Pokaż pełną wersję : [Szybkośc Wzrostu Ptaszników] - Czynniki wpływające na wzrost
Blackmane
22-01-2007, 21:55
Zawsze uważałem że żadna wiedza tyczącą się ptaszników nie powinna być marnowana i pomijana. Dlatego dziś chcę wam powiedzieć o czymś bardzo ciekawym i o pewnym doświadczeniu naukowym w jakim miałem przyjemność wziąć udział. Na wstępie jednak przejdźmy do tematu jaki chcę poruszyć – wzrost ptaszników. Chodzi tu oczywiście o prędkość przyrostu masy, przez co jest ona determinowana i jak to się ma do ptaszników hodowanych przez nas.
Zacznijmy od najważniejszej sprawy, mianowicie od czynników jakie wpływają na tempo wzrostu ptasznika.
- Temperatura
- Wilgotność
- Ilość pokarmu
- Dostęp światła
- Rodzaj pojemnika
Należy ci wiedzieć że metabolizm ptasznika może ulegać spowolnieniu lub przyśpieszeniu w zależności od tych warunków. Przykładowo, gdy ptasznik ma spora wilgotność, dużą (ale nie za wysoką) temperaturę, i dużo pokarmu to jego metabolizm przyśpiesz. Szybciej dochodzi do trawienia przez co ptasznik szybciej znów musi pobierać pokarm. Jeśli natomiast pokarmu będzie niewiele i spadnie nam temperatura, a w dodatku nie będziemy zbyt często podlewać podłoża to metabolizm zwolni prawie do minimum. Ktoś może powie że to bujda, ale już prezentuję dowód.
Niektórzy z was zapewne pamiętają Program Kędziorek. Dla tych którzy nie wiedza o co chodzi – był to program na łamach Arachnea gdzie kilku użytkowników, w tym ja otrzymało do obserwacji ptaszniki z jednego kokonu. Po 5 sztuk każdy. Naszym zadaniem było stworzyć im różne warunki i spisywać dzienniki. Nie będę się wdrażał w szczegóły każdego dnia, lecz powiem że brał w tym udział także Dawid_nh. Dawid trzymał swe pająki w optymalnych warunkach. Dobra wilgotność, temperatura i regularny pokarm. Ja swoje pająki przegładzałem – nie dostawały pokarmu nawet kilka miesięcy, po czym dostawały kawałek pinki i znów przerwa. Temperatura minimalna dla gatunku, a nawet mniejsza niż podawana w opisach i prawie zero nawilżania. Co prawda pająki były na skraju, ale udowodniło to jedną rzecz już mówię jaką.
Po kilkunastu miesiącach pająki Dawid były L10 moje natomiast L4. Jego pająki były dużymi okazami, moje miały zaledwie 1,5 cm z odnóżami. Zauważcie że były to ptaszniki z jednego kokonu. Co więcej. Część trzymałem w kiszówkach białych a część w czarnych. Zaobserwowałem że te z czarnych kliszówek rosną szybciej gdyż ich aktywność jest wzmożona faktem ciągłego mroku. Te z białych kliszówek nie rosły prawie wcale.
Już dawno każdy z nas wiedział o tym, że takie warunki spowolnią metabolizm, jednak nikt nie sprawdził tego sam i nie wiedział że metabolizm spowolni do takiego stopnia. Jest to niezbity dowód potwierdzający tylko słuszność tezy mówiącej o możliwości sterowania prędkością wzrost pająka poprzez czynniki zewnętrzne wyżej wymienione. Dziś moje ptaszniki są nadal prawie tak samo małe gdyż mają 2 cm z odnóżami, ptaszniki Dawida to duże okazy i choć pochodzą z jednego kokonu to różnica jest zatrważająca.
Świetny artykuł ;) Super sie czyta i wszystko jest b. dobrze wyjasnione. Zaciekawiła mnie roznica wzrostu zalezna od koloru kliszowek, na to bym nigdy nie wpadl.
Kolejny swietny artykuł w Twoim wykonaniu!! Imponujesz mi :) pozdro!
Michallewczuk
22-01-2007, 22:02
Dobre i prawdziwe choć nalezy pamiętać że nie zawsze tak jest (już widze tych którzy podlewają i pasą swoje ptaszniki do maximum żeby szybciej urosły), tzn nie zawsze ta różnica musi być aż tak znaczna.
lay-figure
23-01-2007, 00:24
Niesamowity artykuł, Podejrzewałem że brak światła ma jakis wpływ na wzrost pajaka ale to były tylko spekulacje, teraz wiem ze to jednak prawda. Dla niektórych spowolnianie metabolizmu jest dobre, mój znajomy specjalnie trzyma swoje pupile w tem. pokojowej aby nierosły tak szybko.
Ja się zastanawiam czy były próby na wpływ poszczególnych czynników.
Naprzykład oba sztuki jedzą tyle samo ,mają tą samą wilgotność ale temperaturę inną. Dla mnie takie badania były by wiarygodne,bo teraz to moim zdaniem duży wpływ na tempo wzrostu ilość pokarmu głównie.
Zastanawiam się nad takim czynnikiem jak częstotliwość robienia porządków lub zaglądania do pająka. Wiąże się to z agresją, wzmożoną aktywnością,stresem.
Ciekawe czy to też powoduje zmiany w tempie wzrostu. Choć pewnie zmiany mogą być prawie niezauważalne i zależne od osobnika.
Tan-Kian
25-01-2007, 17:57
Mam pytanie.
Z artykułu wynika, że ptaszniki rosną szybciej w mroku. Więc dlaczego niektórzy hodowcy doświetlają swoich podopiecznych, jeśli to im "szkodzi"?
Michallewczuk
25-01-2007, 17:59
Nie doświetlają a dogrzewają i nic nie szkodzi ;)
Tan-Kian
25-01-2007, 18:11
Ale często doswietlają je żarówką. Dlatego "szkodzi" napisałem w "".
Kiss-of-Death
27-01-2007, 16:07
W "złych" warunkach trzyma sie celowo dorosłe samce.. żeby zmniejszyć im metabolizm a co za tym idzie wydłużyć żywot :)
aktualnie mam na stanie osmie miesięcznego samca kędziora, nie ogrzewam go wilgotnosć ma taką nawet dobrą, jak myślicie ile jeszcze pociągnie?? Swietny artykuł
bloodman89
22-02-2007, 14:43
Blackmane piszesz swietne artykuly, czytam wszystkie pokolei i juz dowidzialem sie wiecej o ptasznikach a, ze jestem poczatkujacy i dopiero kupuje pajaczka w marcu, t ota wiedza mi sie przyda.
Część trzymałem w kiszówkach białych a część w czarnych. Zaobserwowałem że te z czarnych kliszówek rosną szybciej gdyż ich aktywność jest wzmożona faktem ciągłego mroku.
Ja bym dodał tylko tyle że nie tylko mają wzmożoną aktywność od mroku (w czarnych kliszowkach) ale także od tego ze takie kliszowki nagrzewają sie szybciej :p
ps przyśpiesz a brakuje :]
Black dzięki Tobie będę mógł się dobrze zaopiekować moją parahybanką którą dostanę za tydzień :wink: to będzie mój pierwszy pajączek 8) pozdrawiam
doświadczeniu naukowym
nie doświadczeniu naukowym a obserwacji jak mam być upierdliwy ;]
ale wracając do meritum zeczywiscie przydatne obserwacje , sadze ze mozna by to jeszcze bardziej spowolnic przyspieszyć , ale wsumie niewarto powtarzać bo juz i tak zaobserwowaliście to co trzeba ; ]
Blackmane
23-02-2007, 22:42
To było cos co wiedział kazdy ale nie każdy miał okazję lub chęci aby sprawdzić jak bardzo będzie się różnić wzrost. Tak czy inaczej doświadczenie spełniło swą funkcję i nikt teraz nie będzie musiał pytać mnie czy Dawid "skąd to wiemy?" bo bywa tak że początkujący nie bardzo wierzą w to że można spowolnić i to bardzo metabolizm ptasznika i to do takiego stopnia.
tą niewiare widac najlepiej po moich komętarzach na allegro :] tzn po tych paru negatywnych , bo wiekszość jest happy :]
DarekAFC
05-05-2007, 12:17
Mimo, że jestem początkującym terrarystą to również brałem udział w małym doświadczeniu.
Z kolegą zakupiliśmy 2xAcanthoscuria geniculata L6. Podzieliliśmy się okazami, pająki były prawie identycznej wielkości, no.... mój może był odrobinę większy.
Czytaliśmy dużo o metabolizmie pająków, o ich dorastaniu i postanowiliśmy zrobić małe doświadczenie.
Niestety losowaliśmy i ja musiałem trzymać pająka w gorszych warunkach. :(
Bez światła, w temperaturze pokojowej, wilgotność była w miarę ok, z jedzeniem nie przesadzałem.
Kolega zaś trzymał pająka pod lampą, miał idealną temperaturę, wilgotność... dawał również więcej pokarmu. [troszkę więcej ode mnie, ale to chyba było spowodowane apetytem pająka]
Po paru miesiącach [4-5] mój pająk liniał tylko 2 razy, jego natomiast aż 4 razy. Do dziś jestem w szoku. Mój ma L-8, jego L-10. Dodam, że oba pająki były z jednego kokonu.
dzięki duzo mnie nauczył fajne
speedo31
05-05-2007, 15:41
fajniutkY art <brawo> pozdro
Jimi Hendrix
05-05-2007, 15:52
Jeszcze zaczepie o podawanie pokarmu.
Rowniez dobrze jest jesli sie pajaczkowi urozmaica pokarm.
Np. ja swoim pajaczka daje co 3 dni i raz daje swierszcza, a raz drewnojada. Oczywiscie proponuje karaczany sa wypasne.
Pajaki dobrze rosna gdy otrzymuja pokarm o wysokiej zawartosci bialka, a wiadomo ze duzo bialka znajduje sie w larwach, swierszczach.
A wiec zeby pajak dobrze nam rosl trzeba takze odpowiedni podawac pokarm.
To takie moje spostrzezenie.
A ja jestem ciekawy czy pająki użyte w waszym doświadczeniu będą takiej samej wielkości po tej samej liczbie wylinek??? czy też się będą różnić, ale wydaje mi sie że nie. Mogłby ktoś mnie oświecić??
Myślę że to jest ważniejsze od tego jak szybko rosną ;)
Pozdrawiam
ciach team
16-05-2007, 15:49
bardzo ciekawy materiał i przydatny dla mnie bardziej przydalo by sie przyśpieszenie bo mam L-2 B H ostro mu kibicuje bo to mój first;d
igorcios
26-07-2007, 21:05
Czekam właśnie na Brachypelma emilia... od tego chce zacząc..., ale jeszcze niegdzie od paru dni nie widziałem NIC! na jej temam w tym forum wcszystkie inne tak, a o Emilii NIC czy coś z nią nie tak? o co cho dzi?? czy daję wlaśnie d... kupując ją??? prosze powiedzcie bo w stres sie wprowadzam już...
http://www.arachnea.org/content/view/737/170/
Tu masz wszystko.
Z reszta do emilii pasuja wzorce od wszystkich Brachypelm.
lampek show
30-08-2007, 23:49
Extra artykuł nigdy bym sam na to nie wpadł.
pzdr dla Black
stachu_93
16-12-2007, 23:26
świetnie piszesz blackmane fajny artykuł i wogóle pozdro
qwaczorek
14-01-2008, 11:53
'świetny artykuł, blackmane kochamy cie!' ludzie jak macie tylko tyle do dyskusji wnosić to się w ogóle nie odzywajcie, a posty nabijać na hyde parku...
a propo artu (żeby nie było że nabijam posty) Czy brak światła aby na pewno pozytywnie wpływa na zdrowie pająka ? W sumie jakby człowiekowi tak porąbać dobę to by chyba zwariował...
'świetny artykuł, blackmane kochamy cie!' ludzie jak macie tylko tyle do dyskusji wnosić to się w ogóle nie odzywajcie, a posty nabijać na hyde parku...
Hyde Parku już nie ma. A Blackmane'a kochamy :D za świetne artykuły.
rostator
14-01-2008, 23:58
dobry temat do przyklejenia ale bardziej chyba pasuje to dzialu ""od pasji do nauki"
Blackmane
15-01-2008, 00:25
Ten art już dawno jest w kompendium, poza tym jest dość stary :)
Szkoda że nie ma nowych... (nic nie sugeruje)
Kiedyś Blackmane obiecałeś że napiszesz art jak zrobiłeś miseczkę na wodę dla gieni...
Sick_Boy
16-01-2008, 12:10
Jego pająki były dużymi okazami, moje miały zaledwie 1,5 cm z odnóżami.
Dziś moje ptaszniki są nadal prawie tak samo małe gdyż mają 2 cm z odnóżami, ptaszniki Dawida to duże okazy i choć pochodzą z jednego kokonu to różnica jest zatrważająca.
Czy oznacza to również że pająki trzymane w złych warunkach nigdy nie osiągną rozmiarów typowych dla gatunku?
RottingMan
16-01-2008, 12:38
Boski Arcik przydatny, bardzo przydatny :D
Pozdrawiam
Tan-Kian
16-01-2008, 12:49
Myślę, że jednak nie, bo początkujący częściej buszują w dzieje Od zaciekawienia... Poza tym całe kompendium jest w tym dziale:)
Blackmane
16-01-2008, 21:32
Moje arty wiecie jak znaleźć to tak ad wypowiedzi którejś tam powyżej. Co do przyrostu - owszem można by trzymać pająki w takich warunkach by nie dobiły rozmiarami do średniej.
Stasiakov
19-01-2008, 14:23
dobry temat do przyklejenia ale bardziej chyba pasuje to dzialu ""od pasji do nauki"
Chyba raczej nie ....
rostator
19-01-2008, 21:16
stasakow wyjansil bys czemu nie a nie krytykujesz -.-
vBulletin - Arachnea.org