Pokaż pełną wersję : [sprzedaż na allegro] jak wyglada to ze strony prawnej??
tomaszspider
02-04-2007, 17:16
Witam!!
Mam pytanie odnośnie sprzedaży pajaków na allegro. Czy np. jesli chce sprzedawać małe pajaczki w sporych ilościach(np.300 szt. miesięcznie) to czy musze odprowadzac jakis podatek czy cos?? Czy nie przyczepi się do mnie zaden urząd??
Prosze o informacje i przekazanie mi Waszych doświadczeń w tym zakresie :)
Przecież na allegro odprowadzasz prowizje.
Jeśli nie jesteś zarejestrowany jako hodowla lub sklep to myślę, że się nie przyczepi.
Do mnie sie nie przyczepili... ^^
/PS po co robisz dwa prawie takie same tematy?/
YeloNeck
31-05-2007, 22:33
A jednak @up nie ma racji. Urząd skarbowy po pewnym czasie zorientowal się, że na allegro jeden użytkownik potrafi sprzedawać przedmioty na łączną sumę 8000 zł miesięcznie. (Oczywiście ty na pewno nie będziesz tyle zarabiał więc sądze, że nie masz się o co martwić) Więc postanowił ścigać tych którzy nie odprowadzają prowizji. To tylko taka małą poprawka, was to nie dotyczy, bo pewnie będziesz zarabiał na tym mniej :).
desdemon
05-06-2007, 02:51
nie bede zakladac nowego topica, i przy okazji sie przywitam bo to moj 1 post tu ;)
a teraz konkrety:
czy jesli sprzedawalbym pajaki (np majac swoja dzialalnosc) musialbym odprowadzac podatek vat? jak to ogolnie wyglada?
pozdrawiam
Jeśli prowadzisz działalność to musisz odprowadzać podatek
Cockroach
07-06-2007, 22:38
Nie musisz nic odprowadzać, jeśli sprzedaż nadwyżek przez allegro nie przekroczy 3 tys. zł. Mając działalność odprowadzasz od wszystkiego co jest przedmiotem Twojej działalności ( w tym wypadku rozumiem byłby tam również handel żywym towarem) w jakiej stawce to Ci nie powiem, bo nie pamiętam... musiałbyś sprawdzić ile wynosi stopa VATu na żywe zwierzęta.
A mi coś się mocno wydaje, że WSZYSCY uzytkownicy aukcji internetowych (allegro itp..) którzy wykażą zysk (co jest łatwo uzytkownikowi udowodnić) powyżej 1000 zl mają DUŻE szanse na to, że fiskus zażąda 2% podatku od przychodu.
Z tego co pamiętam to nasz kochany rząd chce wprowadzić opodatkowanie od aukcji :) (i nie ma to nic wspólnego z prowizją :P).
Na razie się nie przyczepią o ile nie przekroczysz bodajże 3000zł/miech :). Do mnie na razie się nie doczepili.
skąd ten próg ? - te 3000 na miesiąc? jakiś link do przepisu lub coś innego?
Cockroach
11-11-2007, 16:50
Eeee info-0 małą (a w sumie to dwunastokrotną :P ) gafę walnął :) To jest 3000 w skali roku a nie w skali miesiąca. Nieźle byłoby zarabiać 36 k rocznie i nie musieć się z tego rozliczać.
Dokładnie to ta kwota nie wynosi zasadniczo 3000 tylko wokół niej oscyluje. Co roku ustalana jest kwota zmniejszająca, którą można znaleźć w internecie:
http://www.pit.pl/skala_podatkowa_pit_190.php
Tę właśnie kwotę odejmujemy od 19% naszego rocznego dochodu i mamy podatek do zapłacenia.
Przykład dla tych którzy mogli nie zrozumieć mojego wywodu :)
Mamy roczny dochód wynoszący 3000 zł.
19% z 3000 to 570 zł 00 gr.
Kwota zmniejszająca na rok 2007 wg pit.pl to 572 zł 54 gr
Różnica która powstaje jest <0 toteż podatku nie płacimy.
Jeśli nie machnąłem się w szybkich rachunach to kwotą progową wolną od podatku jest 3015 zł. 3016 jest już za wysokim dochodem, aby był wolny od podatku, ponieważ z różnicy 19% i kwoty zmniejszającej otrzymujemy 50 gr, a wg któregoś tam artykułu ustawy o PIT to zaokrągla się już do pełnej złotówki.
Podsumowując. Jeżeli nasz dochód w roku 2007 nie przekroczył 3015 zł, w skali całego roku, nie płacimy podatku.
Możecie wierzyć mi na słowo, ponieważ sam pracowałem w wakacje na umowę zlecenie i rozmawiałem z księgowym na ten temat. Jeżeli bardzo dociekliwi będą chcieli źródeł to proponuję poszukać sobie w dziennikach ustaw na www.sejm.gov.pl. Z resztą, jak teraz patrzę, na pit.pl jest również podana kwota 3015 jako wolna od podatku, więc chyba się nie pomyliłem :)
vBulletin - Arachnea.org