Pokaż pełną wersję : Ustawa o zwierzętach niebezpiecznych
http://www.powiedznie.info - Wyraź swoje niezadowolenie wobec ustawy o zwierzętach niebezpiecznych. Podpisz petycję zanim będzie za późno. Powiadom o tym wszystkich swoich przyjaciół! Wierzymy, że wspólnie uda nam się coś zmienić.
Zdajemy sobie sprawę iż poprawki i restrykcje wobec wyżej wymienionych zwierząt są istotne, jednak nie możemy się zgodzić na przyjętą i jakże krzywdzącą dla polskiego środowiska poprawkę. W zamian za to proponujemy przyjęcie innego projektu poprawki do art. 73 wyżej wymienionej ustawy, który juz od dawna jest przygotowany i złożony w sejmie, a jak do tej pory był skrupulatnie pomijany. Nie bądź bierny i poprzyj nasz protest w obronie naszych praw, pomagając nam przeforsować drugą, lepszą wersję poprawki - podpisz petycję.
Hardboy1989
26-08-2008, 02:33
Znaczy się, że nie mogę hodować murinusa, bo jest na tej liście? -,-
Gdzie znajdę taką listę ?? Czy geniculata/cambri na niej są?? Co mi grozi jeżeli hoduję groźne zwierzęta??
Co mi grozi jeżeli hoduję groźne zwierzęta??
Ciężko jest teraz powiedzieć jak to "prawo" będzie realizowane. Podejrzewam i mam nadzieję ze jedynie konfiskata pajączków. Jednak po wejściu ustawy mogą być i jakieś grzywny. Dołki to już chyba przesada. Chyba ze postawili by Ci zarzuty o nielegalny handel niebezpiecznymi gatunkami zwierząt. Na dzień dzisiejszy winniśmy skupić się nad tym aby taka ustawa nie weszła. Jeśli się nie uda to wtedy będziemy się zastanawiać co dalej.
Jeśli chodzi o cambri i gienie o ile pamiętam nie ma ich na tej liście. Ale czytałem ja jeszcze z dwa lata temu i mogło się coś zmienić no i mogę coś źle pamiętać. Geniculaty na 100% nie było.
kokoskop
26-08-2008, 10:36
ale jest jedna sprawa, podobno prawo nie działa wstecz więc jakim prawem nabyte kiedyś zwierze nagle staje się nie legalne
Bo Twoim "przestępstwem" nie jest to ze kupiłeś, ale to ze posiadasz. I tutaj chyba prawo wstecz by nie zadziałało.
Hardboy1989
26-08-2008, 12:41
Dokładnie tak, nie chodzi o zakup tylko o posiadanie, kurcze to jeśli to wejdzie trzeba będzie trzymać buzie na kłódkę :/
To teraz będzie koniec z wszelkimi pokazami i wystawami ptaszników??
Oto fragment listy z 2006 r z pająkami i skorpionami:
http://img207.imageshack.us/my.php?image=pajczakidh2.jpg
Pełną listę można pobrać z: http://jadowite.org/images/rozporzadzenie_2006.pdf
W przypadku wejścia tej ustawy w życie nie trzeba się obawiać, że najedzie na nas od razu policja - wg ustawy będziemy mieli 6 miesięcy na oddanie bezpłatnie w wybrane miejsca naszych zwierzaków. I tu powstaje pytanie dlaczego bezpłatnie skoro zostały legalnie zakupione?
Wystawy i giełdy na pewno się nie zakończą. Możemy po prostu zobaczyć na nich mniej naszych pociech - a szkoda by było.
Hardboy1989
26-08-2008, 14:57
Nie oddam swojego murinusa -,- zresztą nie spodziewam się żeby miał mnie ktoś najść -,-
newblood
26-08-2008, 20:37
Jak ja to kocham :) Poe są jadowite a Haplo już nie xD. Jeśli wejdzie ustawa najgorzej ucierpi na tym Szymon M. - tyle pięknych Poe :P
Kto sie tym bedzie przejmował...
Poe to jedne z najpiękniejszych ptaszników (wszystkie są piękne ale poe naj). I jak tu się pogodzić z takim przepisem. To już nigdzie nie będzie można ich kupić. Znając życie to egzekwowane będzie tak jak z Brachypelmami.
\\Nazwy rodzajowe piszemy z wielkiej litery (Brachypelma) - Adsy
To już nigdzie nie będzie można ich kupić.
Chyba nie wiesz co piszesz.
Ja tam mam ich w nosie nic nie oddam :p chyba ze sami sobie je wyciągną :D
Zależy kto wie co masz w domu ;]
Jeśli kupujesz pająki przez neta to Allegro już wie że masz takowe stworzenia , ktoś z rodziny sie wygada komuś a ten ktoś to dalej rozpowie i znajdzie sie jakiś gliniarz który nie przymknie na to oka
ale w sumie jak nikt nie będzie miał ptaszników nawet w zoo to niektóre gatunki MOGŁY by częściowo wyginąć , ciekawe co zrobią z tymi pająkami jak wszystkim je zabiorą
W Ameryce podobno usypiają nieproszonych gości które nie żyją w danym kraju lub na terenie na którym znaleziono zwierzę , ale nie jestem pewien tego w 100%
kazdy kto kupił na allegro beda wiedzieli ze masz poniewaz wszystko jest w archiwum
Patrząc na tą ustawę to jest w niej tyle niedociągnięć, że zapewne zostanie odsunięta na później.
siema.
poslowie powinni sie zajac tymi wszystkimi kundlami biegajacymi po naszych podworkach,mowie tu o krzyzowkach bulterierow i innych ras uznawanych za niebezpieczne. w tej chwili niebezepieczne sa tylko psy rodowodowe,ale skundlone amstaffy z kundlami juz nie.
I wlasnie dlatego podpisze ta petycje,sam pajaka nie mam i chyba miec nie bede.
p.s jak to kiedys spiewano.... "państwo policyjne,królestwo policyjne"
Tiaa.. niedługo to będzie tak jak w chinach że trza mieć pozwolenie na robienie dzieci , a w akwarium nie możesz mieć więcej niż 5 rybek ,w domu nie może mieszkać więcej osób niż 2-woje rodziców + ty ;]
zgadzam się z wypowiedzią kolegi wyżej, więcej jest przypadków śmiertelnych przez zagryzienie przez psa niż pająka , jak to wprowadzą to jak nie od ugryzienia pająka to od szerszenia lub pszczoły czy tam osy :/
chyba ze sami sobie je wyciągną
Właśnie jak to by było - terraria też by nam bezczelnie ukradli? Bo wątpię żeby przeciętny policjant umial wyciągnąć poe czy stromke :/ A chyba nie mogą mnie zmusić żebym im zapakował pająki do podróży...
Zmusić nie mogą. Powiesz, że jest to zwierzę znajdujące się na liście niebezpiecznych i nie będziesz ryzykował własnego zdrowia tylko po to aby oni mogli je sobie spokojnie zabrać ;) jak chcą mieć poe to niech sobie ją złapią :P
Właśnie jak to by było
Z tego co pisał Andrzej pajączki będziemy musieli oddać sami w wyznaczone miejsca a w czym to już pewno od nas zależy :)
kokoskop
27-08-2008, 23:02
i co PO nam dało politykę łatwego państwa nie ma co ech
ale można zainteresować tym tematem opozycje, każdy temat dobry aby nabluzgać przeciwnikom, tylko jest mały problem jak by dobrze naświetlić temat to boję się że na tej liście znalazło by się jeszcze kilkadziesiąt innych ptaszników którcyh siła jadu jest podobna do poe czy ptero
jeny, bede musial oddac za bezcen mojego ukochanego leniwca dwupalczastego, przeciez on jest prawie jak czlonek rodziny...
czy ci ludzie widzieli kiedys leniwca? wiedza, ze moze zwisac tylko z galezi, a po ziemi porusza sie jakby obalil duszkiem litra?
lista wymaga dopracowania, projekt rowniez. jesli wejdzie w takim stanie w zycie, to od razu do trybunalu, jak to ktos juz stwierdzil, bo jest niezgodna z kontytucja.
Jak to wejdzie w życie to założę się że zaczną ludzie protestować i zaraz będą wysyłać różne podania itp... że to jest ich hobbi i takiego hobbi nie da się zmienić z dnia na dzień na złotą rybkę
Przez to będą mieli więcej kłopotów z hodowcami niż spokoju że niby zrobili coś dobrego...
smertius
28-08-2008, 12:15
Może ktoś zarejestrowany na wykop.pl doda wykop do strony powiedznie.info. Warto zainteresować większą rzeszę ludzi, a może się uda i jak to często na wykopie bywa jakiś serwis/gazeta podłapie temat.
newblood
28-08-2008, 15:34
Gazeta odpada - wystarczy, że już robią z nas psychicznie chorych imbecyli, którzy hodują śmiertelnie jadowite bestie ... :/
.... może to właśnie czas by pokazac spoleczeństwu o co chodzi w terrarystyce i naczym to naprawde polega?
maciekszprotawa
28-08-2008, 16:52
.... może to właśnie czas by pokazac spoleczeństwu o co chodzi w terrarystyce i naczym to naprawde polega?
W jaki sposób chciałbyś to zrobić? Wczoraj pokazałem kumpeli z pracy B. auratum L9...dziewczyna się popłakała i zalała potem ze strachu (dodam, że ma 30 lat) więc nie którym nie przemówisz do rozumu.
Ja niemówie zeby straszyc pająkami albo sie chwalic ze sie je bierze na reke .....
Mówie o tym ze to niegroźne i całkiem fajne hobby, a wiele zalezy od hodowcy.
Ze niekazdy terrarysta trzyma tyko najbardziej jadowite pająki zeby sie nimi pochwalic i ze z pająkami jest jak z psami (nawet najgroźniejszy moze byc lagodny i najlagodniejszy jak sie go rozjuszy moze byc groźny) i wiele zalezy od hodowcy.
Musim pokazac ze hodowcy to nie gówniaze którzy chcą sie przypodobac rówiesnikom tylko czesto normalni ludzie ...
A czy oni przypadkiem nie upadli na mózg? W życiu z własnej woli nie oddam ani jednej z moich pociech. Kupiłem, bawiłem, karmiłem, a teraz oddać? Ni hu hu! I może nie dla tego, że lubię się stawiać, tylko nie wierzę, że oni się nimi lepiej zaopiekują. A do celów badawczych - bo gdzie by oni mogli nasze pupile przydzielić, jak nie do jakiś laboratoriów? :P
Jestem przeciw i koniec!
Ps. Nigdy więcej nie zagłosuję na PO, jak oni to uchwalą.
Dobra dobra...Wielu z Was zgrywa kozaków a zobaczycie niebieskich panów i wielka sraka...Taka prawda.
A mnie zastanawia jak oni będą rozpoznawać gatunki. Załóżmy, że wpada do mnie policja z zamiarem skontrolowania mnie i moich pupili a ja im dyktuje nazwy moich pająków i skorpionów ale wszystkie nazwy będą tymi „bezpiecznymi”. Przecież policja nie będzie się uczyć rozpoznawać pająków i skorpionów albo skąd znajdą tylu fachowców do pomocy w sprawdzaniu terrarystów?
http://www.pardon.pl/artykul/6038/po_planuje_zamach_na_wlasnosc_prywatna_w_dobrej_wi erze
Czytajta.
Zawsze to jakis rozglos.
Przynajmniej coś się dzieje;]
1. Nie rozumiem czemu tak wiele osob boi sie mediow... Unikajac ich sami prosimy sie o glupie artykuly o smiertelnie niebezpiecznych i krwiozerczych kedziorach.
2. Ustawa nie wejdzie a jesli juz napewno beda tego konsekwencje dla Panstwa w zwiazku z odszkodowaniami za niezgodne z konstytucja wywlaszczenie plus szkody moralne wynikajace z zabrania moich pupili do ktorych bylem bardzo przywiazany i byly dla mnie jak czlonkowie rodziny.
3. Ustawa jest beznadziejna i lista zwierzat jest rowniez bardzo wybiorcza i niepelna. Szczerze mowiac nie zlyszalem w mediach opisu smiertelnego pokasania przez weze, pajaki hodowlane ujete w ustawie.
Podsumowujac. Osobiscie sprobuje ruszyc kilku dziennikarzy i zainteresowac ich ta kwestia. Zapraszam tez osoby ktore chcialyby wziasc udzial w takich spotkaniach z mediami (narazie tylko Lublin) Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Sebastian Ś.
29-08-2008, 12:13
http://www.terrarium.com.pl/petition.php
Do Chev a co ty myślisz, że w Polsce jest tylko jeden rodzaj policji? LOL :).
Jest policja co zajmuje się sprawami ds zwierząt egzotycznych :). Sądzę, że wiedzą więcej niż Ty o niektórych gatunkach :D.
Fakt, że do Brachypelm wysyłali zwykłych szaraków. Tutaj już by tak nie było :).
ReMblanT
29-08-2008, 13:00
moim zdaniem znajdzie sie w koncu ktos madry i nie dopusci do wejscia w zycie tej konrowersyjnej ustawy:) przeca to jest smieszne...mam oddac pajaki (tak sobie) bo co?
bo mnie pogryza i umre?:/ he!
A ja tam oddam pająki jak będzie trzeba :D panom z PO :D w ministerstwie :D hehe tylko ze puszcze je wolno :D :D ;D
smertius
29-08-2008, 13:55
http://www.wykop.pl/link/89679/po-rusza-na-terrarystow
Nie zostało nic innego jak wykopać drodzy użytkownicy ;)
Kaczpel123
30-08-2008, 15:50
Musim pokazac ze hodowcy to nie gówniaze którzy chcą sie przypodobac rówiesnikom tylko czesto normalni ludzie ...
Wiesz .. obraziłeś mnie... myślisz, ze mnie interesuje co powiedzą moi koledzy ? .. . koło **** mi to lata... mogą przyłazić i sie podniecać a ja mam to w czterech literach.. czyli tak zwanej du**e..... a co do ustawy to myśle zeby zadzwonic do TVN i to rozgłosić co oni robią... ... :confused::confused:
A ja tam oddam pająki jak będzie trzeba http://1.1.1.2/bmi/www.arachnea.org/forum/images/smilies/biggrin.gif panom z PO http://1.1.1.2/bmi/www.arachnea.org/forum/images/smilies/biggrin.gif w ministerstwie http://1.1.1.2/bmi/www.arachnea.org/forum/images/smilies/biggrin.gif hehe tylko ze puszcze je wolno http://1.1.1.2/bmi/www.arachnea.org/forum/images/smilies/biggrin.gif http://1.1.1.2/bmi/www.arachnea.org/forum/images/smilies/biggrin.gif ;D
bardzo ciekawy pomysł.. :)
Twój pomysł może okazać się strzałem w dziesiątkę bo TVN załatwił już wiele trudnych spraw skuteczniej niż prawo, jednakże jest to spore ryzyko bo zgłaszając tą sprawę do telewizji nie mamy zbytniego wpływu na to jak zostanie ona przedstawiona. Najważniejsze jest to, żeby sprawę to zgłosili i opisali dorośli, odpowiedzialni i poważni terraryści a nie wrzeszcząca banda gówniarzy, bo jak wiadomo wśród nas są i tacy ;)
Jednak sam pomysł uważam za dobry bo jak wiadomo "Kto ma media ten ma władzę" i TVN już nie raz to udowodnił
Tylko ze PO to Tusk a Tusk to TVN :(
[QUOTE=Kaczpel123;160583]Wiesz .. obraziłeś mnie... /QUOTE]
Nichodzi mi tu o wiek, tylko o odowidzialnośc hodowcy.( Nawet starszy niby powazny czlowiek moze zachowywac sie nieodpowidzialnie i przeciwnie , młodszy, moze okazac sie bardzo odpowiedzialny ) tak więc wybacz ;p a z tego co wiem to ITI raczej wspiera Tuska więc takich tematów w TVN raczej niebędzie ;p
Moim zdaniem powiedzenie że TVN wspiera Tuska jest bezsensowne...
Przecież premier nie jest naszym wrogiem i PO nie przygotowuje tej ustawy nam na złość. Po prostu ich zdaniem jest to słuszne i (mniej lub bardziej) potrzebne, a my powinniśmy udowodnić że w przypadku pająków jest to bezzasadne. Uważam że gdyby w odpowiednich programach było więcej informacji na temat ptaszników to ludzie przestaliby w nich widzieć małe, ohydne, śmiertelnie jadowite pademy.
A jeśli chodzi o "wrzeszczącą bandę gówniarzy" to w moim mniemaniu nie są to osoby niepełnoletnie bo często posiadają one ogromną wiedzę i spore doświadczenie. Ja sądzę wg siebie, a gdy widzę osobę starszą i kompetentną to bardziej ona do mnie przemawia niż banda dzieciaków wpychających się przed kamerę na chama. Nie da się ukryć, że najinteligentniejszy nawet 15-latek nie przedstawi sprawy równie dobrze pod względem merytorycznym jak wykształcony człowiek znający ptaszniki jak własną kieszeń.
damianiho
30-08-2008, 16:32
Hmm... to jeżeli jesteśmy na temacie rozgłaszania tego przez media to może zadzwonić do którejś ze stacji TVP. Wkońcu TVP to PIS, gdyby przedstawili tą ustawę w złym świetle może by poparcie na PO spadło.. A ja na tuska chciałem głosować. PATOLOGIA!
Jednak jeśli ustawa została przygotowana przez PO to kwestionowanie jej jest także kwestionowaniem premiera Tuska. Jak dla mnie telewizja hmm. Warto spróbować ale czy to nam czasem nie zaszkodzi?? jeśli poprą tę ustawę to jedynie nas pogrąży. Myślę ze tak jak mówi damianiho naszym ratunkiem jest opozycja. Co by to nie było poprą nas byle tylko było przeciw PO.
Kaczpel123
30-08-2008, 17:02
Ale musimy zrobić coś więcej!! ... chyba nie chcecie stracić wszystkich swoich pająków...!! . . :(:(
Ja jestem zupełnie innego zdania. Kwestionowanie ustawy nie jest równoznaczne z kwestionowaniem jej twórcy. A ustawa nie jest w samej koncepcji zła bo jest wiele zwierząt, które nie powinny być hodowane w mieszkaniach lecz z całą pewnością pająki do nich NIE należą i skupić się powinniśmy na tym aby właśnie tego dowieść.
Ja sądze ze sprawdzac sie powinno hodowców takich zwierząt, tak jak z broń która sama niewypali tak i dopilnowany zwierz nikogo nie ugryzie :p
Kaczpel123
30-08-2008, 17:13
A ustawa nie jest w samej koncepcji zła bo jest wiele zwierząt, które nie powinny być hodowane w mieszkaniach lecz z całą pewnością pająki do nich NIE należą i skupić się powinniśmy na tym aby właśnie tego dowieść.
( dowieść .. tylko jak ? )
Może jakiś amatorski film dokumentalny odnośnie hodowli?? taka pomoc naukowa dla początkujących i taka informacja dla szarych ludzi z "rzeczywistego świata"
Przede wszystkim wiedza, wiedza i jeszcze raz wiedza. Jeśli ludzie dowiedzą się, że pająki to nie bestie przed którymi nie ma się gdzie ukryć tylko spokojne zwierzaki, które wolą uciec niż kąsać ludzi mogą je zacząć "lubić".
Najgorsze jest to , że ogół społeczeństwa wie tylko to co pokazują w filmach typu "Atak pająków" a przecież to są kompletne brednie...
Kaczpel123
31-08-2008, 14:31
Ciekawy pomysł... tylko trzeba by znaleźć kogoś chętnego/chętnych do nagrania takiego filmu...
damianiho
31-08-2008, 14:31
Z tym filmem to dobry pomysł.. Tylko że kto go wykona? Najlepiej aby admin zrobił jakąś akcję, coś jak powiedz nie ustawie o zwierzętach niebezpiecznych, ale żeby to było bardziej medialnie... Ten film można by było nakręcić z jakąś stacją, trzeba zadzwonić i powiedzieć że ma się dobry temat na materiał. Trzeba by było zebrać kilku terrarystów bardziej doświadczonych, ale koniecznie z arachnea.org, najlepiej kilku z programu mecenat, tv by przyjechała, zrobiła wywiady, pokazała hodowlę w dobrym świetle.. Bo jeżeli będziemy sobie siedzieć i gdybać to będzie lipa jeżeli ta ustawa wejdzie a my nic nie zrobimy.
szukammamy
02-09-2008, 03:14
Witam, jestem nowy na forum, mam na imie Bartek. Tak przygladam sie od dluzszego czasu dyskusji i musze powiedziec ze pomysl z nakreceniem filmu, ewentualnie zrobienie jakiegos materialu informacyjnego do telewizji mi sie poodba i uwazam ze jest do zrealizowania. W najblizszym czasie porozmawiam z kolega z Polsatu, moze pomysl by mu sie spodobal. Nie jestem zbyt doswiadczonym terrarysta bo pajaczki hoduje od okolo 1,5roku. Do takich akcji przydaliby sie prawdziwi terrarysci jak ktos wyzej zaznaczyl z programu mecenat - o ktorym zreszta tez mozna by cos wspomniec bo idea jest wspaniala. Nie wiem tylko czy znalazl by sie ktos taki z Rzeszowa i okolic...
Kaczpel123
02-09-2008, 17:02
Fajnie by było przekonać nawet dzieci, że pająki to nie brzydactwo.. sposobem takim jak Kolorowanki lub gry.. robione w programie games factory czy jakoś tak program prosty w obsłudze...:p. ..:):).. moja młodsza siostra boi się pająków.. ale na w mojego malutkiego może się wpatrywać godzinami :D...
damianiho
02-09-2008, 19:01
Na razie zajmijmy się tą ustawą, a nie przekonywaniem dzieci do pająków :P Jak zaczną je hodować to nie zawsze wszystkim może wyjść na zdrowie.. Można pójść z rządem na kompromis. Jeżeli już by mieli wprowadzić tą ustawe to chociaż mogli by zrobić tak aby ta ustawa nie obowiązywała osób pełnoletnich.. Sam nie jestem pełno letni, ale lepsze to niż nic, prawda?
\\Ortografia - Adsy
moja młodsza siostra boi się pająków.. ale na w mojego malutkiego może się wpatrywać godzinami :D...
ale wyznanie :D hahaha
gadaniem na forum nic nie wykombinujecie... pomóżcie lepiej ludziom, którzy już się tym jakoś zajmują, pozbierajcie podpisy w szkołach, od rodziców itp.
damianiho
02-09-2008, 22:11
No tak. Gadanie nic nie da. A da coś te np 200 podpisów? Trzeba załatwić kontakty z tv. Kto z wawy? :P
Tylko po co? Myślicie, że jak pogadacie to ludzie nagle przychylniej się na pająki patrzeć będą? To największa bujda jaką słyszałem i myślenie naiwniaków ;).
Sorki ludzie cokolwiek nie zrobicie, jakkolwiek nie będziecie promować ptaszników i tak będą was uważać za nienormalnych. Jak to się może komuś podobać? Ja próbowałem przekonywać ludzi, zapraszałem i tyle. Nadal jestem świr co powinien znaleźć sobie fajniejsze hobby :D.
Kaczpel123
02-09-2008, 23:57
Na razie zajmijmy się tą ustawą, a nie przekonywaniem dzieci do pająków :P Jak zaczną je hodować to nie zawsze wszystkim może wyjść na zdrowie.. Można pójść z rządem na kompromis. Jeżeli już by mieli wprowadzić tą ustawe to chociaż mogli by zrobić tak aby ta ustawa nie obowiązywała osób pełnoletnich.. Sam nie jestem pełno letni, ale lepsze to niż nic, prawda?
nie nie nie.. jak juz to od 13 lat :)
heh.. mnie tez mają za świra.. jedna osoba sie dowiedziała to juz kazdy sie mnie pyta czy mu sprzedam ... nie wiem co ale ja i tak odpowiadam prostym i zwyczajnym PĘDŹ!. itp..
damianiho
02-09-2008, 23:59
hehe.. Kacper jak ja dawno tego PĘDŹ wuja jacusia nie słyszałem :>
Michallewczuk
03-09-2008, 00:38
Lamentujecie zamiast mieć to głęboko i po cichu sobie hodować co się lubi (bo przecież robicie to dla siebie a nie na pokaz). Nie jest to fajne by się kryć ale żyjemy w takim kraju że wszystko bazuje na absurdzie który sami podtrzymujemy.
damianiho
03-09-2008, 21:00
Lamentujecie zamiast mieć to głęboko i po cichu sobie hodować co się lubi (bo przecież robicie to dla siebie a nie na pokaz). Nie jest to fajne by się kryć ale żyjemy w takim kraju że wszystko bazuje na absurdzie który sami podtrzymujemy.
no i przez to ukrywanie takie absurdy się rodzą.
Pajeczakk
12-09-2008, 17:38
wcale nie ja juz wiele koleżanek i dziewczyn przekonałem do ptaszników a nawet wychowawce w szkole xD wystarczy tylko spórbowac cos o nich opowiedziec cos co zainteresuje człowieka aaa za taki cynizm to infoo powinien ostrzerzenie dostac xd
Tylko po co? Myślicie, że jak pogadacie to ludzie nagle przychylniej się na pająki patrzeć będą? To największa bujda jaką słyszałem i myślenie naiwniaków ;).
Sorki ludzie cokolwiek nie zrobicie, jakkolwiek nie będziecie promować ptaszników i tak będą was uważać za nienormalnych. Jak to się może komuś podobać? Ja próbowałem przekonywać ludzi, zapraszałem i tyle. Nadal jestem świr co powinien znaleźć sobie fajniejsze hobby :D.
Witam włączę się do dyskusji. info-0 wiesz lepiej coś zrobić niż nic. Ja mam 14 lat, także za dużo zrobić nie mogę. Ale próbuję choć troszkę przekonać ludzi do tych cudownych stworzeń. Ostatnio przyniosłem do szkoły mojego P. cambridgeia. Wziąłem karaczana od razu żeby im pokazać jak pająk go zjada. Jak wyjąłem terrarium z ręcznika (bo w nim zapakowałem terra) to niektórzy się przestraszyli. Ale po chwili wszyscy podeszli i się nim zachwycali. Opowiedziałem im o ptasznikach trochę. I kilka osób podeszło i powiedziało do mnie tak:
- wiesz co Kacper (tak mam na imie) myślałem wcześniej że te ptaszniki są bardzo niebezpieczne i atakują bez powodu, ale teraz wiem że bardziej wolą uciec niż zaatakować i nie są aż tak straszne jak pokazują to w filmach.
Bardzo się ucieszyłem z takiej odpowiedzi. Także warto coś robić choć w najmniejszy sposób. Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam gucio8s
//Ortografia - aspoleczna
terra_mar
15-09-2008, 01:05
Witam włączę się do dyskusji. info-0 wiesz lepiej coś zrobić niż nic. Ja mam 14 lat, także za dużo zrobić nie mogę. Ale próbuję choć troszkę przekonać ludzi do tych cudownych stworzeń. Ostatnio przyniosłem do szkoły mojego P. cambridgeia. Wziąłem karaczana od razu żeby im pokazać jak pająk go zjada. Jak wyjąłem terrarium z ręcznika (bo w nim zapakowałem terra) to niektórzy się przestraszyli. Ale po chwili wszyscy podeszli i się nim zachwycali. Opowiedziałem im o ptasznikach trochę. I kilka osób podeszło i powiedziało do mnie tak:
- wiesz co Kacper (tak mam na imie) myślałem wcześniej że te ptaszniki są bardzo niebezpieczne i atakują bez powodu, ale teraz wiem że bardziej wolą uciec niż zaatakować i nie są aż tak straszne jak pokazują to w filmach.
Bardzo się ucieszyłem z takiej odpowiedzi. Także warto coś robić choć w najmniejszy sposób. Takie jest moje zdanie. Pozdrawiam gucio8s
I każdy szary Polaczek który nie ma nic wspólnego z terrarystyką czytając to co napisałeś, zapewne podpisze się rękoma i nogami pod ustawą. Po wielu różnych incydentach min. w szkołach ludzie każdy taki "wybryk" potraktują negatywnie.
Mnie bardziej bawi ta lista jezeli chodzi o zwierzęta, które tam są. Żyrafa jaka jest każdy widzi. Powód zakazu hodowli ? - niebezpieczeństwo pokopania. To taki polski kuń :D tez moze kopnąć a jednak mieć go mozna. Węgorz elektryczny- porazenie prądem. to ja wyłączam komputer i gniazdka usuwam bo mne kopnie jeszcze :P Ogółem bez sensu. Pająki ktore tam sie znalazły tez mnie dziwią.
A propos roznych prezentacji. Robiłem na studiach jedną z niemieckiego i własnie przedstawilem swoją hodowle. Fakt, ze nie wzialem okazów na uczelnię a tylko ich zdjecia. Znalazłem wspolny jezyk z wykladowcą, ktory jest akwarystą i planuje sie terrarystyką trochę zająć.
@terra mar
Nie słyszałem nigdy o wypadkach w szkołach z pająkami. Oświecisz mnie ? Poza tym w polskiej szkole to największy stres ma zawsze nauczyciel :P Smietniki na glowie itp :P
Do terra mar.
Nie opisałbym tego jako wybryk bo ustalałem to z panią od biologi i się zgodziła. I nie chodziło mi o ankietę, ale o wyjaśnienie że można pokazać ludziom że to nie potwory. I jakoś pani też była za żebym owego pająka przyniósł do szkoły. Także przeczytaj uważnie moją wypowiedż, a potem komentuj. Nie napisałem słowem o ankiecie tylko chciałem wyjaśnić cycat który użyłem w moim wcześniejszym poście. Pozdrawiam gucio8s.
terra_mar
15-09-2008, 22:05
Do terra mar.
Nie opisałbym tego jako wybryk bo ustalałem to z panią od biologi i się zgodziła. I nie chodziło mi o ankietę, ale o wyjaśnienie że można pokazać ludziom że to nie potwory. I jakoś pani też była za żebym owego pająka przyniósł do szkoły. Także przeczytaj uważnie moją wypowiedż, a potem komentuj. Nie napisałem słowem o ankiecie tylko chciałem wyjaśnić cycat który użyłem w moim wcześniejszym poście. Pozdrawiam gucio8s.
Przeczytałem dokładnie. Proponuję Ci również przeczytać moją wypowiedź dokładnie. Nie napisałem, że zrobiłeś to jako wybryk w szkole. Nie komentowałem Twojego pokazania ptasznika bo sam się tym zajmuję. Każde zachowanie jakie prezentuje się a nie jest zapisane w "normach" zwykłego człowieka są "wybrykiem". Zauważ, że już samo trzymanie pająków w domach jest źle postrzegane przez ogrom społeczeństwa. To że miałeś "coś" postrzeganego negatywnie w szkole będzie dla ludzi wybrykiem. I dlatego jestem pewien, że by podpisali się pod ustawą zakazującą trzymanie wielu gatunków. Określenie wybrykiem możesz porównać do innych przykładów. Ktoś robił filmik komórką - zakaz dla dzieci noszenia do szkół telefonów...
PiPES - nie napisałem o wypadkach w szkole, może ta moja pozwoli Ci zrozumieć o czym piszę.
Aha bardzo cię przepraszam za moją wypowiedź. Źle zrozumiałem słowo wybryk ( odebrałem to w negatywny sposób). Także cię za to jeszcze raz przepraszam i zachęcam do przekonywania ludzi do tych zwierząt. Pozdrawiam i przepraszam gucio8s.
Bezsensowna jest ta lista, przecież każde zwierze pod jakimś względem jest niebezpieczne ;/...
Crystal_
17-09-2008, 19:48
Szczerzeee mówiąc.... Mam gdzieś tą ustawe ;] Na pewno nie wywale/zabije mojej usambarki i maculaty przez jeden głupi świstek ;] doświadczony i rozważny hodowca nie dopuszcza do niebezpiecznych sytuacji ;d
Na pewno nie wywale/zabije mojej usambarki i maculaty przez jeden głupi świstek ;]
Jak ci psy wpadną na chate to zobaczysz co jeden głupi świstek znaczy:)
Sniper665
24-09-2008, 19:36
http://www.mos.gov.pl/2materialy_informacyjne/inne/zwierzeta.shtml przeczytajcie to. Powstanie zupełnie nowa lista i nowe kategorie wiec skąd możecie wiedzieć czego nie bedzie można trzymać? Po co patrzycie na liste sprzed paru lat i płaczecie jak ma powstać nowa? W rozporządzeniu zwierzęta zostaną podzielone na 2 kategorie. "Kategorie te w żaden sposób nie będą tożsame z dotychczasowym rozporządzeniem." wiec po co ten płacz?
porthole
25-09-2008, 03:10
"W rozporządzeniu zwierzęta zostaną podzielone na 2 kategorie. Kategorie te w żaden sposób nie będą tożsame z dotychczasowym rozporządzeniem. Możliwość przetrzymywania będzie dotyczyć tylko zwierząt niebezpiecznych z kategorii II. W kategorii I znajdą się jedynie zwierzęta wyjątkowo niebezpieczne takie, jak duże drapieżniki, czy śmiertelnie jadowite węże lub pajęczaki."
Czyli wszystkie ptaszniki, od których nie zanotowano z tego co wiem zgonu, będą uznane za śmiertelnie jadowite i do zwrotu. Hłe Hłe liberalizm;]
aspoleczna
25-09-2008, 14:00
No niby napisali tam, że:
"Nowe rozporządzenie będzie szeroko konsultowane zarówno ze specjalistami - naukowcami, pracownikami ogrodów zoologicznych, jak i organizacjami zrzeszającymi hodowców zwierząt. Tym samym powinno ono uwzględniać zarówno bezpieczeństwo ludzi, jak i interesy hodowców."
Ale jaka będzie ta nowa lista zwierząt niebezpiecznych, to się dopiero okaże ;p
A z tymi wszystkimi ptasznikami to też bym tak nie panikowała, bo tak jak napisali w tym tekście: gdybyśmy wszystkie te zwierzęta, które teraz hodujemy, mieli im oddać, to nie ma takich możliwości kadrowych i lokalowych, żeby zapewnić odpowiednią opiekę.
kokoskop
25-09-2008, 22:07
No niby napisali tam, że:
"Nowe rozporządzenie będzie szeroko konsultowane zarówno ze specjalistami - naukowcami, pracownikami ogrodów zoologicznych, jak i organizacjami zrzeszającymi hodowców zwierząt. Tym samym powinno ono uwzględniać zarówno bezpieczeństwo ludzi, jak i interesy hodowców."
Ale jaka będzie ta nowa lista zwierząt niebezpiecznych, to się dopiero okaże ;p
A z tymi wszystkimi ptasznikami to też bym tak nie panikowała, bo tak jak napisali w tym tekście: gdybyśmy wszystkie te zwierzęta, które teraz hodujemy, mieli im oddać, to nie ma takich możliwości kadrowych i lokalowych, żeby zapewnić odpowiednią opiekę.
no to tak pisze aspołeczna ;) narazie czekamy jak się sytuacja rozwinie, dobre to że akcja z tcp została zauważona ;)
Właściciele zwierząt zaliczonych do kategorii I będą musieli w ciągu 6 miesięcy od dnia wejścia w życie niniejszego zezwolenia przekazać je wyznaczonym przez regionalnego dyrektora ochrony środowiska placówkom. Szacuje się, że będą to jednak jednostkowe przypadki i dlatego ogrody zoologiczne nie powinny mieć problemów z ich przejęciem.
Ciekawe czy oni myśla, że tych zwierząt jest tak mało, czy domyślają się, że większa część zostanie sprzedana za granicą? ;]
Słyszałem, że do kat. I trafią wszystkie jadowite węże, duża część skorpionów i jakeś pajączki typu Phoneutria + lwy, tygrysy itp ;] - generalnie śmiertelnie jadowite/śmiertelnie niebezpieczne zwierzęta. Ptaszniki i inne słabiej jadowite zwierzęta będzie można trzymać jeśli uzyskamy na to pozwolenie.
x_warrior
30-09-2008, 02:00
Tego jakie gatunki trafią do której kat. nie wiedzą nawet najstarsi górale, aczkolwiek można się domyślać które i gdzie zostaną przydzielone....pozostaje czekać. :D
Osobiście mam nadzieję że nie będzie problemu z otrzymaniem papierka dot. zezwolenia na posiadanie, handel, kupno etc. zwierząt z kat. II, a zgłaszamy się do regionalnego dyrektora ochrony środowiska. Bardziej mnie martwi konieczność ich rejestracji, bo wraz z kupnem czy nabyciem jakiegoś nowego trza będzie latać po urzędach, a tego chyba nikt nie lubi :) .. ehh, jeszcze PLW wcisnęli dodatkowo...
..., dobre to że akcja z tcp została zauważona
Hej, tcp to nie wszystko :p, nie zapominaj o masie innych serwisów (m.in. arachnea.org) również zaangażowanych w tą akcję.
terra_mar
30-09-2008, 02:37
Ciekawe co by zrobili jak by otrzymali wszystkie pajączki z listy odebrane hodowcom. Należałoby utwożyć chyba odrębny ogród zoologiczno-terrarystyczny skupiający tylko zakazane gatunki. Patrząc że powinno się liczyć je w setkach tysięcy powinni zatrudnić nas - terrarystów z doświadczeniem do opieki - jesteśmy w unii więc pensja unijna 2500-3000 E. Jak wiadomo pajączki żyją wiele lat i nie da się tego procesu "odbioru" ogarnąć w kilka miesięcy.
Ciekawym zagadnieniem jest co ustawodawca zamierza robić z tymi gatunkami, ogrody ZOO nie mają często miejsca na zagrodę dla pary słoni a znajdą dla pająków "oddawanych" w tysiącach sztuk.... może będą je serwować jako rarytas z grila...
Kiedyś nadejdzie taki dzień, że wszyscy terraryści zjadą do W-wy i zaprotestują... robią to ludzie dla których władza nie ma szacunku... widzimy to na codzień...
Denerwujące jest to, że Ci co wymyślają te brednie nie mają pojęcia o temacie. Jedna lista - poecilotheria i żyrafa - paranoja...
kokoskop
04-10-2008, 02:46
x warrior ale tcp to zapoczątkwoało ni ubliżam aracheni szczególnie że chyba kaze środowisko pajęczarskie i nie tylko walzyło o to ;)
pajak512
05-10-2008, 19:44
Czesc.Ja jestem nowy na arachnea.
Chcialem spytac jak to moze byc z Aviculariami. Czy bedzie mozna je hodowac jak wejdzie ta ustawa??
//Ortografia - aspoleczna
porthole
06-10-2008, 02:13
Tak, będzie można.
x_warrior
12-10-2008, 18:21
Oficjalne poprawki przyjęte przez Sejm 3.10.2008:
KLIKNIJ (http://orka.sejm.gov.pl/SQL.nsf/ustawyall?OpenAgent&6&24) - pozycja 3 oraz interesujący nas punkcik 37 dot. art 73 ustawy o ochronie przyrody... Pozostaje czekać na listę gatunków niebezpiecznych.
Ciekawe jeszcze jakie będą wymagane warunki do przetrzymywania tych zwierząt z listy.
Słyszałem, że do kat. I trafią wszystkie jadowite węże, duża część skorpionów
W ostatniej wersji listy zabronione miały być tylko skorpiony: Centruroides noxius, Centruroides exilicauda, Buthus occitanus tunetanus, Androctonus australis, Androctonus mauretanicus, Leiurus quinquestriatus, Mesobuthus eupeus, Parabuthus granulatus, Parabuthus transvaalicus, Tityus trinitatis i Tityus serrulatus, więc to tylko raptem 11 gatunków. Miejmy nadzieję, że nie dodadzą ich więcej.
Czy wiadomo już coś na temat warunków, jakie trzeba będzie spełnić, by móc trzymać pająki zaliczone do grupy II ? Być może coś przeoczyłem, ale nigdzie nie widziałem informacji o tym...
x_warrior
13-10-2008, 11:56
Następny etap walki o... normalność
Witajcie, przystępujemy do następnego etapu naszej walki o... normalność. O to, żeby to nie urzędnik zza biurka decydował jakie zwierzęta możemy mieć w swoich domach, ale żeby wynikało to z chęci hodowców i ich możliwości, z posiadanej wiedzy, doświadczenia i warunków, jakie są w stanie stworzyć swoim zwierzętom. Żeby było tak, jak w NORMALNYCH krajach. Ustawa z dnia 3.10.2008 r. o zmianie ustawy o ochronie przyrody (http://powiedznie.info/767_u.pdf) została przekazana z Sejmu do podpisu Prezydenta RP.
Zatem i my wysyłajmy do Prezydenta nową petycję: o sprawdzenie zgodności tej ustawy z Konstytucją.
Pozwolę sobie jeszcze raz przypomnieć adres stronki: http://www.powiedznie.info , ponieważ teraz treść będzie wysyłana do Prezydenta, w treści prosząc o sprawdzenie poprawek przez Trybunał Konstytucyjny.
terra_mar
14-10-2008, 01:09
Petycja jest oczywiście mądra, tylko czy dojdzie do Pana Prezydenta czy zostanie zablokowana przez jakiegoś jegomościa w kancelarii - ciekawe. Bardzo podoba mi się to pisanie dokładnych danych, tworzymy bazę danych osób które mają/trzymają zwierzęta związane z tematem. Wystarczy dać Salamandrze lub innym zielonym ludkom i będą szaleć że hoho.
Ale oczywiście nie będę krakał licząc, iż nasz Pan Prezydent w swojej "wielkości" poprze i doceni deklarację. A może zainteresuje go temat terrarystyki i będzie chciał sam mieć Poecilotherie metallice na biurku w swoim "Pałacu" z wielkimi drzwiami.
Jeżeli moja wypowiedź kogoś obraziła to bardzo serdecznie przepraszam.
Nie koniecznie do komentowania, jest to moja "luźna" wypowiedź a nie udział w dyskusji.
tworzymy bazę danych osób które mają/trzymają zwierzęta związane z tematem
Przekazanie takich danych osobom trzecim będzie moim zdaniem pogwałceniem ustawy o ochronie danych osobowych, więc np. prokuratura nie otrzymałaby zgody na przeszukanie i nie mogłaby wykorzystać dowodów zebranych na podstawie informacji otrzymanych niezgodnie z prawem. Jeśli dobrze pamiętam, udostępnić mogą jedynie imię oraz nazwisko, gdyż one nie identyfikują jednoznacznie osoby, a szczegółowe dane pozostają jedynie do wiadomości adresata petycji. A z drugiej strony: czemu to miałbym bać się Salamandry? Nie robię nic niezgodnego z prawem, a nawet jeśli ta ustawa wejdzie w życie, jest bardzo dużo czasu żeby problem rozwiązać.
terra_mar
14-10-2008, 03:01
Przekazanie takich danych osobom trzecim będzie moim zdaniem pogwałceniem ustawy o ochronie danych osobowych, więc np. prokuratura nie otrzymałaby zgody na przeszukanie i nie mogłaby wykorzystać dowodów zebranych na podstawie informacji otrzymanych niezgodnie z prawem.
Jeżeli jesteś prawnikiem i wiesz to - to oczywiście chylę czoło. Ja nim nie jestem więc nie podejmę tematu.
A z drugiej strony: czemu to miałbym bać się Salamandry? Nie robię nic niezgodnego z prawem, a nawet jeśli ta ustawa wejdzie w życie, jest bardzo dużo czasu żeby problem rozwiązać.
Nie napisałem, że trzeba ich się bać. Ale wiele się słyszy o ich "dziwnych" działaniach. Oczywiście sam jestem zainteresowany pozytywnym rozwiązaniem całej sprawy - oczywiście pozytywnej dla nas - terrarystów.
Jeżeli jesteś prawnikiem i wiesz to
Prawnikiem niestety nie jestem, ale prowadziłem kiedyś rozmowę z policjantem o analogicznym przypadku, dotyczącym danych użytkowników P2P i on podał mi właśnie takie rozwiązanie sytuacji (dane zebrane z HDD komputerów podczas przeszukania przeprowadzonego nielegalnie lub zdobyte nielegalnie, np przez włamanie do komputera, nie powinny być dołączane jako materiał dowodowy do sprawy). Oczywiście w polskim prawie w wielu kwestiach jest bardzo dużo niejasności, więc wszystko zapewne i tak zależałoby od prokuratora i sędziego.
Violator
15-10-2008, 17:52
te podawanie dokładnych danych też mnie zastanowiło, jednak wielu moich znajomych podpisało to ot tak. Nawet spora część osób porozsyłała to po znajomych co nie mają nic wspolnego z terrarystyką, nie sądzę, żeby potem egzekwowali każdą osobę... choć kto wie
Ja tak może troszkę odchylę rozmowę na inną stronę... Mianowicie jeśli by już "pracownicy" Salamandry zaczęli robić łapankę (pomińmy tu kwestie prawne), to zauważcie, że wielu z nas jest studentami i trzyma zwierzaki w akademikach (najczęściej niezgodnie z regulaminem!!!) i nawet jeśli okaże się, że na zwierzęta mamy papiery, lub są to gatunki nie objęte CITES to gdyby taka sprawa wyszła na jaw to bye bye akademiku, a kto wie co jeszcze (narażenie mieszkańców na śmierć lub trwałe uszkodzenie odbytu bla bla bla zgodnie z pkt.666 regulaminu Domu Studenckiego...). Co o tym myślicie?
Pozdrawiam :)
odświeżę bo jestem ciekaw opinii :):)
odświeżam
x_warrior
18-11-2008, 02:25
Pracownicy salamandry nie robią łapanek....
Co o tym myślicie? - o czym, skoro odpowiedziałeś :p Ten temat nie nadaje się tego działu. Zresztą regulamin DS`ów jest chyba jasny i nie ma co tu spekulować i rozmyślać. Zabrania sie trzymania zwierząt i tyle,... a konsekwencje z tego mogą być różne od kar ustnych :D poprzez prace na rzecz akademika po wywalenie. Nie mieszkam w akademiku, ale takie sytuacje są rzadkością.
A tak w ogóle to temat nadaje sie chyba do zamknięcia.
Reasumując zdziałaliśmy nie wiele. Jednak akcja została zauważona, nie tylko w mediach ale również w ministerstwie. Więc jakiś sens miała...
vBulletin - Arachnea.org