PDA

Pokaż pełną wersję : [roztocza] czy szkodzą?

Chordatus
07-04-2007, 01:22
Witam.
Dziś w terrarium ze S. calceatum L9 zauważyłem roztocza w dość sporej ilości. Chodzą one po podłożu i po szybkach. Mają różne rozmiary i nie wiem jak się ich pozbyć. Podłoże jest dość wilgotne ale wentylację też mam dużą więc powietrze nie ma dużej wilgotności. Całość ogrzewam kablem grzewczym od spodu.
Czy te białe kulki mogą zabić mojego pająka? Kto spotkał się z czymś takim i jakie były tego skutki?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

Muncial
07-04-2007, 01:28
No to lepiej jak najszybciej wyjmij sobie pająka z terrarium i wymień podłoże, umyj terrarium, bo roztocza lub inne takie pasożyty mogą zaszkodzić Twojemu pająkowi szczególnie jak się na nim usadowią.

newblood
07-04-2007, 01:28
Tak szkodzą, w każdej chwili mogą przejść na pająka. Wymień włókno i wyparz terrarium

Adams
07-04-2007, 01:33
Wez szybko wyjmij pajaczka :!: miejmy nadzieje ,że nie przeniosły sie na stromke :? a mam pytanko skad sie biora najczesciej roztocza w terra :?:

Chordatus
07-04-2007, 01:35
A co się stanie jak na niego przejdzie kilka roztoczy? Czy mogą go zabić? Na razie na stromce nic nie widzę.

Kolega mi mówił że roztocza nie są szkodliwe dla dużych pająków, stroma jest już duża więc chyba nic się jej nie stanie?

Adams
07-04-2007, 01:37
W najgorszym przypadku moga go zabic :( ale bardziej chodzi oto zebys nie miał problemow zeby pajaka izoolowac i je sciagac z niego a stromka to nie jest taki aniołek :evil: :twisted: :twisted:

Chordatus
07-04-2007, 01:47
A jak wyjąć tego pająka żeby mnie nie ugryzł? To nie jest mój ptasznik tylko kolegi. Ja się na tym kompletnie nie znam.
Kolega powiedział że lepiej bym go nie rozdrażniał bo jest strasznie nerwowy i gryzie.
Właściciel pająka wróci po niego po świętach. Co mam teraz zrobić? Czy zostawić go na te kilka dni czy muszę koniecznie go ratować i jeżeli tak to jak? Nie chce żeby coś mu się u mnie stało. Co mi grozi w razie ugryzienia?

Adams
07-04-2007, 01:52
Kurde sprawa nieciekawa bo musisz szybko wyciagnac :evil: a pajak jest zaje szybki nerwowy i jadowity :? wrazie ugryzienia moze byc nieciekawie :? wez napisz domnie na gg:4078768 powiem Co i jak

dzimi
07-04-2007, 01:52
Wrzuc mu do terrarium mniejszy pojemnik, zagon go do niego, pozniej zamknij go szybko ale spokojnie. nastepnie postepuj wg wskazowek... :)

Andrew
07-04-2007, 01:53
A jak wyjąć tego pająka żeby mnie nie ugryzł? To nie jest mój ptasznik tylko kolegi. Ja się na tym kompletnie nie znam.
Kolega powiedział że lepiej bym go nie rozdrażniał bo jest strasznie nerwowy i gryzie.
Właściciel pająka wróci po niego po świętach. Co mam teraz zrobić? Czy zostawić go na te kilka dni czy muszę koniecznie go ratować i jeżeli tak to jak? Nie chce żeby coś mu się u mnie stało. Co mi grozi w razie ugryzienia?
No to masz przesrane :/ ja ci nie radze wkladac lapy bo moze nawet sie skonczyc wizyta w szpitalu ... zadzwon do niego co masz robic moze przyjedzie i on sie tym zajmie ja ci nieradze wkladac do tego ręki

Adams
07-04-2007, 01:54
jesli bedzie miała dobrze zbudowane gniazdo i np terra 20x20x40 to bedzie ciezko ja zgonic na podłoze i jeszcze na nim jest sporo roztoczy :? ciezka sprawa

Andrew
07-04-2007, 02:02
w jakim chełmku mieszkasz w jakiej gminie ?

Chordatus
07-04-2007, 02:02
Kolega nie ma jak przyjechać bo jest na drugim końcu polski. Teraz nie chcę dzwonić bo mam tylko domowy numer i mogę obudzić kogoś z rodziny. Adams, nie mam GG więc nie mam jak się odezwać ale dzięki za chęci.
Natrafiłem właśnie na artykuł o roztoczach w wyszukiwarce, co o nim myślicie? http://www.arachnea.delfnet.com/forum/viewtopic.php?t=533&postdays=0&postorder=asc&start=0
Skoro ten pająk jest tak mocno jadowity i agresywny to może uda mi się podsuszyć trochę to podłoże i roztocza znikną same? Strasznie sie boje cokolwiek przy nim robić, w ogóle boję się pająków chociaż ostatnio trochę mnie zainteresowały :P
No i też problem jest taki że nie mam do niego żadnych przyrządów takich jak penseta czy jakieś patyczki żeby go wystraszyć i nakierować do innego pudełka.

Mieszkam w gminie Stegna, na północy polski.

Adams
07-04-2007, 02:11
Tak szybko to nie podsuszysz :? człowieku jak nie masz pensety itp to wogole nie otwieraj terrarium :( kit z tym lepiej se odpusici i czekac na kumpla niz masz lezec i meczyc sie w szpitalu :evil: :(

dzimi
07-04-2007, 02:40
Masz sprawdz ten artykul, powinien Ci pomoc.

http://www.arachnea.delfnet.com/forum/viewtopic.php?t=799

LoRd
07-04-2007, 02:45
Chordatus, oj ze Stromką nie ma żartów więc lepiej nie rób z nim nic tylko nie dolewaj mu już wody. Ptasznikowi nic nie będzie, a później to już kolega się będzie martwić.. w końcu Twoje zdrowie jest najważniejsze w tym momencie.

Andrew
07-04-2007, 02:49
lord ma racje z stromkami to nie przelewki radze ci tak postapic jak lord napisal lepiej zeby chromka padla niz żebyś ty stracil zdrowie lub bulił niezłe sumki za szpitalek

Ganjalv87
07-04-2007, 14:51
BTW twój kolega widać jest bardzo doświadczonym hodowcą, jeśli twierdzi, że roztocza nic nie zrobią dorosłemu pająkowi :? . Uważam, że autorzy ostatnich postów mają rację, zostaw ptaszora tak jak jest, trudno, nie narażaj siebie, jeśli mało wiesz o pająkach.

LoRd
07-04-2007, 17:28
Ganjalv87 a co mogą zrobić?

Ganjalv87
08-04-2007, 03:22
2 przykłady:
I. utrudnianie oddychania ptasznikom jeżeli osiedlą się w okolicach płucotchawek
II. przenoszą w sposób mechaniczny grzyby i bakterie chorobotwórcze na ptaszniki

LoRd
08-04-2007, 03:33
Hmmm, a gdzie znalazłeś takie info?
Co roztocza mogą robić przy płucotchawkach pająka?

RustyNail
08-04-2007, 13:28
Ale koleżke straszycie. Mozesz zpstawic pajaka narazie w terra.Wkladaj teraz do terra kawalki miesa owiniete mokrym recnikiem papierowym. Roztocza zamiat na pajaka beda wchodzily na to. Zmieniaj je z 2-3 razy dziennie. Dla pajaka niech bedzie woda w miseczce jedynie.Wymienieaj ja codziennie,myj itp. Podloże niech sie przesusza. Najlepiej buyloby postawic na macie grzewczej by szybciej proces suszenia postepowal. I czekaj obserwoj.

P.S. Mam pajaki dopiero od roku ale zdążyłem zauważyć ze wiekszosc osob przesadza piszac o czyszczeniu wszyskiego wyjmowanu itp. Miale inwazje na 8 pajakach i tylko dwa terra czyscil, parzylem itp. Tylko dwa pajaki z roztopczami wszadzilem do recznikow i wymienialem przez dwa miechy.Malo to dalo. Przeszly wylinke i iroztocza zeszly razem z nia(dywanik to madra rzecz poniewaz roztocza spadaja na pajeczyne i nie moga sie ruszyc:]).
Reszta pajakow byla leczona tak jak pisalem i roztocza nawet nie wchodzily na pajaki.Wysuszylem,wymienialem i roztocza roz...bałem. :roll: