PDA

Pokaż pełną wersję : [PODSTAWY] - POKARM

Blackmane
26-01-2007, 10:29
W środowisku naturalnym ptaszniki żywią się wszelkim robactwem, które moga schwytać. Ptaszniki w kwestii jedzenia nie są wybredne. Należy pamiętać, że ptaszniki to zwierzęta mięcorzerne, a co za tym idzie, nie moga pozwolić sobie na sporzywanie pokarmów roślinnych. Nie, to łowcy w każdym calu, którzy w błyskawicznych atakach są w stanie dać radę nawet dorosłej myszy (co oczywiście jest zależne od wielkości danego ptasznika). Co jest ważne to fakt iż pająki mogą przez długi okres czasu nie spożywać pokarmu. Bez problemu moga obyć sie bez jedzenia przez miesiąc a w odpowiednich warunkach znacznie dłużej. Czasem same pająki robią sobie głodówki i czasem nawet tygodniami odmawiają przyjęcia pokarmu.
Zapewne zastanawiałeś się co dokładnie może spożywać twój pająk, w jakich ilościach i jak często. Skupmy się jednak na początek na samym pokarmie, a właściwie jego wielkości
Przede wszystkim musisz pamiętać o jednej niepisanej zasadzie, która mówi, że pokarm nie może byc większy niż karapaks pająka (więcej w dziale PTASZNIKI). Oznacza to, że wielokrotnie młodym pajączkom trzeba dzielić pokarm przy pomocy żyletki. W miarę wzrostu ptasznika podajemy coraz to większe porcje pokarmu.
Poniżej przedstawiam najczęściej podawane typy pokarmów.

Białe robaki

Jeśli kiedykolwiek miałeś okazję łowić ryby to zapewne zetknąłeś się z białymi robakami dostępnymi w każdym lepszym sklepie wędkarskim.
Białe robak są świetnym materiałem odżywczym zarówno dla młodych pająków, podrostków, a nawet dorosłych osobników. Zazwyczaj mierzą około centymetra. Są bogate w białko i substancje odżywcze co pozwala na szybki wzrost pajączków, a fakt, że ich wnętrze jest półpłynne upraszcza pająkom sprawę wysysania pokarmu. Oczywiście mniejszym pajączkom trzeba dzielić robaki, co nie jest zbyt estetycznym zajęciem.
Co do samego kupna robaków, to całe opakowanie dostępne w sklepie wędkarskim kosztuje około 2zł, a trzeba zaznaczyć, że robaków jest tam naprawdę sporo. Robaki trzymamy w lodówce, w stanie hibernacji, aby nie przepotwarzyły się nam w muchy. Tak moi drodzy, białe robaki przechodząc odpowiedni proces w dogodnych dla siebie, ciepłych warunkach zamieniają się w muchy, co w przypadku nieopatrznego otworzenia pojemnika może być przykre w skutkach.

Mącznik młynarek

Mącznik, zwany też mączniakiem, to drugi typ "robaka" który zawiera masę białka. Jest w miarę długi (dorosły około 4 cm) koloru przypalanej żółci. Nadaje się dla małych pajączków, jako, że jest znacznie cieńszy od białych robaków, przez co można dzielić go w mniejsze fragmenty.
Mącznika można kupić chociażby na allegro, i choć jest całkiem tani, to wysyłka będzie kosztować nas sporo, dlatego tez lepiej założyć sobie hodowlę.
Mączniki trzymamy w warunkach pokojowych w pojemniku, do którego wsypujemy otręby, które służą im jako pokarm. Trzeba uważać aby całość nie dostała wilgoci i nie zapleśniała. W dobrych warunkach mączniki szybko rosną i po jakimś czasie przeobrażają się nam w żuczki. Żuczki zbieramy do oddzielnego pojemnika, w którym sypiemy ziemi, wkładamy gałązki i nawilżamy. Jako pokarm mogą służyć również otręby, ale w mniejszych ilościach, czy kawałek jabłka. Po jakimś czasie żuczki zaczną składać jaja,z których wylęgną się larwy.

Świerszcze

Podrostkom i dorosłym osobnikom dobrze jest podawać świerszcze. Obserwacja ataku pająka może być naprawdę fascynującym doświadczeniem, a świerszcz jest bardzo dobrym urozmaiceniem jeśli chodzi o pokarm.
Świerszcze można zakupić w sklepach zoologicznych jak również w sprzedaży wysyłkowej. Świerszcze karmimy najlepiej pokarmem dla rybek (płatki), dodajemy także kawałek jabłka. Jeśli świerszcze nie będą miały co jeść zaczną zabijać i zjadać siebie nawzajem.
Oczywiście można zakupić lub wychodować młode świerszcze, które służą także mniejszym ptasznikom.

Myszy

Tak moi drodzy, to nie żart. Dorosły, duży ptasznik, może śmiale żywić się noworodkami mysimi, zaś naprawdę duże gatunki, takie jak Lasidora Parahybana czy Theraposa Blondi nie pogradzą dorosłą myszką.
Pamiętaj zawsze, że mysz często się broni i zdarzyć się może, że mysz dotkliwie pogryzie naszego pupila zanim skona, dlatego dobrze jest podać wcześniej ubitą mysz.

Inne

Pamiętaj, że pająki nie są smakoszami, nie wybrzydzają i nie narzekają. Dlatego też pająki mogą żywić się praktycznie wszystkim co znajdą. Muchy, żuczki, i inne robactwo, o które nie trudno w okresie wiosennym i letnim. Pamiętaj jednak, że sam powinieneś określić czy złapany okaz nie uszkodzi twego pająka. Przykładem może być fakt iż pająkom nie podaje się mrówek. Po pierwsze mrówki są zbyt małe dla dużych osobników, a małe pajączki w starciu z mrówką mogą przegrać. Poza tym ciało mrówki zawiera szkodliwe substancje, które również mogą pozbawić malutkie pajączki życia.
Dlatego też w okresie letnim najlepiej nosić ze sobą pojemnik po kliszy tak na wszelki wypadek, a może trafimy na jakiś spory okaz żuczka, który możemy podać naszemu pająkowi. Pokarm jednak dobieraj "z głową".

UWAGA:
Zbyt częste podawanie pająkom myszy może prowadzić do nieprzyjemnych komplikacji. Kości myszy zawierają wapń, który przy dużej ilość może doprowadzić do poważnych problemów przy linieniu.

Pietrano
11-02-2007, 22:06
To mój pierwszy post na tym forum i nie chcę wyjść na zrzędę. Czytałem wiele Twoich artykułów Blackmane i dużo się z nich nauczyłem. Chciałbym jednak zwrócić uwagę na niektóre błędy ortograficzne. Są dosyć rażące :) . Co do tematu, białe robaki wydają się być idealnym pokarmem dla naszych pupili, gdyż są tanie, łatwo dostępne i starczają na długi czas. Aczkolwiek zauważyłem, że pająki (Vagans L12 SmithiL4) niechętnie przyjmują tego rodzaju pokarm. Ciekaw jestem czy wiele osób korzysta z "usług" białych robaków i jeśli tak to jakie gatunki w nich lubują. Ja karmię moje pająki świerszczami co jest dla mnie dosyć uciążliwe, gdyż rzadko dostępne w sprzedaży są świerszcze "na sztuki" i trzeba kupować całe pudło, gdzie jest ich minimum 30. Pytałem dlaczego, okazało się, że świerszcze często uciekały przy wyjmowaniu ich z pojemników i skakały po całym hipermarkecie. :lol: Na koniec chciałem się zapytać czy ktoś dokładniej może opisać dlaczego wapń szkodzi liniejącym pająkom? Ja dosyć często wrzucam mysiego oseska i do tej pory nie miałem (a raczej mój pająk) takich problemów. Pozdrawiam!

UnnamedPlayer
11-02-2007, 23:25
Kolejny wspaniały art. Gratulacje 8)

Ale należało by nanieść troche poprawek, dokładnie chodzi mi o mączniki, jak wiadomo wcale tak szybko nie rosną, (w opisach około 7-8 miesięcy,jak sie ich nie dogrzewa). Nie trzeba żukom żadnych specjalnych warunków takich jak ziemia czy nawilżanie, tym bardziej jakieś gałązki - prawde mówiąc pierwsze słysze...,trzyma sie je normalnie w tym co larwy (pisze o oddzielnym pudełku w celu szybszego rozruchu) Główną karmą dla nich są otręby (których sypiemy kilka cm), płatki owsiane, dodaję także torche mąki pszennej. Dla uzupełnienia płynów jabłko a przeciw kanibalizmowi płatki dla rybek, bądz jak niektórzy użytkownicy, dawali kawałki tłustego mięsa- co jakiś czas.
Można też dodać że ani do larw ani do żuków nie potrzeba pokrywki na pojemnik.

I to chyba na tyle 8) Pozdrawiam

Max116
22-02-2007, 13:40
Black jestem pelen podziwu, zazdroszcze tak szerokiej wiedzy :wink: Twoje artykuly bardzo wiele wnosza i czasem nie przestawaj przekazywac Swojej wiedzy dalej :wink: pozdrowionka

WujaKuBa
26-02-2007, 18:22
Nie wszystkie pająki lubie pokarm każdego rodzaju..

Dawidow
26-02-2007, 18:36
Dokładnie.Nadrzewniaki mogą ignorować owady pełzające, natomiast na latające bardzo chętnie polują. Ale mogą być też wybredne ot tak sobie

biker
27-06-2007, 03:34
A ja mam pytanie odnośnie mrówek, co do tego, że dorosłe osobniki są nieodpowiednie to sie zgodze, ale czy ktoś wie może jak sie ma sprawa z ich jajkami/larwami? Wielkością nadają się dla młodych pajączków, tylko czy pająk połasi się na taki pokarm i czy mu on nie zaszkodzi? Próbował ktoś kiedyś?