Pokaż pełną wersję : [identyfikacja] co to za jeden ??
Ostatnio w lesie znalazłem pajączka http://img366.imageshack.us/my.php?image=dscn0970aq3.jpg
Co to za jeden???
Jest bardzo agresywny, ma ok. 5mm ciałka, czarny, korpus matowy, odnóża świecące.
Mam go 3 dni, dziś stworzył 'kokon' {bardzo przez to schudł}, 'kokon' jest trochę większy od niego, jest kształtu soczewki wypukłej, najpierw był biały po 15 min. stał się różowy.
Z góry dzięki za odpowiedzi :)
Gustlik102
26-04-2007, 23:46
Wygląda na coś z rodziny Gnaphosidae.
Zgadzam się...a jak dla mnie jest to Zelotes petrensis
Haplodrassus signifer :?:
Dziękuje za odpowiedz :) . Jeżeli wiecie coś na jego temat, proszę o podanie informacji.
A czy to nie jest może Zelotes fratris ??
Mam jeszcze jedno pytanie, :) dlaczego ten pająk nie potrafi chodzic po gładkich ścianach (szkło, plastik) , interesuje się pajączkami ale pierwszy raz spotkałem się z tym.
Hoduje go ktoś ??
Ja miałem podobnego i Argiope określił go jako Haplodrassus signifer. Wiesz, po zdjęciach to nie jest określanie gatunku więc niestety nikt Ci nie da 100% :) No chyba, że chodzi o Tegenarie to mogę być pewien :P
Uciekł mi. Mój też miał problem ze wspinaniem się po ściankach. Ale moje kątniki czy steatody również nie wspinają się po szkle bo nie dają rady.
Uważam, że nie jest to bardzo aktywny gatunek. Przynajmniej mój nie był.
Polecam Kątniki i Steatody. W podpisie mam przewodniki po ich hodowli ;)
Pozdrawiam.
Dzięki :D ciekawy jestem co wyjdzie z tego kokoniku ? [/code]
Dzięki :D ciekawy jestem co wyjdzie z tego kokoniku ? [/code]
Nimfy :)
http://www.arachnea.delfnet.com/forum/viewtopic.php?p=56047 na dole strony są pokazane nimfy kątnika.
Jak hodować tego pajączka?
Co zrobic z kokonem?
Nie wiem jak hodować :) A co do kokonu to pojemniczek plastikowy z dobrą wentylacją, na dno wata i namocz ja tak, żeby po naciśnięciu palcem nie robiła się fontanna :) Temperatura pokojowa.
Otwórz kokon po jakimś tygodniu odkąd go złożyła - użyj dwóch igieł albo igły i pencety i rozerwij go tak, żeby nimfy mogły wyjść.
I oczywiście rób zdjęcia. Fotorelacja jak najbardziej mile widziana.
Ja niedługo zrobię fotki nimf Steatoda spp. :)
vBulletin - Arachnea.org