Pokaż pełną wersję : Uwagi na temat forum nowego do starego.
Witam wszystkich użytkowników. Jestem początkującym hodowcą jak i bywalcem na forum Arachnea lecz już na starym forum zdarzało mi się być jako gość i tak szczerze mówiąc tam to forum podobało mi się bardziej, ponieważ teraz jak tak sobie siedzę i czytam to są tutaj bardzo ogromne ilości postów w których początkujący użytkownik odpowiada początkującemu. Naj śmieszniejsze jest to że taki osoba która odpowiada dwa tematy niżej pisze temat z pytaniem „czy to wylinka” jest to lekka niedorzeczność. Na starym forum tego nie było. Wydaje mi się że było to spowodowane tym że zarząd jak i moderatorzy mieli kolorowe nicki. I tutaj wcale nie chodzi o jakie wywyższanie się czy pokazywanie że się ma większą władze od innych. Tylko na pewno czuło się większy „respekt”. A teraz Ci początkujący nawet nie wiedzą którzy to moderatorzy czy zarząd Arachnea. A to powoduje że pojawia się myślenie że „jak ich nie ma no to ja będę pisał”. Mam wrażenie że jak były kolorowe nicki był na pewno większy szacunek do innych użytkowników i do całego forum jakim jest Arachnea. Przywiązywało się większą wagę do tego jak się pisze i co się pisze. Teraz jak wszyscy maja nicki takie same stała się samowolka i tak to właśnie działa. Fakt rozumiem to że brak kolorowych nicków jest uważany za to że wszyscy są równi. Ale myślę że jakby to wróciło było by więcej poukładania na forum. Taka jest moja opinia i pierwsze spostrzeżenie jakie mi nawiedziło w kontakcie w forum. Może się mylę ale tak mi to wszystko wygląda. Pozdrawiam i proszę o wypowiedzi zwykłych użytkowników jaki osoby pełniące władzę na forum.
A moim zdaniem tak est lepiej, poza tym modzi i cala ekipa arachnei ma pogrubione nicki, nie wyroznia się to az tak bardzo, ale moim zdaniem jest OK.
L i z a k .
10-04-2007, 17:36
problem samopomocy jest bolesny, ale raczej spowodowany dużą ilością nowych użytkowników
Co do wypowiadania się osób, które są początkujące a odpowiadają innym - cóż, nie możemy im tego zabronić. Jedyne co możemy robić to zwracać uwagę na błędy i poprawiać.
Kwestia kolorowych nicków - tak źle i tak nie dobrze, kiedy mieliśmy kolorki użytkownicy mieli nam za złe to, że staramy się aby regulamin był przestrzegany, pamiętacie zapewne słynne "kolorek uderzył ci do głowy".
Dlatego też dyskutujemy w Zespole na temat podpisanych rang dla osób pełniących funkcję, np. "mod" czy "partner". Kolorków raczej nie chcemy wprowadzać.
Michallewczuk
10-04-2007, 18:09
Rangi ala TCP są całkiem fajne. Nowi nie wiedzą nawet kto jest moderatorem, partnerem itd. A tak by było wszystko jasne.
No fakt myślę że rangi były by naprawdę dobrym pomysłem. Bo fakt że wieszkość userow nawet nie wie kto jest kim.
Temat jak najbardziej na czasie. Też miałem wrażenie, że ludzie nie rozpoznają obsługi forum, a już najbardziej to chyba sprawia problem wszystkim nowym osobom.
Postanowiliśmy zatem wprowadzić rangi, ale bez ich kolorowania. Mam nadzieję, że dzięki temu nie będziecie mieli problemu z identyfikacją ludzi.
Od razu zapewniam, że osoby z rangami nie chcą przez to w jakiś sposób wywyższać się. Dla nas posiadanie jakiejkolwiek rangi, to po prostu chęć robienia czegoś dla innych Użytkowników i terrarystyki. Ranga nie jest równoznaczna z pajęczarskim doświadczeniem aczkolwiek staramy się aby takie osoby troszkę go już miały (lepiej jak więcej) :)
Dobry pomysł z tymi rangami. Tylko nie wiem czego tak troche oprnie podchodzicie do tych rang. Przecież na większości for są rangi kolorowe i wtedy jest jasność kto rządzi. Itaki zwykły szarak będzie czuł respect do szefostwa 8)
Dobry pomysł z tymi rangami. Tylko nie wiem czego tak troche oprnie podchodzicie do tych rang. To przez wrodzoną skromność :D
Zadanie domowe odrobione - rangi już się pojawiły. No to teraz już wiecie kogo trzeba się słuchać więc nie ma wytłumaczenia, że ja nie wiedziałem... :D
Dokładnie tak, myślę że to się sprawdzi w praktyce i pomoże nowym użytkownikom. I teraz to już każdy będzie wiedział kto kim jest i wrazie jakiś problemów będą wiedzieli do kogo się zwrócić :)
vBulletin - Arachnea.org