Pokaż pełną wersję : [Lasiadora]Czym karmić
nie wiem czym mam karmić lasidore jak dorośnie. Narazie jest po L7 :twisted:
Teraz ja karm swierszczami i macznikami :P
A pozniej jak dorosnie i bedzie wielkaaa to na poczatek oseski albo malutkie myszki co jakis czas :P
I raz na jakis czas dasz jej oseska, a tak poza oseskami mysimi to duze swierszcze, karaczany, itp.
Pozdrawiam ;)
drewnojady proponuje i karaczany
dałem mojej kiedyś ryjówkę (coś w rodzaju miniatury myszy) i sprzątanie zwłok to istna udręka skończyło się na tym że musiałem wymienić torf bo przy każdej próbie wyciągnięcia resztek rozlatywały się aż w końcu zgniły :evil: :evil:
Jestem rękami i nogami za dawanie pupilom owadów bo ssaki to istny koszmar poza tym pająk może zdechnąć :cry:
To karm je owadami i juz :)
Hmm powiem tak :
obecnie możesz karmić pajączka: świerszczami karaczanami lub drewno jad mącznik, ale staraj się mącznika dawać raz na jakiś czas ponieważ od nadmiernej ilości mączników wiodczeje odwłok i pająk jest bardziej narażony na uraz.
a jak lasiodora dorośnie to będziesz dawał jej to samo tylko z tym że raz na jakieś 3 miesiące możesz zapodać oseska.
misiekzory
26-01-2007, 02:31
Ja polecam marchewkę, sałatę, cebulę, rzodkiewkę, pietruszkę, kapustę, pieczarki, paprykę, ziółka, żeby agresywny nie był, ziemniaczki, ryż, kasze gryczaną i jęczmienną, keczup, musztardę i inne takie z lodówki... :|
http://egzotica.pl/forum.php?page=&cmd=show&id=47859&category=1
Hmm powiem tak :
staraj się mącznika dawać raz na jakiś czas ponieważ od nadmiernej ilości mączników wiodczeje odwłok i pająk jest bardziej narażony na uraz.
Jak to w końcu jest z tymi mącznikami? Naprawdę są w nadmiarze takie szkodliwe?
Jak by to ci wytłumaczyć:
np:
mącznika możesz podawać pupilom tylko z tym, że nie jest to odpowiedni pokarm co do systematycznego odżywiania ze względu na to, że odwłok pająka staje się po jakimś czasie bardziej wiotki i dlatego głównym pokarmem są świerszcze karaczany, a mącznika dodajesz jako urozmaicenie posiłku.
np:
myszki też podajesz jako posiłek, ale też nie w nadmiernej ilości tylko jako urozmaicenie pokarmu nie zbyt często ok raz na 3 miesiące ze względu na to że zbyt częste podawanie myszy może pózniej spowodować problemy przy wylince ze względu na to, że myszy zawierają zbyt dużą ilość wapnia.
Mącznik ani mysz nie jest groznym pokarmem wręcz przeciwnie, ale podajesz go jako tylko urozmaicenie do innych dań raz na jakiś czas oczywiście z tym że mącznika można owiele częściej niż mysz, chodzi głównie o to aby mącznik nie stał się głównym, jedynym pokarmem.
misiekzory
26-01-2007, 12:49
np:
mącznika możesz podawać pupilom tylko z tym, że nie jest to odpowiedni pokarm co do systematycznego odżywiania ze względu na to, że odwłok pająka staje się po jakimś czasie bardziej wiotki i dlatego głównym pokarmem są świerszcze karaczany, a mącznika dodajesz jako urozmaicenie posiłku.
np:
myszki też podajesz jako posiłek, ale też nie w nadmiernej ilości tylko jako urozmaicenie pokarmu nie zbyt często ok raz na 3 miesiące ze względu na to że zbyt częste podawanie myszy może pózniej spowodować problemy przy wylince ze względu na to, że myszy zawierają zbyt dużą ilość wapnia.
Mącznik ani mysz nie jest groznym pokarmem wręcz przeciwnie, ale podajesz go jako tylko urozmaicenie do innych dań raz na jakiś czas oczywiście z tym że mącznika można owiele częściej niż mysz, chodzi głównie o to aby mącznik nie stał się głównym, jedynym pokarmem.
Co to jest za stek bzdur?! Przebiegnij się z 10 razy wokół swojego bloku, czy tam 50 razy wokół domu to ci może przejdzie :|
Michallewczuk
26-01-2007, 13:02
Boxerk :lol:
Ja kiedyś karmiłem tylko mącznikiem (tania i długo żyjąca karmówka) i jakoś nic nie wiotczało i pająki żyją do dzisiaj.
np:
np:
Skąd ty wytrzasnołeś takie info. ? Mączniki są jednym z podstawowych zwierząt karmowych stosowanych w hodowlach i nikt nigdy nie napisał że odwłok ptaszników karmionych tymże pokarmem był wiotki :|
Skąd ty wytrzasnąłeś takie info. ? Mączniki są jednym z podstawowych zwierząt karmowych stosowanych w hodowlach i nikt nigdy nie napisał że odwłok ptaszników karmionych tymże pokarmem był wiotki :|
A ty gościu wyskakujesz z takim postem jak dopiero co się zalogowałeś, wogóle masz pojęcie na jaki temat odpisujesz do twojej wiadomości na temat
myszy to możesz na obecnej arachnei wyczytać o jej szkodliwym działaniu na wylinkę przy częstym karmieniu pająka w poście Blackmana.
misiekzory ty czarodzieju z kijem w ręku powinieneś trochę poczytać również co do karmówki (myszy) jak w cześniej napisałem, że jest to opisane w postach Blackmana.
Może za czym kałasza to powinni ci dać różczkę.
Michallewczuk zgadzam się z twoją sugestią co do mącznika. Ja nie powiedziałem , że są zagrożeniem dla pająków tylko to, że odwłok pająka staje się bardziej wiotki ale to nie oznacza że ma zdechnąć.
Te wiadomości przecież nie wyssałem sobie z palca tylko są zaciągnięte z wiadomości z arachnei pl, arachnei org
A ty gościu wyskakujesz z takim postem jak dopiero co się zalogowałeś, wogóle masz pojęcie na jaki temat odpisujesz do twojej wiadomości na temat
myszy to możesz na obecnej arachnei wyczytać o jej szkodliwym działaniu na wylinkę przy częstym karmieniu pająka w poście Blackmana.
Tak tak, bo akurat staz na arachnei jest wyznacznikiem wiedzy ;) :lol:
I "dla twojej wiadomosci" PISALEM NA TEMAT MACZNIKA MLYNARKA! Przeczytaj jeszcze raz uwaznie i powoli moj post, moze doczytasz ze chodzi mi wlasnie o te larwy.
PS. A o szkodliwym dzialaniu kregowcow nie musisz mi mowic, dobrze o tym wiem.
misiekzory
27-01-2007, 12:03
Skąd ty wytrzasnąłeś takie info. ? Mączniki są jednym z podstawowych zwierząt karmowych stosowanych w hodowlach i nikt nigdy nie napisał że odwłok ptaszników karmionych tymże pokarmem był wiotki :|
misiekzory ty czarodzieju z kijem w ręku powinieneś trochę poczytać również co do karmówki (myszy) jak w cześniej napisałem, że jest to opisane w postach Blackmana.
Może za czym kałasza to powinni ci dać różczkę.
Michallewczuk zgadzam się z twoją sugestią co do mącznika. Ja nie powiedziałem , że są zagrożeniem dla pająków tylko to, że odwłok pająka staje się bardziej wiotki ale to nie oznacza że ma zdechnąć.
Te wiadomości przecież nie wyssałem sobie z palca tylko są zaciągnięte z wiadomości z arachnei pl, arachnei orgDalej twierdze, że to stek bzdur. Boxerek cisza, bo jesteś tu dopiero od listopada :lol:
Od kiedy to trzeba pająkowi urozmaicać pokarm? :lol: Od kiedy to mączniki są szkodliwe? :lol: Boxerek :lol:
Kolego jak wiesz to po co to zaznaczasz, odwoływałem się do tego co zaznaczyłeś.
misiekzory zaczynam rozumieć Cię - powinieneś poszerzać swoją wiedze, można dużo się nauczyć czytając wątki o tematyce nas wszystkich łączącej.
Pozdro
misiekzory
27-01-2007, 13:21
Po to, aby pokazać Ci, że pierdoły piszesz... :wink:
A tak apropo to, że jestem od listopada to nie znaczy że jestem zacofany tak jak co po nie którzy, i myślę że możemy zamknąć ten wątek bo nie polega on na obrażaniu innych, bo do tego już prowadzi ten post.
Życzę poszerzania dziedziny :)
vBulletin - Arachnea.org