Pokaż pełną wersję : [Geniculata] Zmrożona ale żyje.
iz0_tatas
24-01-2007, 21:47
POmocy szybko co robic!???????
Wlasnie przyszla paczka z genia l10 zyje !!! bo sie ryszalem ale nie wiem jak ja inkubowavc wyglada jakby byla w spiaczce nie pacznie jak to pisalem bo sie strasznie spiesze tylko pomocy!!!!!!!!!!!!!!!
//Po 1. Nie panikuj!!! - aTah
Dzięki i sory za mojego panika, ale na dworze przyszedł mróz i myślałem ze już draka! A pudełko było strasznie zimne.
Ona jest wystraszona i mozliwe ze przezyla wielki szok w paczce jak szla przesylka lub troszke jej jej zimno.
Powinna sie przebudzić za jakiś czas pare godz. i dojdzie do siebie.
Słyszałem ze pare osob juz mialo takie wypadki, wloz ja do terra i czekaj ;)
Włóż ją do terra z NORMALNĄ temperaturą jak dla tego gatunku i czekaj :)
Pajączkowi nic się nie stanie - troszkę zmarzła i tyle.
Jutro powinna hasać po terra jak na zdrową i zadowoloną gieńke przystało :)
iz0_tatas
24-01-2007, 22:09
Dzięki chłopaki!
Dokładnie 5min temu wpadłem na pomysł aby ja wyciągnąć i położyć na kawałku waty a pod nią pojemniczek z ciepła woda bo przyszła dosłownie sztywna od zimna :( Więc wyciongłem ją na dłoń a ona zupełnie zimna! 0 oznak życia już załapałem dolinę :( Ale w miedzy czasie jak ja trzymałem na dłoni ku mojej olbrzymiej radości wstąpiło w nią życie! :D Teraz trzymam ją w pudełku w którym przyszła i jest wszystko dobrze :D :D :D :D :D :D
Mam nadzieje ze jutro tez będzie taki HEPI END ponieważ oczekuje dorosłej samicy vegansa :)
(pierwszy raz dostałem pająka, jak jest mróz na dworze)
grubby_m
24-01-2007, 22:12
ja mialem tak ze smithem l2 ale wlozylem go pod pache i ogrzalem przez jakis czas a po moze 30 min zaczol sie normalnie zachowywac
Cracoviak
25-01-2007, 16:12
Włóż ją do terra z NORMALNĄ temperaturą jak dla tego gatunku i czekaj :)
Pajączkowi nic się nie stanie - troszkę zmarzła i tyle.
Jutro powinna hasać po terra jak na zdrową i zadowoloną gieńke przystało :)
tu się mylisz . Pająkowi zapewnij stopniowy wzrost temperatury zaczynając np. od 16 stopni i zwiększaj co jakiś czas do optymalnej temp.
Cracoviak ma rację, stopniowo zwiększaj temperaturę do optymalnej.
misiekzory
25-01-2007, 16:46
Włóż ją do terra z NORMALNĄ temperaturą jak dla tego gatunku Dokładnie 5min temu wpadłem na pomysł aby ja wyciągnąć i położyć na kawałku waty a pod nią pojemniczek z ciepła wodaOba pomysły rażąco głupie.
Cracoviak ma rację, stopniowo zwiększaj temperaturę do optymalnej.Tylko 2 osoby z głową na karku... Tak trzymać :wink:
Tak naprawdę to Genia w końcu trafiła w moje ręce. :wink: Nie miałem konta na allegro i Izo użyczył mi swoje za co mu bardzo dziękuję. :P Genia jest już cała i zdrowa zjadła nawet dzisiaj świerszcza a aktualnie przechodzi "kąpiel". :wink: Dzięki wszystkim za pomoc. :D
misiekzory
26-01-2007, 01:08
a aktualnie przechodzi "kąpiel". Po przeczytaniu, co robiliście z pająkiem kiedy przyszedł przemarznięty, boje się zapytać, co chcesz przez to powiedzieć... :|
Gdy paczka dotarła byłem w kinie :P , a "kąpiel" oznacza, że po prostu się myję. :D
Pozdro
Ice Mistic
26-01-2007, 18:15
znaczy sie wylinka czy co bo nie kumam ... :)
misiekzory
26-01-2007, 18:16
znaczy sie wylinka czy co bo nie kumam ... :) :lol:
Nie widzieliście nigdy jak pająk się myję? Wkłada odnóża do otworu gębowego lub pociera nimi o cale ciało. :D
Usuwają w ten sposób bakterie itp ze swojego ciała.
znaczy sie wylinka czy co bo nie kumam ... :)
:shock: proponował bym ci poczytać na temat wylinki:
Artykuł autorstwa "Psycho"
Naskórek, w porównaniu z oskórkiem, jest cienki i w związku z tym nazywa się go podskórkiem (hipodermą). U większości stawonogów jest zbudowany z komórek kostkowych, albo z komórek cylindrycznych. Pomiędzy komórkami właściwymi występują gruczoły jedno- i wielokomórkowe, z których część jest szczególnie aktywna w okresie linienia i stąd nazywa się je gruczołami linkowymi. W naskórku występują także komórki zmysłowe, których wypustki dochodzą do oskórkowych włosków zmysłowych. Naskórek oparty jest na błonie podstawnej, która oddziela go od hemocelu. Wszystkie komórki naskórka są w różnym stopniu zaangażowane w linienie.
Wyróżnia się cztery fazy w tym procesie.
W pierwszej, zwanej przedlinką, pod wpływem określonych hormonów zwiększa się aktywność metaboliczna komórek naskórka, a w tym szczególnie gruczołów linienia. Wyraża się ona m.in. tym, że komórki pokrywają się mikrokosmkami. Produkowane są w tym okresie enzymy rozpuszczające endokutikulę. U skorupiaków ponadto, w przedlince z oskórka zostaje częściowo uwolniony wapń i zwiększa się jego poziom w hemolimfie.
W drugiej fazie występuje rozmiękczenie i upłynnienie endokutikuli przez działanie enzymów proteolitycznych i chitynolitycznych, w wyniku czego zostaje oddzielony stary oksórek od hipodermy. Płyn powstały z oskórka w wyniku działania enzymów, zwany linkowym, może być częściowo wchłonięty przez organizm i zużyty do budowy nowego oskórka.
W trzeciej fazie występuje produkcja substancji na nowy oskórek, a na skutek parcia tej części płynu linkowego, która nie została wchłonięta przez organizm i parcia hemolimfy wypełniającej hemocel, następuje pęknięcie starego oskórka.
W czwartej fazie zachodzi twardnienie nowo powstałego oskórka. Występuje w tej fazie także deponowanie barwników. Świeżo powstały oskórek jest najczęściej bezbarwny, a w czwartej fazie ciemnieje i przyjmuje zabarwienie odpowiednie do zdeponowanych barwników.
iz0_tatas
28-01-2007, 17:12
No tak jak pisałem w pierwszym poście to czekałem jeszcze na vegansice L10 i dotarła po 3 dniach od wysłania a na dworze było ok -6/-10 stopni!
Była 2x mocniej zmarznięta od geni, ale po 15 in zaczęła się ruszać, a teraz wcina swierszcze i już nawet ugryzła ;p
Tracer777
28-01-2007, 17:58
Ja bym nie ryzykował wysyłki w takich warunkach. Ale fajnie, że twoje dotarły całe i zdrowe :D
vBulletin - Arachnea.org