Pokaż pełną wersję : Aparat
Witam. Pytanie może zadane w złym dziale, ale naprawde nie wiem gdzie moglem sie zgłosić z podobną rzeczą. Mam zamiar kupić aparat fotograficzny (jakąś lustrzankę). Może mógłby ktoś polecić coś dobrego i niedrogiego na początek zabawy z fotografowaniem. Znajomy posiada lustrzankę NIKONA D40 wydaje mi się dobrym sprzętem aczkolwiek jest to pierwsza lustrzanka, którą robiłem zdjęcia więc nie mogę zbytnio porównać i powiedzieć czy sprzęt jest dobry czy też nie.
btw: jeśli nie ten dział to z góry przepraszam i proszę przenieść.
kokoskop
16-08-2008, 10:35
nikon dobry a nie dawno jeszcze D60 był jedną z najlepszych teraz na rynku jest jużnikon d80
D80 to inna liga niż D40x czy D60.
Jak chcesz zaczynać zabawę z tanimi lustrami to możesz się zainteresować Olympusem E-520, który dostał całkiem dobre oceny.
No ale kupno lustrzanki = idziemy w 1 system. Czyli kupisz Nikona/Canona/Olympusa/Pentaxa to już pozostaniesz przy 1 firmie do końca ponieważ będziesz miał szkła do jednej firmy nie działające z innym systemem :D.
I pamiętaj: Zakup lustra to dopiero początek wydatków a nie ich koniec.
Info ale tanie lustra maja sa nieco gorsze niz drozsze kompakty. Ja jak bym mial kupic tanie lustro to bym sie 10 razy zastanowil. I pewnie bym zrezygnowal na korzysc super zooma Olympusa jakim jest SP570UZ
Ps. odradzam Sonacze a szczegolnie alphe 350... moja komorka ma lepszego autofocusa niz ona XD
Matusz tak to fakt :).
Z resztą na Polskim rynku obiektywy można dostać do Canonów i Nikonów -> jest tu największy wybór sprzętu.
Do Sony/Minolty niegdyś był spory wybór obiektywów.
Do Olympusów/Pentaxów w Polsce jest duży problem wyrwać dobry sprzęt i akcesoria :/. Szczególnie boli to u Pentaxa :/.
Ja tam mam Nikona D80 i jedyne czego tak na dobrą sprawę brakuje to stabilizacja w korpusie (ale na to są proste i skuteczne rady :p) no i czyszczenia matrycy (co jak się zmienia często obiektywy może stanowić problem :D).
Info nie zapomnij dodac, ze takim sprzetem trzeba sie umiec poslugiwac ;) laik majac nawet Nikona D2x zrobi gorsze foto niz ktos z analogiem za 200pln kupionym 10 lat temu :) no moze troche wyolbrzymione porownanie, ale taka jest prawda.
i nie ma tak ze jedziesz na rower z kolegami i wezmiesz aparat zeby popstrykac zdjecia. musisz ciagnac za soba cala torbe, pieprzyc sie z montazem itp. wycieczka w gory? pol plecaka zajmuje aparat, zanim go wyciagniesz pogoda zdąży sie zmienic, albo twoi znajomi wyprzedza cie o kilometr... przerabialem.
co prawda mozna jezdzic z ludzmi ktorzy tez fotografuja, ale jesli to poczatek twojej pasji to trudno o takich znajomych... no wlasnie, skoro to poczatek, to po kiego ci od razu lustro? kup kompakta i heja
poza tym lustro i obiektywy to ok 5 kafli (tanie lusto i tanie obiektywy) ja takie fundusze bym wolal przepic z kolegami ;p
//Ortografia - aspoleczna
*ToMeK*brd
18-08-2008, 00:56
musisz ciagnac za soba cala torbe, pieprzyc sie z montazem itpNie zgodze sie z tym. Mozna wziasc aparat z zamontowanym obiektywem i nie trzeba nic montowac. poza tym lustro i obiektywy to ok 5 kafli (tanie lusto i tanie obiektywy) Juz nie przesadzaj z ta cena.
ja takie fundusze bym wolal przepic z kolegami ;p Kazdy ma inne priorytety, zainteresowania i pasje.
D40 to dobry aparat na poczatek jednak jezeli nie miales wczesniej zadnego aparatu cyfrowego polecam kierowac sie latwoscia obslugi i prostota.
vBulletin - Arachnea.org