Pokaż pełną wersję : [B. emilia L9] Ucieczka
Witam! Prosze o pomoc gdyz uciekla mi emilia L9 juz ze 3 dni temu i nie moge jej znaleźć. Jak ją zwabić albo znaleźć szybko? Sprawa jest powazna bo wyprowadzam sie z tego mieszkania za miesiac (studiuje w warszawie). Mieszkanie ma 60m2 wiec jest bardzo duze i nawet nie wiem w ktorym jest pokoju bo uciekla w nocy.
Rozstaw talerzyki z wilgotnym torfem to powinno ją zwabić i szukaj dalej.
Szukaj tam gdzie jest wilgotno, po odsuwaj wszystko i szukaj do skutku bo L9 to już nie malutki pajączek. Nie wiem czy pomoże zwabienie dlatego ja bym nie przestawał szukać.
Po pierwsze nie panikuj :!:, po drugie należałoby poinformować domowników, że pająk uciekł. Szukaj pająka wszędzie gdzie tylko jest to możliwe (za szafkami, kalofyferem, a nawet w doniczce). Jeśli to nie da skutku rozstaw w paru miejscach telerzyki z wilgotym podłożem, lampki. Pamietaj nigdy się nie podawaj, szukaj aż do skutku. Na pewno się znajdzie :wink:
Juz przeszukałem 3 razy cały dom i nie mam pojecia gdzie on ejst juz mi sie pomysly wyczerpały. Jak myslicie moze chodzic po scianach? I czy w nocy biega po mieszkaniu czy juz raczej ma miejscowke i z niej nie wychodzi? A z tymi talerzykami to nie wiem gdzie je rozstawic nawet, jak pisalem wczesniej mieszkanie jest duze...
W jakims ciemnym i w miare wilgotnym miejscu, gdzie pajak moglby sie sam zagniezdzic, postaw ww talerzyk, ogrzewaj go lampką i pajak predzej czy pozniej powinien sie zjawic.
Pewnie moze lazic po scianach, chyba ze masz jakies ultra gladkie gipsowane, a pajak jest najedzony, to bedzie raczej odpadal (zalezy jeszcze jak duzy jest ten swir).
Przeszukales 3 razy, to przeszukaj jeszcze 3 ale skrupulatnie. Wszystkie szafki, biurka i inne meble odsuwaj od sciany, dokladnie ogladaj. Sprawdzales w lazience za prakla? Pod wanna? Musisz przegladac doslownie wszystko.
johnson19
18-04-2007, 20:35
Nie poddawaj się!!! Szukaj w miejscach po których nawet nie spodziewałbyś się że pająk mógłby się tam dostać. Wydaje się że pająków naziemnych powinniśmy szukać w dolnych partiach mieszkania ale w praktyce bywa różnie przeszukaj górne partie mieszkania.
dzisiaj juz szukalem jutro znowu sprobuje. Emilia nie byla najedzona bo miala wylinke niedawno. Martwie sie zeby mi nie wyszedl na dwór jak okno otwarte... ;(
Znalazłem wczoraj zgube. siegając do lodówki zobaczyłem obok niej emilie w słoiku:D sama wlazla w pulapke :D Słoik stał miedzy butelkami po browarze, widcznie jaki pan taki ptasznik... :D
Dzieki za pomoc!
vBulletin - Arachnea.org