PDA

Pokaż pełną wersję : [Ephebopus murinus] - rozmnażanie

Axel
10-04-2007, 19:29
Mam pytanie czy ktoś z Was próbował rozmnożyć ten gatunek, wiem że jednej osobie w Polsce udało sie rozmnożyć Ephebopusy murinusy. Na polskich stronach jest mało informacji o rozmnażaniu tego gatunku wiec zastanawiem się jak to jest z jego rozmnażaniem, czy chętnie kopulują, jak jest z inkubacją kokonu(podobno czasami ulega zniszczeniu już w krótkim czasie inkubacji), jak się ma sprawa z wychowem nimf.

//Prosze stosować tagi (Robert Cię uratował bo był by śmietnik już) - Los_Superktos

robert.p.
10-04-2007, 23:31
Mialem połtora roku temu dwa kokony tego gatunku-od jednej samicy,na starym Forum Arachnei był nawet ladny artykuł o dopuszczaniu,ale po zmianie forum niestety,narazie nie ma starych tematów,a szkoda.
Z moich doswiadczen-pajaki kopuluja bez problemu,tylko ze samce szybko sie starzeja-ja mialem swiezutkiego,a po 3 miesiacach od doroslosci wygladal juz nieciekawie.Maly odwlok,odrapany caly-wiec nie warto brac starych samcow.Kokony byly robione pod ziemia,w pajeczynowym gniezdzie samicy.Kokon zabieralem juz po kilku dniach i sztucznie inkubowalem.Duzo jaj bylo niezalegnietych,ale z 1 kokonu wyklulo sie okolo 50 nimf.Po okolo 6 tygodniach samica zrobila 2 kokon,mlodych wyleglo sie okolo 40.Mialem tez kokon od 2 samicy-ale z niego nic sie nie wyleglo,choc obie samice to rodzenstwo.Moim zdaniem gatunek nie jakos super trudny w mnozeniu,tylko ciezko dorwac dobrego samca.

Axel
11-04-2007, 17:38
dzięki wielkie Robert
właśnie o takie informacje mi chodziło:)