PDA

Pokaż pełną wersję : [Ortografia]- słownik

nibble
25-01-2007, 14:26
Przeglądając posty użytkowników arachnea.pl, nierzadko zauważamy cały ogrom błędów. Często są to po prostu literówki, nie mniej jednak zdarzają się błędy ortograficzne. Rażące w oczy (sam nie wiem z czego wynikają, czy z braku znajomości ortografii, czy może z lenistwa danego „usera” ).
Jestem przekonany, że każdemu z nas o wiele lepiej się czyta czyjeś wypowiedzi, które są zbudowane w miarę poprawnie gramatycznie (nie musimy się domyślać o co chodzi autorowi), jak również bez błędów- dlatego proponuję przyłóżmy się do pisania naszych wypowiedzi- to jak piszemy świadczy o nas samych i szacunku dla osób czytających. Dla administratorów mam propozycję stworzenia słownika, który umożliwiłby sprawdzenie błędów przed wysłaniem posta; w innym razie proponuję pisać w Wordzie i wklejać do posta. :roll:

(taki słownik jest w elektroda.pl admini proszę zobaczcie jak to wygląda, ja się na tym nie znam, jednak jest to możliwe)

pozdrawiam nibble

//Proszę używać tagów (http://arachnea.org/viewtopic.php?t=81) w tematach - birel

aTahualpa
25-01-2007, 14:37
Ja proponuje pobrać najnowszego Firefoxa (www.firefox.pl), który ma automatyczne podkreślanie błędów.

Cockroach
25-01-2007, 23:57
sam nie wiem z czego wynikają, czy z braku znajomości ortografii, czy może z lenistwa danego „usera” ).

Pisanie nieortograficzne to tylko i wyłącznie lenistwo.
Ja proponuje pobrać najnowszego Firefoxa (www.firefox.pl), który ma automatyczne podkreślanie błędów.
Otóż to.

Na niektórych forach (gdzie jescze okazjonalnie bywam) za błędy lecą warny :P Oczywiście nie za jednego, czy dwa, tylko jak ktoś zasłuży :wink:

kabu
12-02-2007, 16:59
Było już wiele na ten temat i padła propozycja dla tych z problemami ort. aby używali Firefoxa przy pisaniu :) btw: w końcu arachnea żyję :)

miras021
25-02-2007, 15:34
GADACIE TU MONDRE BZDURY ALE NIEBIERZECIE POD UWAGE ZE KTOS JEST DYSLEKTYKIEM I NIEWIE ZE ROBI BLENDY POZDRAWIAM !! :) :)

miras021
25-02-2007, 15:35
A ZAPOMNIAŁEM DODAC (I TU NIEPOMORZE RZADEN PROGRAMMMM!

golab
25-02-2007, 15:36
dlatego nowy firefox podkreśla błędy żeby dyslektyk też mógł pisać poprawnie

Dawidow
25-02-2007, 15:55
miras021 to nie pisz wcale :roll: Taki problem sprawdzić błędy w jakimś programie? To jest lenistwo

Blackmane
25-02-2007, 16:37
Dokładnie. Firefox działa tak samo jak Word. Od razu podkreśla złą pisownię. Klikając prawym przyciskiem myszy podaje sugerowane nazwy. Bardzo dobra rzecz. Niestety dyslektycy - wymówek nie ma. Instalujcie i używajcie.

miras021
25-02-2007, 17:08
dzienki spróbujemy

Pik
25-02-2007, 23:38
Ludzie, dysleksja to nie wytłumaczenie..
Sam jestem dyslektykiem i jakoś chyba nie robię wielkiej ilości błędów??

Osoby z tą przypadłościa robią błędy nieświadomie, owszem.. ale muszą wiedzieć, jak pisze się dane słowo. Nie raz robiłem, aż śmieszne błędy, ale po ponownym przeczytaniu tekstu łatwo je wyłapać.

Najprostrzą radą na ten problem jest czytanie każdego posta przed wysłaniem.. i tyle.. Bez żadnych wtyczek.

Hanged
26-02-2007, 02:07
mnie osobiście najbardziej podoba się metoda ostrzeżeń i banów za rażące wypowiedzi=) ...bo samą propozycją instalacji firefoxa nic nie zdziałamy...=/

krawiec00
28-02-2007, 01:12
o ile sie nie mylśe to jest chyba taka możliwość alby dana strona była dostępna tylko dla określonej przeglądarki (mogę się mylić czasem każdemu coś sie do łba nie tak jak trzeba wbije) i jak by sie tak zablokowało wszystkie oprócz Firefoksa było by git.....jest to dość brutalne ale zawsze jakaś alternatywa :D (sam mam foxika i sądzę ze wymiata to podkreślanie błędów Mozilla RLZzzz...!!)

Andrzej
28-02-2007, 02:14
Nie jest to do przyjęcia ponieważ 50% naszych Użytkowników ciągle używa IE.

watchu
28-02-2007, 13:22
Buehehe :lol: pewnie, że można ograniczyć stronę tylko dla FF ale to jest głupota bo byśmy popełnili samobójstwo ! Nie wolno zmuszać użytkowników do używania FF skoro wolą IE [głównie nie wiedzą co to za shit :D].

Popieram natomiast wprowadzenie ostrzeżeń za błędy typu "rze".

Jeśli ktoś wie, że jest dyslektykiem to niech zassa FF albo sprawdza w wordzie. Nie ma wymówek. Proste.[/code]

Maxtor
28-02-2007, 13:37
Popieram w pełni watchu . Trzeba cos z tym zrobić. I to nie jest tak ze się dużo czyta od ludzi ze "jestem dyslektykiem" bo raczej napisanie postu w Wordzie a później go wklejenie w posta nie jest zbyt trudnym zajęciem. Także ostrzeżenie były by dobre.

watchu
28-02-2007, 13:57
Dysortografia jest zaburzeniem w pisaniu polegającym na nagminnym popełnianiu błędów ortograficznych, pomimo znajomości podstawowych zasad pisowni i odpowiedniej motywacji do poprawnego pisania. Może być korygowana.

Bibliografia
* Mickiewicz Janina, Jedynka z ortografii? Rozpoznawanie dysleksji, dysortografii i dysgrafii w starszym wieku szkolnym.

Maxtor
28-02-2007, 14:05
No ok. Ale jesli do błedy nagminne to czemu nie sprawdzaja bledów??

watchu
28-02-2007, 14:20
No ok. Ale jesli do błedy nagminne to czemu nie sprawdzaja bledów??

Powodem jest lenistwo tłumaczone zaburzeniem w pisaniu.

Maxtor
01-03-2007, 11:47
No własnie watchu o to chodzi. Poprostu im sie nie chce. Dlatego mysle ze ostrzezenie i czestrze upominanie byly by dobre.

kabu
01-03-2007, 18:10
Nie można ulgowo traktować DYSLEKTYKÓW , ponieważ twierdzą że mają potwierdzoną chorobę,to jeszcze pogarsza stan,bo dajemy wolną rękę co później czytelnikom i popełniajacym ortografy na dobre nie wychodzi wręcz pogarsza,niech leń śmierdzący weźmie książkę zacznie czytać i wpisze sobie w pamięć a jeżeli nie jest pewien danego wyrazu to tak dużo słowników online istnieje, i proszę nie wmawiajcie rodacy NIE WIESZ CO ZNACZY MIEĆ TAKĄ " CHOROBE " wiem bo mam,chociaż już wyrosłem z tego ... Och a w Gimn. miałem Sympatyczną Panią która nie wiedziała co począć czytając moje wypracowanie bo okropnie raziło to jej godność i anulowała mnie z pisania dyktand :D:D

ps:widząc posta typu : ludzie nie wiem rze wiecie ale muj pajonk nie żuca wylinki od tygodnia " to odrazu rezygnuje z czytania i wstawiania odpowiedzi , czegokolwiek bo w gardle ściska ... nie wiem,bo np: na innym forum z którego korzystam są za to upomnienia i ostrzeżenia i jakoś panowie z dyslekcją nie mają już problemów z poprawnym pisaniem ... troche więcej czasu na przemyślenie nie zrobi im krzywdy ale za to jaki ład ... :)