Pokaż pełną wersję : Skakun
Witam!
Złapałem dzisiaj Skakuna, prawdopodobnie arlekinowy (porównałem z fotkami na google). Mój pupil to jeszcze maluch, tzn. ma ok. 1mm (wielkości małej mrówki).
Mam do Was pytanie. Co dać temu maluchowi do jedzenia? Kiedy wychodzę na balkon, żeby złapać dla niego jakiegoś robaczka, to wszystkie są od niego większe, obawiam się,że mały sobie z nimi nie poradzi.
Pozdrawiam.
Black Flame
28-04-2007, 18:10
Witam :)
Jeśli miałbyś pod ręką małe owocówki to mógłbyś spróbować, ale na Twoim miejscu wypuściłbym go i złapał coś większego - większe osobniki będą wytrzymalsze i nie będzie takich problemów z karmieniem. :D
dendryphantes
30-04-2007, 20:38
skakuny można karmić małymi larwami mącznika młynarka, trojszykami, pleśniakowcami , bardzo popularnymi muszkami owocowymi (Drosophila spp.). a co do bardzo małych skakunów- można je karmić skoczogonkami, które są wręcz ich przysmakiem:)
Witam :)
Jeśli miałbyś pod ręką małe owocówki to mógłbyś spróbować, ale na Twoim miejscu wypuściłbym go i złapał coś większego - większe osobniki będą wytrzymalsze i nie będzie takich problemów z karmieniem. :D
Tak też zrobiłem. Maluch jest już wolny. Złapałem jego tatę ;) ma ok. 4mm.
To mój pierwszy pajączek, nie licząc powyższego malca. Dodam, że złapałem go ponieważ pająki strasznie mnie fascynują, a do tego mam chyba arachnofobię (do niedawna bałem się wręcz panicznie). Tak więc jest to forma terapii.Skakun najmniej straszny, więc padło na niego :)
P.S. Na imię ma Mussolini :D
P.S.2 Mam jeszcze pytanie. Czy mogę mu dać dowolnego robaka złapanego przed domem (wielkości mojego pupila, bądź mniejszego), czy muszę podawać mączniaki i inne nic mi z nazwy nie mówiące stworzenia? W końcu nie chće by Mussoliniemu stała się krzywda.
owadziki latające :) komary muszki itp najlepiej :)
dendryphantes
02-05-2007, 15:42
Najlepiej unikać drapieżnych owadów, bo skakun może stać sie ich ofiarą.
A Mussolini jest najedzony??
Tzn jak wyglada jego odwłok??:)
Mam nadzieję ze zwalczysz arachnofobie:).Wg mnie skakuny wygrywają konkurs piękności ze wszystkimi pozostałymi (krajowymi).
kolejny jaki proponuję to może jakiś krzyżaczek:).Jak nie w domu to może na balkonie po prostu go spróbujesz wyhodować:)
Hmm... Nie wiem, czy jest najedzony. Póki co cały czas łazi w kółko po ściance słoika, od czasu, do czasu schodząc na ziemię. (w słoiku ma wysypaną ziemię od kwiatów, kawałek sztucznego kwiatka i kamyk). Odwłok ma raczej zwyczajny (na laickie oko), chyba nie jest przejedzony.
Poszukam jakiś komarów, ew. muszek. Bo na szybkiego złapałem 2 małe "żuczki", ale boję się wrzucić je do Mussoliniego.
dendryphantes
02-05-2007, 16:24
chyba lepsze będą muszki.Rozumiem ze to jakieś chrząszczyki..nie wiadomo czy nie są drapieżne
Jak ma odwłok bardzo obkurczony tzn ze jest głodny:)
a jeżeli taki bardziej "pełny" to najedzony
(skoczogonki łatwo chyba znaleść, to takie małe w ziemi skaczące...u mnie tego pełno w ściółce lasu sosnowego-teren wilgotny...ale jak nie ma nie masz czasu na takie wyprawy w nieznane to proponuje te muszki)
mam nadzieje ze słoik nie jest szczelnie zamknięty??tzn są jakieś dziurki,gaza w ramach wieczka
Nie ma gazy, jest podziurkowana zakrętka. Tak nie może być?
Wrzuciłem mu "przymulonego" małego komara. Pająk nie wykazuje póki co żadnego zainteresowania jedzonkiem.
P.S. Dziękuję za zainteresowanie!
dendryphantes
02-05-2007, 17:03
Moze zaatakuje póżniej, najwazniejsze by miał szanse na upolowanie zdobyczy,i zdobycz nie była za duża.Jak w tym nie bedzie gustował to wrzuc mu muszke:)
najwazniejsze by miał czym oddychac.
Nigdy nie zajmowałam sie hodowlą skakunów-bo po prostu uwazam ze najlepiej mają w swoim naturalnym środowisku.
a co do warunków hodowli-dobrze jest zapewnić środowisko życia przypominające jak najbardziej to naturalne. Dno może stanowić ziemia, piasek, torf lub włókno kokosowe. można umieścić różne rośliny,gałązki i kamienie.najlepsza temp to 20 - 25°C przy 50 - 70 % wilgotności powietrza. a co do naświetlania światłem słonecznym należy bardzo uważać bo pająk może sie "ugotowac"
Też miałem kiedyś skuna yyy skakuna ;) Nakrętka miała dziurki i do tego pod spód była gaza. Nie dość, że zmieścił się w dziurkę to jeszcze przed tym inteligentnie rozsunął włókna gazy i... wyszedł ;)
dendryphantes
02-05-2007, 18:36
ach:-D jakie kochane i mądre są te maluszki:)
Nakrętka została zamieniona na gazę z gumką.
Mussolini cały czas niezmordowanie łazi w te i wewte. Trupka komara nie ruszył.
Trupka komara nie ruszył. a Ty byś zjadł ?? :lol: Nie czyń swojemu pająkowi co Tobie nie miłe :D
dendryphantes
02-05-2007, 19:56
moze lepiej dac kilka warstw gazy:),bedzie trudniej mu sie wydostac...
a myślałam ze dałeś żywy okaz choc ledwo dychający.Otóż ten pająk musi sobie sam upolować muszke-ma b.dobry wzrok:).
Trudna robota dla opiekuna (Ciebie) przenieść taką małą i żywą muszkę :),ale do wykonania
Są 2 warstwy gazy, wygląda to solidnie. Mussolini siedzi na niej i kombinuje.
Co do komarka, to jeszcze dychał jak go wrzucałem :) Zdechł w międzyczasie.
Wieczorem jak będę szedł "w tango" to zabiorę ze sobą kliszówkę i nałapię komarów i innych latających smakołyków.
Black Flame
03-05-2007, 02:06
łap, łap :)
Warto :)
U mnie radziły sobie i z 3-ma warstwami gazy :roll:
dendryphantes
03-05-2007, 16:02
to moze 4 warstwy :D
jakub powiatowy
23-05-2007, 17:39
Małym osobnikom dobrze dawać mszyce. Natomiast dorosłe jedzą różne owady, ale moim zdaniem najlepsze są zwykłe mole. Żaden skakun nimi nie pogardzi. Zwykle, gdy wrzucam skakunom muszki, małe pajączki, mszyce itp., to po pierwszym nieudanym ataku rezygnują. Mola będą ścigać do upadłego. Nawet, jeśli się schowa, nie odpuszczą. Moim zdaniem nie ma lepszego pokarmu dla skakunów arlekinowych niż mól pospolity.
vBulletin - Arachnea.org