PDA

Pokaż pełną wersję : [PODSTAWY] - MECH

Blackmane
23-01-2007, 18:28
Istneje wiele znakomitych komponentów do terrariów, które mogą być swietnie wykorzystane. Mógłbym polecić wiele elementów naturalnych, jednak dziś przedstawię wam jeden z najbardziej powszechnych, a jednakże jakże pięknych - mech.

Po pierwsze czym jest mech - każdy to chyba wie. Spotkac go można w lasach, gdzie ozdabia podłoże pięknym zielonym dywanem. Jest to jednak roślina bardzo specyficzna. Mchy nie posiadają korzeni, posiadają za to rhizoidy czyli tzw chwytniki, które przytwierdzają go do podłoża i trzymają na miejscu. Służą one także przy pobieraniu wody z gleby jak również soli mineralnych. Chwytniki jednak nie mocują mchu dość mocno, toteż łatwo go oddzielić od warstwy podłoża. Należy ci wiedzieć że istnieje wiele gatunków mszaków, bo aż 14 tysięcy. W Polsce ich liczba oscyluje w granicy 600 - 650. To jednak jaki mech warto wybrać do własnego terrarium zależy przede wszystkim od strony wizualnej. Niektórym przydają się gęste zielone poduchy, innym lekko przerzedzone i przyblakłe mchy bardziej przypominające sierść niż "zamszyk" : ) . Tak czy inaczej jeśli juz wybieramy sobie mech, należy go oddzielić od podłoża i przetransportować.

Wiele osób robi karygodny błąd przy dawaniu mchu do swego terra, otóż wkładają go bez przygotowania wstępnego i oczyszczenia. Zauważ że mech często jest miejscem bytowania wielu pasożytów, robaczków i innych gości którzy w naszych terrariach nie są mile widziani. Dlatego zanim włożymy do terrarium mech należy powiedzieć owym gościom "Sajonara" podczas etapu oczyszczania. Etap oczyszczania jest banalnie prosty. Bierzemy nasz mech i zanurzamy w wodzie na kilkanaście do trzydziestu minut. W tym czasie wszystkie nieczystości najnormalniej w świecie wypłyną ze struktury naszego mszaka.

Tak oczyszczony mech należy teraz otrząsnąć z nadmiaru wody i można przystąpić do dekoracji. Pamiętaj że mech potrzebuje dużej ilości wody, którą wchłania. Mgła w okolicach leśnych i poranna gołoledź to zasług mchu, z którego owa woda paruje. Tak czy inaczej o mech musisz dbać i łatwo w tym względzie popełnić błąd. Dorze umiejscawiać mech na wilgotnym podłoży - najlepiej włókno kokosowe, które samo trzyma dobrze wilgoć. Nie polecam trzymania mchu na korzeniach, chyba że jest wyjątkowo dobrze pielęgnowany. Atutem mchu na korzeniach jest z pewnością niesamowity efekt wizualny, który przykuwa uwage obserwatora i dopełnia obrazu pięknego terrarium.

Na koniec tego krótkiego artykułu chcę wam powiedzieć abyście nie bali się eksperymentować. Mech jest świetnym urozmaiceniem dobrego terrarium, a jeśli robimy terrarium w stylu leśnym, to jego obecność świetnie dopełni wasz leśny krajobraz. W ostatnich słowach zachęcam do zgłębiania mchu i życzę obyście nie bali się płynąć po tym zielonym oceanie wraz z waszą terrarystyczną pasją.

aTahualpa
23-01-2007, 19:07
Dodam jeszcze tylko, że niektóe mchy także występują na liście gatunków chronionych. Całą lista dostępna jest tutaj:

S!d!
24-01-2007, 20:42
Jaka warstwe ziemi trzeba dac (cm) :?:

yoshi
24-01-2007, 21:02
ja mech dawalam wczoraj do terra i dalam jakic centymetr :) moze nawet toszke mniej :) zobaczymy jak bedzie :wink: ale narazie wyglada ladnie :)

Boxerk
25-01-2007, 11:10
Dobrze że został poruszony temat mchu , osobiście się przymierzałem, ale jakoś nie bardzo z przekonaniem teraz widze że nawet dla własnej ciekawości warto spróbować.

pitex
31-01-2007, 12:57
a czy jest gdzies dostepny sztuczny mech? ciekawe jakby wygladalo terra wlasnie ze sztucznym o ile takie jest?

Fish
31-01-2007, 17:42
widzialem taki sztuczny meszek na allegro w dosc przystepnych cenach o ile sie nie myle to sprzedawal je Grubyas albo jakos tak w kazdym razie ma duzo dekoracji do terrariow tak wiec polecam :) btw mech który oferowano na allegro byl dostepny w kilku kolorach , sprawdz tam :P

Yoplik
01-02-2007, 00:33
Gdzie można szukać mchu o tej porze roku ?? czy jak będzie przymarznięty do drzewa to mogę go wziąć z korą ??

Karol
04-02-2007, 19:37
Gdzie można szukać mchu o tej porze roku ?? czy jak będzie przymarznięty do drzewa to mogę go wziąć z korą ??

ja wlasnie wrocilem z lasu i znalazełem dosc duzo mchu
wystarczy wtlko poszukac :D
a co do kory to nie wiem

Pajeczakk
10-02-2007, 11:23
a co ile trzeba podlewać ten mech ??

WujaKuBa
01-03-2007, 02:03
Nie trzeba podlewać. Podłoże daje dosyć wilgoci.

walle
01-03-2007, 13:38
w sklepie zoologicznym widzialem juz przygotowany mech, byl tego spory worek- kosztowal ok.10zl :roll: wygladalo to bardzo ladnie, jednak co wyczytalem z ulotki- trzeba go co jakis czas plukac, a po paru takich zabiegach nadaje sie do wymiany, BTW uzywa ktos moze plyt xaximowych? takich co po pewnym czasie porastaja zielenia :) swojego czasu widzialem takie na allegro i w jakims sklepie internetowym, tylko ciekawi mnie jak to sprawuje sie w praktyce :wink:

watchu
01-03-2007, 13:58
Te płyty są w znanych sklepach internetowych o tematyce zoologicznej.

O ile nie przynoszą ze sobą jakichś zwierzątek to prawdopodobnie spisują się wspaniale :) Pięknie musi to wyglądać.

pie3k
10-03-2007, 16:38
Moge uzyc takiego mchu? wydaje mi sie ze potrzebny jest inny, bo ten odkroilem z korzenia i jakis dziwny jest. http://img300.imageshack.us/img300/4786/mech1yv7.jpg

BadBekon
10-03-2007, 17:20
Ja dokładnie taki używam:P Całkiem miły jest, mechaty i rośnie:P

Polecam:P

zombiak
19-04-2007, 01:00
Doskonale sie nadaje do wystroju, stary zrobił mi się już czarnawy, ale właśnie przyniosłem sobie trochę świeżego soczyście zielonego podłoża:) http://images21.fotosik.pl/186/112e2602c0b21688m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/112e2602c0b21688.html)

Bialy12344
19-04-2007, 18:49
mógłby ktoś podac linka to tych płyt???? Bo bardzo mnie ciekawi jak to wygląda.... byłbym wdzięczny :wink:

BoBaZ
19-04-2007, 22:20
Faktycznie.. Kiedyś robiłem wystrój bardzo sztuczny, ale już dawno z tym skończyłem dziś moje terra wyglądają o wiele ładniej i ciekawiej ;)

Też dzięki mchu...

MATIJASS
09-05-2007, 15:50
wlasnie zna ktos stronki gdzie są te płyty xaximowe bo niemoge nigdzie na sieci znalezc

królica
09-05-2007, 19:50
http://www.gady-gady.pl/page.php?page=polecamy#

wrotek3
15-09-2008, 19:18
Przy okazji pisania pierwszego postu witam wszystkich forumowiczów.
Jako, że temat jest sprzed ponad roku, myślę że osoby próbujące zaadaptować krajowy mech do swych terrariów mogą odpowiedzieć na pytanie: jak długo rodzime mchy przeżywają w warunkach terrariowych? Napiszcie też, czy terrarium z mchem było ogrzewane?

newblood
16-09-2008, 00:35
Mi za cholerę mech nie chciał się utrzymać usychał po 1.5-2 miesiącach :/

Adsy
16-09-2008, 01:04
Przypomnę bardzo ważną i mądrą wypowiedź NIR 0.05 na temat mchów i porostów.
Tylko przypomnę(nie chce być upierdliwy), że wszystkie gatunki porostów ( nie podejmuję rozpoznania gat.) są objęte są ścisłą ochroną gatunkową jak również siedlisk. Masz natomiast jeszcze Polytrichum sp. prawdopodobnie P.commune - Płonnik pospolity objęty częściową ochroną oraz Rokietnik pospolity (Pleurozium schreberi ) również.

Są to roślinny niższe (ewolucyjnie) suchych siedlisk borów iglastych i mieszanych, co do mchów to z nimi jest różnie i w terrariach ciężko dłużej jest je utrzymać po takim traktowaniu jak oderwanie od podłoża i kąpieli. Fotę dałem by pokazać P. schreberi który czasem porasta kawałki drewna i lepiej takie zbierać co do porostów to świadczy o tym że masz bardzo czysty las w okolicy - dobrze sobie radzą, nie powinny pleśnieć no chyba ze będzie wilgotność 99%. Nic nie zaszkodzi twojemu pająkowi no chyba ze przywlokłeś nieproszonych gości

O ochronie napisałem, bo trochę się stykałem w robocie z takimi rzeczami.

Źródło:
http://www.arachnea.org/forum/showthread.php?p=164486#post164486

BakuBak
18-09-2008, 23:57
hmm jakie pasożyty chodzi ? bo ja na przykład nie wiem jakie pasożyty zyją w mchu ... ??

\\Ortografia - Adsy

BadBekon
19-09-2008, 02:11
Baku - nicienie. Kiedyś z mchu, jak go moczyłem, wypłynęło z 5. Po zalaniu wrzątkiem wyciągnąłem 20, ze ściętym już białkiem.

NIR 0.05
19-09-2008, 08:47
hmm jakie pasożyty chodzi ? bo ja na przykład nie wiem jakie pasożyty zyją w mchu ... ??
zwłaszcza nicienie, możliwe są roztocza ale mogą być też inne patogeny np. grzyby.
dodam do zacytowanej przez Adsy mojej wypowiedzi z innego tematu że mchy jakie miał Raidiii w terra akurat pochodziły z suchych borów iglastych i mieszanych. Natomiast, mszaki (ogólnie)występują w zróżnicowanych środowiskach przez wodne ekosystemy, wilgotnych łąk, po suche lasy iglaste ( a nawet suche trawniki pod waszymi blokami) to zróżnicowana grupa. Moja wypowiedz dla mnie jest tu trochę wyrwana z kontekstu to ją musiałem uzupełnić :)

BakuBak
21-09-2008, 10:02
Baku - nicienie. Kiedyś z mchu, jak go moczyłem, wypłynęło z 5. Po zalaniu wrzątkiem wyciągnąłem 20, ze ściętym już białkiem.

jak zalejesz wrzatkiem to zabijesz i mech ,,,, taki też jest dobry na podłoze ale juz nie to samo.

jestem wielce nieprzekonany aby moczenie w wodzie ( nie wrzatku a o tym jest chyba mowa) miało wpływu na pasożyty z grupy nicieni czy grzybów ,,, nawet jeśli troche wypłucze to wiekszość zostanie .... dodatkowo uwazam ze robienie " afery" z powodu naturalnych mikroorganizmów zamieszkujących mech jest przesadzone gdyż tylko nieliczne z nich moga w jakiś sposób zagrozić pajakowi a stosując płukanki i tak sie ich nie pozbedziemy nie niszcżac przy tym mchu - a jesli juz go niszczymy to lepiej go wysuszyć - brak wody prędzej zabije nicienie niz jej nadmiar chwilowy .

Pamietajcie też ze każda nisza dąży do zasiedlenia . stosujac podłoze organiczne bardzo szybko na miejsce starych uzyskacie nowych lokatorów , prawdopodobnie pochodzacych z grupy najbardziej oportunistycznej istniejącej w poblizu ( czyli niedobitki po płukaniu ) a organizmy oportunistyczne przewaznie mają wiekszy potencjał zaszkodzić naszemu pajakowi ...

//Ortografia - BadBekon

BadBekon
21-09-2008, 15:05
Baku - właściwie to nie był wrzątek, temp. około 60-70 st., wystarczająca, by ściąć białko w mchu. Trzymał mi się potem 2miechy;]

Ale generalnie zawsze wypłuczesz/wybijesz sporą część, jak nie wszystkie, tych organizmów, przez co pająk może się czuć "bezpieczny".

BakuBak
22-09-2008, 01:21
robaki zabiłes , mech również , co do bezpieczeństwa , w mojej ocenie wystarczy opłukac pod bieżacą woda i to wszystko , w celu oczyszczenia z zanieczyszczeń mechanicznych ( wygląd ) i spłukania potencjalnej chemii ( bezpieczeństwo ) natomiast naprawdę bym się nie przejmował organizmami żyjącymi w mchu bo albo zabijesz oba albo żadnego .

//Ortografia - BadBekon

RustyNail
23-10-2008, 10:55
Rozumiem że mech to fajna dekoracja i fajnie jest też za darmo sobie z lasu przynieść trochę,ale jak dla mnie ryzyko przeniesienia nicieni,roztoczy, i innych pasożytów kieruje mnie do sklepu. I ze zbieranym mchem jest jak trochę jak z pająkami z odłowu... Mech przygotowany do terrarystyki nie pleśnieje i nie ma zagrożenia przenoszenia nieproszonych gości. A jeśli się dobrze poszuka można znaleźć dużą paczkę za 9 zł. I prezentuje się wspaniale.