Pokaż pełną wersję : [wysyłka] pogoda
Witam!!!
mam bardzo pilną sprawe... otóż chcę kupić 5 irmini L1 no przesyłka szła by pewnie od środy czy pająki dojdą całe? wiem że wszystko zależy od zapakowania ale czy ta temperatura nie zagraża im?
licze na szybką odpowiedź!
pozdrawiam
Tracer777
23-01-2007, 01:20
Trudno odpowiedzieć . Nie chciał bym mieć ich póżniej na sumieniu :) Węż pod uwage to że pogoda się pogarsza z dnia na dzień. Ja osobiście bym nie ryzykował. Szkoda i pajączków i pieniędzy. Ale zrobisz jak uważasz.
Michallewczuk
23-01-2007, 01:22
Jak pakujacy nie nawali, poczta też to powinno dojśc żywe i w całości.
Tracer777
23-01-2007, 01:23
Ale zawsze możesz się skontaktować z tym sprzedawcą i rozważyć wspólnie inną formę przesyłki (transportu).
-seraph-
23-01-2007, 01:31
w najbliższych dniach mają być lekkie przymrozki... osobiście poczekałbym do następnego tygodnia - duża szansa, że będzie cieplej.
Havelock
23-01-2007, 01:34
dostałem ostatnio Irminkę co prawda L5 ale doszła żywa, były bodajże 3*C
kokoskop
23-01-2007, 12:21
ale jesli on je wysle w środe to ryzykujesz bo jesli nasza poczta polska nawali oco nietrudno to pajaki moga pzelezec wekend na poczcie
UnnamedPlayer
23-01-2007, 15:30
no z ta poczta może być problem...... czekam na swojego pajaczka (L 8 ) od ubiegłego poniedziałku :/ i nic jeszcze nie otrzymałem :/
po co wysylasz w srode? imo pajaki powinny byc wyslane w poniedzialek, wtedy masz 100% ze najdalej w czwartek bed u Ciebie, a tak to moga przelezec weekend na poczcie.
Panowie w tv mowili ze czeka nas kilkanascie ok. 12 tyogodni zimy, wiec kto wie. Powodzenia.
szymek89
23-01-2007, 21:29
A jak myslicie ja zamowiłem 3 P. cambridgei L2 została wysłana dzisiaj jak dojdzie do jutra to są szanse ze przeżyją przy minusowej temperaturze?? Niby bardzo dobrze zapakowane
serdel pogoda w tv jest do dupy prawie nic sie nie sprawdza moze nam zapowiedzą gorące lato w srodku zimy ;]
Ja jakies 2 tygodnie temu kupiłem C.fasciatum pajączek doszedł cały i zdrowy i teraz ma sie bardzo dobrze. Wiadomo przesyłka w tych temperaturach moze być niebezpieczna. Wiec warto sie dogadac ze sprzedawca co do wysyłki i transportu. Ale przy dobrym opakowaniu powinno byc dobrze ale to zalezy od wysyłajacego no i ryzyko zawsze istniejej.
smertius
23-01-2007, 22:06
Dzisiaj dostałem 2 pająki, były wysłane wczoraj i doszły całe i zdrowe. Jeśli będą dobrze zapakowane to na pewno przeżyją.
Smertius dałeś mi trochę nadziei. Dziś została wysłana do mnie irminia L5, mam nadzieję że dojdzie żywa.
Eh pomyślcie 1000 razy albo i więcej jeżeli trzeba, zanim kupicie pająki kiedy na ulicach leży śnieg.
Albo PKP/PKS, albo ryzykujecie naprawde bardziej niż wam się wydaje.
Rozmawiałem ostatnio z robertem.p. i z jego doświadczenia wynika, że na mrozy nie ma mocnych. Rok temu miał wysyłkę za kilkaset złotych i niestety pająki RIP, mimo tego że przesyłke zapakował jak zywkle - najstaranniej jak potrafił.
Tego samego dnia wysłał też inną paczkę, która doszła cała i zdrowa. Najprawdopodobniej pierwsza paczka poleżała godzinkę na dworzu czekając na wagon pocztowy.
Na mrozy niestety nie ma mocnych pająków. Wszystko zależy od warunków w jakich transportowana będzie paczka.
Zdecydowana większośc pająków przeżywa transport, ale... czy nie lepiej zaczekać do wiosny? :)
smertius
24-01-2007, 10:00
Ja zamawiałem jak nie było śniegu :wink: Dzisiaj jest już mróz na zewnątrz więc lepiej się wstrzyma z zakupem i poczekaj az sie ociepli.
Michallewczuk
24-01-2007, 18:08
No i jednak nie zawsze docierają w całości. Wysłałem wczoraj trzy albicepsy i mimo dobrego zapakowania wszystkie doszły martwe :/
Podejrzewam że spędziły noc nie w magazynie a w samochodzie.
Jak widać trzeba liczyć też na szczęście i to od poczty w taką pogode zależy czy zwierzaki dojdą żywe.
Często kupuje pająki z allegro poprzez wysłanie przez pocztę polską i niezdażyło mi się jeszcze tak by pajak doszedł nie żywy choć zamówiłem parenaście pająków w ta zime (przyznam że nie była surowa). Najlepiej zamówić w piątek i wpłacic pieniądze, a w poniedziałek niech sprzedający wyśle. Najlepiej mu jeszcze przypomnieć na maila by wokół pojemnika w którym jest pająk dał styropian.
kris_k3 styropian nic nie pomaga jezeli paczka lezy na dworzu godzinke lub wiecej... na mróz nie ma silnych poprostu.
Michallewczuk, szkoda pająków :(
No i jednak nie zawsze docierają w całości. Wysłałem wczoraj trzy albicepsy i mimo dobrego zapakowania wszystkie doszły martwe :/
Podejrzewam że spędziły noc nie w magazynie a w samochodzie.
Jak widać trzeba liczyć też na szczęście i to od poczty w taką pogode zależy czy zwierzaki dojdą żywe.
Aleś sobie bacik ukręcił... :P
A tak serio to w 2 wypowiedzi masz rację. Wszystko zależy od sposobu transportu :)
Michallewczuk
26-01-2007, 09:51
Czytanie ze zrozumieniem Czaku ;) W moim przypadku przy tej konkretnej wysyłce poczta dała ciała.
Co roku w zimie na forum trafiaja tego typu tematy.
Wszyscy ostrzegaja poprzednikow o tym by jednak nie narazac zycia ptasznikow jak i pojemnosci portfela w wysylaniu w temperatury ujemne, a i tak dalej wiekszosc to robi..
No, ale dosc kazań, bo ja mam taki dylemat z chromą, tylko ze ja jestem tym wysylajacym :D :lol:
kokoskop
26-01-2007, 19:05
i po co yzykowac poczekajcie moze sie ociepli :D
NIe jestem za przesyłkami pająkow. Ja wole poczekac do giełdy terrarystycznej i wtedy kupic jedynie w ostatecznosci jak nie bedzie sie posuwam do tego...
vBulletin - Arachnea.org