Pokaż pełną wersję : Artykuł Student uduszony przez pytona??
Trzymetrowy pyton zabił studenta pracującego w ZOO w Caracas, stolicy Wenezueli. Dyrekcja ogrodu nie ma wątpliwości, że wąż jest niewinny, a całą odpowiedzialność za tragedię ponosi... ofiara. Informację podaje internetowy "Dziennik".
Pracownicy ZOO musieli musieli włożyć dużo trudu, żeby pyton uwolnił ze śmiertelnego uścisku ciało 29-letniego Ericka Arriety. Nie było to łatwe zadanie, gdyż w tym samym czasie głowa mężczyzny była głęboko w paszczy pytona.
Arietta, student biologii pracował w ZOO na nocnej zmianę. Władze ogrodu utrzymują, że pracownik złamał kilka podstawowych zasad bezpieczeństwa. Ich zdaniem nie powinien on wchodzić do klatki gada. Kiedy tak się jednak stało, zdezorientowany wąż zaatakował studenta, najpierw gryząc go, a potem okręcając się dookoła jego ciała.
Źródło http://wiadomosci.o2.pl/?s=258&t=525801
Co o tym sadzicie czy pyton byl w stanie to zrobic?
Elsereth
28-08-2008, 01:37
z doswiadczenia wiem, ze nie mozna do konca wierzyc temu co pisza na serwisach typu onet/o2/interia itd.. ale pytony naleza do duzych i silnych wezy, wiec mysle ,ze bardzo mozliwe..
Po doniesieniach o krwiożerczych ptasznikach wypuszczonych przez szalonego hodowcę w Bochni, to ja już w nic nie wierzę..
Swistak88
28-08-2008, 10:11
Dla węża o rozmiarze 3 metry to pewnie błahostka - udusił go bez problemu ! i po chopie
Ortografia - T-REX
Ale brednie.Sam hoduje pytona tygrysiego o dł.3,6 i z doświadczenia wiem że nie możlie jest aby gad takich gabarytów jak 3m pyton mógł przełknąć głowę dorosłego człowieka.Podważa to wiarygodność całego artykułu.Pozdrawiam
Niewiem sam co o tym myslec ale to moze jakis inny gatunek, jakis dziki
Wydarzenie w bochni bylo najlepsze
nemesisnt
28-08-2008, 14:41
W sumie mógł się rzucić na niego
Macie jeszcze link do tej wiadomości z Bochni????
Swistak88
28-08-2008, 15:41
Jak posiadacie link do tego artykuły rodem z horroru o Bochni dajcie go ! :)
Elsereth
28-08-2008, 19:05
http://www.efakt.pl/wydarzenia/artykul.asp?Artykul=33835
kasta174
28-08-2008, 19:31
.....................Chłopiec trafił do szpitala dziecięcego w Krakowie. Lekarz natychmiast usunął z palca jad wraz z żądłem........................
hmmm to pająki tracą "żądła " po ugryzieniu?? ;p hmmmmmm proźba do jakiegoś doświadczonego terrarysty żeby jakoś mi to wytłumaczył ;P ;P ;P
http://www.efakt.pl/wydarzenia/artykul.asp?Artykul=33835
Padłem ze śmiechu jak to przeczytałem, i pomyśleć że to wykształcona osoba, żal.
Właśnie dzięki takim artykułom pająki cieszą się złą sławą ;/ i czemu z góry zakładają że to inwazja spowodowana szalonym hodowcą zapewne jakiemuś hodowcy uciekł pupil a oni od razu podkoloryzowali to i owo.
http://images30.fotosik.pl/253/76f27b5ceb647698.jpg
Moim zdaniem nie było żadnej tarantuli (ptasznika znaczy się). Ja uważam że łepek ma arachnofobie i wszystko co małe włochate i gryzie to pająk a w rzeczywistości został "zaatakowany" przez trzmiela... w tym wypadku zgadzała by się informacja o żądle. Tylko co za lekarka stwierdziła, że "...Gdyby chłopiec przetarł oko ukąszonym palcem, mógłby stracić wzrok..."? Toksykolog od siedmiu boleści.
A tu mały cytat z Wikipedii: "Trzmiel ziemny-... Tworzy niewielkie sezonowe gniazda pod ziemią lub pod kamieniami, w których bytuje nie więcej niż kilkaset osobników..."
A więc mógł wyjść spod stosu cegieł ;)
A jeśli chodzi o węża zabójcę to szczerze wątpię aby trzy metrowy pyton miał dość siły aby udusić człowieka. Widziałem ostatnio na Animal Planet program, w którym jakiś herpetolog złapał w wodzie ok. 6 metrową anakondę i wyciągnął ją na brzeg (nie bez wysiłku). Gdy ta się wokół niego oplatała bez większych trudności rozluźniał uścisk więc nie wiem czy ta sensacyjna wiadomość jest prawdziwa.
No zrobil sie temat o bochni ;D ale to jest naprawde tragiczne a ten pajak wstawiony do gazety do naprawde niewiem co to jest.. No ciekawe wałek czy nie
Nomad639
29-08-2008, 00:37
JA W TO WIERZE! jestem pewny ze tego malego biednego chlopca ukasila krwiozercza G. rosea i zapewne wbila mu kedziolki przedne :D Niedlugo cala polska zacznie szukac "tarantuli" w krzakach pod domem :) (Ten opatrunek na jego palcu wyglada jakby mu starą sciere do podlogi owineli wokol palca)
Co do tego pytona to niewiem czy w to wierzyc bo wiadomo ze o2 itp to chłam ale mozliwe jest zeby pyton mierzący 3 m udusil doroslego czlowieka.. Moj wujek ma boaska ok. 180 cm i jak zacisnal mi sie wokolo szyi to niepowiem ze moglby mnie udusic (bez przesady) ale dosc silny mial uscisk :)
Co do ataku trzmiela z tego co się orientuje trzmiele też nie posiadają żądła.
BadBekon
29-08-2008, 02:31
"Fakt" i "Super Ekspres" to gazety dla pospólstwa, ludzi średniej/niskiej klasy społecznej, mieszkańców faweli (bez urazy dla nikogo). Wieści tam to często burza w szklance wody. Zmontowany rysunek skakuna i ptasznika po prostu wywołuje u mnie uśmiech na twarzy, ale i żenuje. Typowa żenada.
Trzmiele posiadają żądło tylko doczytałem że nie zostawiają go podczas żądlenia... A więc jedyna możliwość to jakaś pszczółka.
Swistak88
30-08-2008, 19:02
Dla mnie to czysta Kpina :/ jak mozna takie bzdury pisac ! zatykaja wszystkie dziury w oknach i dzwiach mieszkaja gdzies na jakiejs zapyziałej wsi, rodzice to alkoholicy a syn wychowany na czystej patologii !! Banda kretynów i idiotów za przeproszeniem :) heeh idiotyzm ! takich ludzi to przy narodzinach pod gilotynke dawac :) a co do węża to róznie moze bywac ... jeden moze byc silniejszy 2 słabszy wiec ...
//Ortografia - aspoleczna
Śmieszne... Jak można pisać takie głupoty? Dziwne troszkę, że malec bez problemu wraca do miejsca zdarzenia, by zrobić zdjęcie do gazety. Na pewno miałby uraz, ale zawsze znajdzie się jakiś szalony hodowca ;d
vBulletin - Arachnea.org