacy...lekko zbaczamy z tematu...ale to nic.mnie sie zdaje czy czarna wdowa to chyba nie wystepuje tylko za granica?

Drach
20-09-2007, 03:50
Można... pięknie polują - polecam...

Lestat
21-09-2007, 18:31
w polsce tez wystpuje...

Tak?? Na wolności ?? a jaki gatunek ??

Tan-Kian
22-09-2007, 12:06
Wdowy w Polsce? ;p

Lestat
23-09-2007, 13:18
poszukaj sobie...

Proponuje wiecej szacunku ;) jesli wysuwasz jakąś teze to poprzyj ja czymś a nie siejesz herezje ;)

noi dupa...porabalo mi sie:/

proponuje uważać ze słownictwem.

mishi_111
23-09-2007, 13:38
ooo ato ciekawe...czyj szacunek zostal tak dotkliwie urazony tym zdaniem jesli bylo ono wypowiedziane bezstronnie...wysuwam sentencje i nie popieram tak?to ciekawe czemu odrazu nie napisales ze cz.w. nie wystepuje w polsce...moze potrzebujesz jakiegos fajnego tekstu do podpisu?nie wiem czym sie kierowales.

ZWRACAM SIE SPECJALNIE DO LASTAT:"przepraszam ze nie okazuje ci szacunku...hehe"

co do tematu to osobiscie slyszalem o pajaku z czerwonym wyraznym znaczkiem na odwloku(wedlug zdjecia by sie zgadzalo) ktory to zekomo mial byc widziany w beskidzie wysokim...przy granicy ze slowacja...nie znam innego pajak podpbnego do tego wiec stad ten zament sie zrobil...ale dobrze ze sa teakie osoby ktore ZAWSZE WYSLUMACZA I NAKIERUJE...no wielki szacunek poprostu dla takich...<sciana>

Lestat
23-09-2007, 14:41
Moj post był po to żebys miał szanse sie poprawić, nie potrzebnie go napisałem.

Zwrócilem Ci uwage zebyś kulturalniej sie wyrażał. Twóje przeprosiny nie sa mi potrzebne.

Mógłbym Cie nakierowac gdybyś spytał a nie stwierdził że te wdowy sa w polsce.

Jeśli to była w ogóle wdowa to raczej komuś zwiała z hodowli niż występuje na wolności ;)

Koniec dyskusji.

Lestat
23-09-2007, 18:48
Usuwanie swoich postów nic nie da ;) sa przeciesz cytaty.

A tak pozatym z 32 gatunków wdów 90% ma "Wryraźne czerwone znaczki" ;)

mishi_111
23-09-2007, 20:06
oooo..jeszcze ciekawsze a ciekwe jaki post usunalem...pokaz taki...z tego co wiem to edytowalem-czyzby to nie byla roznica.nie uzywam inter'ow bo nie mam ctrl ani altu(dobrze ze caps jeszcze dziala:))...az tak cie denerwuja te ...... kropeczki.no to masz pecha.lestat prosiles o koniec wiec BASTA powiedzialem.teraz sam drazysz temat,noi po co?coz jestem tak wrazliwy ze az mnie tym uraziles...ahhhhh...alez mi przykro.(kropeczkaO)

a co do modow bylo to powiedziane akurat nie do was ale tez sie musieliscie przyczepic-ale spoko.

w polsce tez wystpuje...
20-09-2007, 21:53
mishi111
Ta wiadomość została usunięta przez mishi111.

Taki post usunąłeś, otrzymujesz ostrzeżenie, Raphael.