Pokaż pełną wersję : [Kątnik] 2 kokony w ciagu roku, bez kontaktu z samcem !!!
Witam, zanim zaczeła sie moja przygoda z ptasznikami, trzymalem w domu rozne pajaki z ogrodu.
Z tego co widze to Kątniki, sa nabardziej pancernymi pajakami jakie do tej pory spotkalem.
Od ponad roku mam samice Kątnika, złapałem ja zapłodnioną. Mieszka sobie w moczboxie. Drugi raz w tym roku pojawiły sie małe. Pierwszy raz jakies 4 miesiace temu wylęgło sie ok 60 sztuk. Tydzien temu 20 nowych.
Jakim sposobem bez kontaktu z samcem udało sie cos takiego????
L i z a k .
11-04-2007, 19:24
nic niezwykłego ;) nie za mały jest dla niej moczbox?
No niby nic, ale niech ktos mi powie w jaki sposob doszło do ponownego zapłodnienia? Czy w momencie pierwszej kopulacji samica mogla zgromadzic na tyle materiału genetycznego przekazanego przez samca, ze teraz moze składać kokony w wybranym, pozniejszym czasie?
Czy moczbox nie za maly?
Juz nie, teraz liczna rodzinka ma do dyspozycji 300 metrów kwardat. ogrodu :D
Powiem ci tak ja mam kątnika z 3 miesiące i w ciągu 2 ostatnich tygodni zrobił sobie 2 kokony,kokony moga byc nie zapłodnione,ale zobaczymy co z tego wyjdzie :wink: Samiczki częśto robią kokony nie zapłodnione o tak sobie bo im sie chce :wink:
Po pierwsze to daj ją chociaż w słoik :)
Co do kokonów to powiem wam, że moje słonko od około 2 miesięcy złożyła już 4 kokony w tym z pierwszego są nimfy II.
Nie wiem czy z każdego wyjdą małe ale wiem, że za każdego świerszczyka moja samiczka odwdzięcza się kokonem :) Bardzo prawdopodobne, że zapłodnionym. To są maszynki do robienia kokonów i do zabijania. Pięknie polują - polecam tego pająka w hodowli :)
Dokładnie, kokony rosną jak "grzyby po deszczu", moja samiczka zrobiła obecnie 5 (obecnie chyba zaprzestała) obecnie z pierwszego kokonu już narodziły się młode. Obecnie myślę zatrzymac kilka młodych i odchowac a resztę wypuścic.
Krzyżaku
03-05-2007, 13:38
Nie chce zakładać nowego tematu więc sie tu zapytam:
Czy to możliwe by smaica złożyła zapłodniony kokon po jakiś 6 miesiącach 0od złożenia 1 kokonu ?
Nie chce zakładać nowego tematu więc sie tu zapytam:
Czy to możliwe by smaica złożyła zapłodniony kokon po jakiś 6 miesiącach 0od złożenia 1 kokonu ?
Moja składała co 2-3 tygodnie ale jeśli słabo karmiłeś swoją i miała zimno to możliwe, że dopiero teraz go złożyła. Powiem Ci, że na 6 kokonów raczej wszystkie byłe zapłodnione. Co prawda 2 ze środkowych spleśniały ale skoro pierwszy i ostatni były zapłodnione więc widać ile ona potrafi. Myślę, że od złożenia poczekaj 2 tygodnie i inkubuj go.
Tak, moja złożyła kolejne po kilku miesięcznej przerwie, aż sam jestem zadziwiony.
vBulletin - Arachnea.org