PDA

Pokaż pełną wersję : [Ubarwienie Ptaszników] - Od czego zależy.

Blackmane
23-01-2007, 23:43
Kiedyś dawno temu gdy wraz z bratem oglądaliśmy sobie nowe okazy pod zakup i podziwiając piękno barw niektórych osobników powiedziałem mu: "Wiesz co? Matka natura maluje świetnymi barwami". Tego stwierdzenia trzymam się nadal. Uważam że natura pomalowała najpiękniej jak tylko potrafiła, używając rozmaitych barw, o których mogli tylko śnić czołowi malarze tego świata. Co jednak za tym idzie, pomijając już alegoryczne ujęcie tematu, to fakt iż pająki są ubarwione w przeróżny sposób, a odkrywanie ich barw to cudowna podróż w fantazyjny świat kolorów. Należy jednak wiedzieć że pomimo iż "matka natura" nie jest inteligentnym tworem ni jak zpersonifikowanym, to jednak jest pewna metoda w "malowaniu" ptaszników.

Istnieje nadrzędna zasada, że jaskrawe barwy mają ostrzegać przed niebezpieczeństwem, zaś barwy ciemne służą maskowaniu. Co więcej gdy połączymy to i przypiszemy do ptaszników o różnych temperamentach to otrzymujemy wiele pytań a co za tym idzie konkluzji.

Wyróżniamy zatem po pierwsze Ptaszniki o ubarwieniu maskującym i ptaszniki o ubarwieniu ostrzegającym.

Ubarwienie ostrzegające to jaskrawe kolory które mają być już z daleka zauważalne. Dobre przykłady to P.murinus, H.lividum, B.smithi. i parę innych. Takie ubarwienie służy przede wszystkim ostrzeganiu, ale także ochronie. Zauważcie że murinus i lividum to raczej typy agresorów, zaś smithi to pająk spokojny by nie powiedzieć płochliwy. W przypadku murinusa ubarwienie ma przestrzegać, zas w przypadku smithi chronić. Oczywiście nie jest to inteligentny patern, jednak gdybysmy własnie mieli określić zalezności między umaszczeniem a temperamentem to z pewnością dochodzimy do własnie takiego wniosku.

Ubarwienie maskujące z kolei ma także dwa aspekty. Po pierwsze ma sprawiać że atakujący będzie niewidoczny dla ofiar, by mógł zaatakować znienacka. Służy on jednak także temu by samemu nie stać się ofiarą będąc dobrze ukrytym. I znów podam przykłady. H.minax jest typem ptasznika o "burym" umaszczeniu, jednak często bardzo agresywnego, zaś B.albopilosum to ptasznik chyba najbardziej spokojny, płochliwy. W przypadku pierwszego przykładu ubarwienie pająka mówi: "Nie widzisz mnie, dzięki temu już jesteś mój", zaś w drugim:"Nie widzisz mnie, i niech tak zostanie" : ) Pomijając jednak humorystyczne ujęcie, to właśnie tak jest. Dobrze obrazuje to poniższy schemat.

http://img01.picoodle.com/img/img01/7/1/23/t_schemati_9c44m_431cc4f.jpg (http://www.picoodle.com/view.php?srv=img01&img=/7/1/23/f_schemati_9c44m_431cc4f.jpg)

I teraz zauważcie, mamy 4 typy określony ww schematem

- Ptaszniki o łagodnym usposobieniu i ostrzegającym umaszczeniu.
- Ptaszniki o łagodnym usposobieniu i maskującym umaszczeniu.
- Ptaszniki o agresywnym usposobieniu i ostrzegającym umaszczeniu.
- Ptaszniki o agresywnym usposobieniu i maskującym umaszczeniu.

Zrazu wydawać by się mogło że barwa ptaszników to czysty przypadek bo tak w rzeczywistości to wygląda jednak barwa zawsze czemuś służy. Myślę że powyższy jakże krótki artykuł pozwoli wam zrozumieć co jest co. Czyli reasumując humorystycznie całość - co mówi umaszczenie ww ptaszników.

B.smithi (straszliwy na pokaz) - "Nie podchodź bo pożałujesz. Nie wierzysz? Proszę, uwierz:)"
B.albopilosum (niezauważalny uciekinier) - "Nie widzisz mnie? Ja sobie tu po cichutku poczekam, aż pójdziesz"
P.murinus (prowokator) - "Widzisz mnie?! I dobrze. To oznacza ze wpadłeś jak śliwka w kompot kolego!"
H.minax (cichy zabójca) - "Nie widzisz mnie i dobrze. Nawet nie będziesz wiedział kto cię wykończył"

:D

Mam nadzieję że połączenie ciekawych informacji z lekką dozą humoru przypadło wam do gustu. Pamiętajcie. Razem rozwijamy swoją wiedzę nawet o tak trywialne zagadnienia.

bartek1m
24-01-2007, 01:48
no no dobry art. bardzo ciekawe:P

taliban27
24-01-2007, 11:25
Artykuł bardzo ciekawy,aż się miło czyta.

Blackmane
24-01-2007, 12:10
Dzięki. Bardzo się cieszę, że ktoś to czyta i że przydaje się to niektórym osobom. Najważniejsze by się nie ograniczać, a poszerzać wiedzę nawet i w humorystyczny sposób.

lividum86
04-02-2007, 17:37
Wiesz co Ci powiem blacman :-) 1. Ci ktorzy tego nie czytaja moga tylko żałować!!! 2. Nie martw sie czy ktos to czyta bo napewno robi to sporo osób :-) ja juz powiadomiłem o Twojej tworczości swoich znajomych :D tak trzymaj!!!

Blackmane
04-02-2007, 22:00
Dzięki lividum86 miło mi słyszec że komuś przydają się moje pseudo-artykuły nawet tak niewielkiego formatu. :)

BadBekon
06-02-2007, 00:02
Jak dla mnie artykuł bomba, ciekawie opisany:P

Zapowiada się jakiś kolejny? chętnie przeczytam... warto:P

@ndriu
06-02-2007, 00:32
Bardzo fajny art.
Z reszta jak wszystkie twoje :) widac ze znasz sie na rzeczy.

Fietkaa
15-02-2007, 15:07
chciałbym dowiedzieć się co oznacza ubarwienie tego pająka, i jaki stopień uzyskał jego jad. Pozdrawiam

plaster20
15-02-2007, 15:57
Fajnie napisane czekam na nowe aktykuly!!!od pewnego czasu siedzimy z kumplem w akademiku i czytamy pokoleji wszystkie Twoje artykuly zamiast zakowac na sesje :lol: pozdro

kokoskop
15-02-2007, 16:19
tylko sie do murina niezgodze, wydaje mi sie ze jego ubarwienie ma bardziej go maskowac niz ostrzegac :P

416rafal
15-02-2007, 17:47
Wlasnie przeczytalem artykul o roznej funkcji ubarwienia i zostala tu poruszona sprawa ubarwienia P. murinius. Nigdy nie posiadalem tego pajaka ale z tego co na szybko wyczytalem to zyje on np. na sawannie afrykanskiej. Z tego by wynikalo ze jego "barwa podstawowa czyli żółtobrązowy" byla by przystosowaniem maskujacym. Co o tym sądzą inni...?

416rafal
15-02-2007, 17:54
Ponadto wyczytalem ze istnieje wiele jego odmian co idac w parze z jego szerokim rozprzestrzenieniem moze byc (ale nie musi) przystosowaniem do np. roznego koloru otoczenia. Wtedy sklonilbym sie ku opcji maskujacego ubarwienia muriniusa. Ale mam nadzieje ze ktos posiada lepsze informacje niz ja :D

Yvaine
15-02-2007, 21:49
Murinius moglby sie najwyzej maskowac na kamizelce odblaskowej :D a to i tak nie kazdej :D mam muriniusa w terra z oiaskiem, nie maskuje sie ani troche :D

416rafal
15-02-2007, 22:37
he he a kto powiedzial ze sawanna jest glownie piaszczysta :D
to glownie trawy zwlaszcza wysokie wlasnie zoltobrazowe. ale jak juz podkreslilem nie jestem znawca muriniusow... wszystko by bylo jasne gdyby wiedziec na jakim terenie jaka odmiana wystepuje...

Yvaine
15-02-2007, 23:11
PRzed jakimkolwiek ubarwieniem muriniusa, czy to zółty, żółtobrązowy czy jak w przypadku mojego zolto pomaranczowy - nalezy zdecydowanei dodać "oczojebny". Nie jest to na pewno barwa maskujaca :D

Afej
22-02-2007, 10:01
Szczerze mówiąc to nie słyszałem o takim rodzaju maskowania.
W jakim czasie pająk zmienia ubarwienie, jeśli widzi potencjalną ofiarę lub jakieś zagrożenie?

POZDRAWIAM !!!

FC*PAWLAS*
22-02-2007, 10:36
Bardzo dobry artykuł :D:D napewno się przyda :)

Max116
22-02-2007, 19:20
artykuł wiele wnosi i wiele uczy, przez co bardzo mi się podoba :wink: chciałbym wiedzieć jak ubarwienie sie widzi u L parahybany :wink: jeśli zagadnienie było poruszone z góry sorki ale artykuł czytałem pare dni temu :) pozdrawiam

BakuBak
23-02-2007, 20:05
troche zły dobur gatunków zrobiłes , np murinus ale nie bede sie wdawał w szczeguły zato napisze coś od siebie

Kiedy oceniamy jakąś ceche pod względem jej funkcji musimy pamiętać ze wszytko jest względne -> świat wcale niewyglada tak jak my to widzimi dlatego nie mozna oceniać czegos w oderwaniu od jego naturalnego miejsa i innych naturalnych " koelementów "

gdy oceiamy funkcje ubarwienia jakiegos pajaka mósimy odpowiedzieć sobie na 2 z....e al to z.......e wazne pytania :]

1) jak ten pajak wygląda na tle swojego środowiska ?

czarny pająk na czarnym tle jest niewidoczny ale na białym zuca sie strasznie w oczy :P

2) jak kolor , połączenie kilorow i zestawienie ich ze środowiskiem jest odbierane przez ofiary pajaka i drapierzniki na niego polujace

to co my widzimy jest małoistotne i moze nas zapędzić w kozi rug . taki ciekawy przykład : taki ptak jak kruk - dla nas jest czaeny natomiast dla innych ( niekoniecznie wszystkich ) zwierzat jest to ptak mieniacy sie wszystkimi kolorami teczy .... kruk jest ptakiem " zimowym więc dla nas --> wedlug wzorca umieszonego w artykule ten ptak ma kolory odruzniajace go od podloza a wiec mozna by powiedziec jaskrawe --> napewno nie maskuje go kolor czarny na sniegu ,,,,,, natomiast jesli spojzeć na to ze strony potencjalnego drapirznika który widzi na białym , pobłyskującym w słońcu śniegu jakiś boblyskujacy kolorowo " bałwanek " moze " uznać " ze to sa barwy maskujace :] ....

pamiętqajcie moi mili --> wszystko jest wzgledne

Siwek
23-02-2007, 21:15
Fajny artykuł. Byle tak dalej.

Blackmane
23-02-2007, 22:29
Dzięki Siwek.

Szpilka
31-07-2007, 00:44
wychodzi na to, że ptaszniki albo "kłamią" barwą albo są "zabójczo" szczere... stąd tak czy siak jakby laika posadzić przed kilkoma terrariami, z różnie umaszczonymi osobnikami i kazać wybrać (uprzednio dając do przeczytania Black Twój artykuł) szanse ma 50/50?

I powiem Wam, że to jest najlepsze! Wielkie misterium mateczki natury.
Zresztą takie zachowania/kamuflarze są nagminne także wśród ludzi ;)

mpx
31-07-2007, 01:17
Odnosząc się do tekstu BakuBaka, murinus wcale nie pokazuje swojego ubarwienia. Przecież jest on ptasznikiem, który zajmuje żółte od wyschłej trawy sawanny. Więc jego ubarwienie jest maskujące.

BakuBak
31-07-2007, 02:31
Odnosząc się do tekstu BakuBaka, murinus wcale nie pokazuje swojego ubarwienia. Przecież jest on ptasznikiem, który zajmuje żółte od wyschłej trawy sawanny. Więc jego ubarwienie jest maskujące.

masz racje :] dlatego pisałem o złym doborze gatunków ...

RottingMan
31-07-2007, 10:26
Zajebiaszczy Artykuł ;]] Gratulacje za pomysl i wogole.....................

Pozdrawiam

mpx
31-07-2007, 17:20
Teraz głębiej się zastanawiając myślę, że ŻADEN ptasznik nie ma ubarwienia "na pokaz". Bo bądźmy szczerzy ale ptasznik, nawet murinus, jest dość łatwym łupem dla ptaków i innych zwierząt które na nie polują, wystarczy przecież szybki atak i po pajączku. A nawet owady, na które ptasznik poluje, mogły by go szybciej dostrzec i zwiać.
Chodź może dla nas pająki te wyglądają dość efektownie i wyróżniają się bardzo z otoczenia, to pamiętajmy, że nasze oko widzi tylko zakres fal od 380 do 780 nm (od bliskiego ultrafioletum, chodź nie zawsze, do czerwieni). A drapierzniki czy ofiary pająków, mogą widzieć w zupełnie innym zakresie (np. pszczoły i sowy widzą ultrafiolet) więc dla nich ptasznik może być zupełnie niewidoczny w terenie...