Pokaż pełną wersję : Jak hodować maczniki
skorupko
25-01-2007, 01:36
Mam do was pytanko, jak hodować i rozmnażać maczniki, jak już zakupiłem larwy?
//znajomość ortografii to cenna umiejętność - grumm
To chyba najprostsza w hodowli karmówka :)
Wrzuć larwy do mąki, możesz dodać płatki owsiane, bułkę tartą, czasem wrzucić kawałek chleba, płatki dla rybek, liść sałaty, ja np. jak jem jabłko to potem wrzucam mącznikom ogryzek, ale generalnie mącznik zje wszystko ;) Staraj się tylko żeby mąka nie zamokła.
Po jakimś czasie larwy będą przechodzić kolejne wylinki aż zamienią się w poczwarki - wtedy można je wyjąć do osobnego pojemniczka, żeby zmniejszyć szansę że larwy je pogryzą. Jeśli zobaczysz że jakaś larwa/poczwarka brązowieje i czernieje to ją wyrzuć, bo to znaczy że nie przeżyła. Żywe poczwarki reagują na dotyk gwałtownymi ruchami. Po jakimś czasie z poczwarek wylęgają się żuki - imago mącznika. Na początku są białawe, ale kiedy stwardnieje im pancerzyk robią się czarne i wtedy można je spokojnie wrzucić z powrotem do larw. Żuczki będą kopulować a następnie składać jajeczka, maleńkie i ledwie widoczne gołym okiem, na dnie pojemnika. Żuczki dość szybko zdychają. Z jajeczek wylęgają się maleńkie, ale widoczne gołym okiem larwy, wyglądające jak miniaturki tych starszych.
I to chyba tyle, nie martw się, hodowla mącznika naprawdę nie nastręcza specjalnych trudności ;)
mączniki..........hodować....... :twisted:
Cockroach
25-01-2007, 10:48
Keira już Ci wszystko ładnie napisała :) Jeśli chcesz jeszcze coś poczytać to proszę:
:arrow: http://www.terrarium.com.pl/zobacz/macznik-mlynarek-tenebrio-molitor-725.html
mąka nie jest najlepsza lepsze sa otręby płatki owsiane bo mąka szybko pleśnieje jak rzucisz wilgotny listek czy owoc, chlebek też dobry ale skórki chyba nie trawią za bardzo :)
poza tym ważneo czym nie było muszą być zakryte jeśli masz żuki to mogą latać :) ale w pokrywce zrób dużo otworów bo inaczej będzie śmierdziało i wytworzy sie nadmierna wilgoć :)
ja trzymam w otrębach i co jakiś czas daje im kawałek, jabłka, czy ogórka, i sie same mnozą, zaczynałem od 4 żukow;d a teraz mam całe pudełko 30x20x 20 mączników
poza tym ważneo czym nie było muszą być zakryte jeśli masz żuki to mogą latać :)
Bzdura!
Mączniki na latają. Ba, nawet nie chodzą po ścianach pojemnika. Pojemnik nie musi być wcale zakryty.
było już o tym na forum ze jednak latają :) :roll:
nie graj tyle w traviana :P
A czy żuki nie obgryzają larw?
Przenosze swoje "półżuki" do innego pojemnika i zastanawiam się czy jak zostaną" fullżukami" nie dobiorą się do reszty "półżuków"
kokoskop
29-01-2007, 18:07
żuki sie za larwy niewezwma, ale larwy moga zjesc imago
Krzyżaku
29-01-2007, 21:04
hehe fajny temat "Jak kodować maczniaki"
Po pierwsze nie kodować (bo kodować można wiele rzeczy ale nie mączniki)
Po drugie rozmanażają się mączniki w stadium imago
a po trzecie, po trzecie to poprzednicy napisali co trzeba :)
wydaje mi się że mogą bo miałem już obgryzione poczwarki :)
dla pewności jak żuczki zrobią się czarne to je oddziel od poczwarek :)
:shock: to forum samo poprawia błędy czy to mój nowy firefox :twisted:
Żuki mogą składać jaja w chlebie albo na przykład gdzieś w ogryzku jabłka czy innym pokarmie?? Chciałem im posprzątać, zmienić mąkę na otręby, przenieść do większego pojemnika bo już się nie mieszczą w starym, a są w okresie składania jaj, w mace jest bardzo dużo młodych 3 milimetrowych mączników i pewnie są jeszcze gdzieś jajeczka. Teraz nie wiem co zrobić czy poczekać aż one dorosną (ale pewnie jest im dość ciasno no i jak bym poczekał aż dorosną to pewnie były by już nowe młode) może je jakoś przesiać i czy wyrzucić cały stary pokarm hmm.. jak sadzicie kiedy najlepiej to zrobić?? :? :lol:
DjNergal
06-02-2007, 21:59
przeluz żuki i dorosle maczniaki do inego pojemnika daj im nowego pokarmu a tamto zostaw az podrosnie jak żukow nie bedzie to jajek tez skladac nie beda! wiec jakos po czasie bedziesz mugł przesiac stary pokarmi zostana ci same młode!
vBulletin - Arachnea.org