PDA

Pokaż pełną wersję : [Budowa wewnętrzna]Krótki schemat.

scchizm
27-01-2007, 03:00
Krótki schemat budowy wewnętrznej.Może komuś się przyda.

http://img208.imageshack.us/img208/1299/anatomiake4mv3.gif

Płuca.
Płuca dyfuzyjne, o budowie książkowej [book lungs] z przetchlinką (zbudowaną z chityny)przez którą powietrze dyfunduje i która reguluje gospodarkę wodną zamykając się i otwierając oraz posiada gęstą zasłonę z włosków, która uniemożliwia przedostawanie się przez nią pyłów i piasków.Wewnątrz komory znajdują się równolegle położone silnie unaczynione płytki.

Serce.
Smukła rurka serca jest łączona przez wiązadła do egzoszkieletu.Hemolimfa z rozgałęzionych arterii trafia do otwartego ciała ptasznika i następnie wraca do serca przez serię rozcięć, umieszczonych wzdłuż ściany serca.

Szkielet zewnętrzny (egzoszkielet) - szkielet znajdujący się na zewnątrz ciała.Podobnie jak endoszkielet dostarcza on twardego oparcia i zaczepu dla mięśni, przez co możliwy jest ruch. Dodatkową jego funkcją jest ochrona. Ograniczeniem wynikającym z posiadania egzoszkieletu jest ograniczenie wzrostu. Rozwiązaniem jest proces linienia.

Układ nerwowy.
Komplex nadprzełykowy składa się ze zwojów ocznych i tzw. "mózgu szczękoczułkowego".
Łączy się on spoidłami z zespołem podprzełykowym,
ma on budowę przypominającą kształtem gwiazdę i jest głównym ośrodkiem nerwowym.

Układ trawienny.
Aby przetworzyć płynne posiłki ptaszniki rozwinęły układ trawienny, składający się z przełyku, ssącego-tłoczącego żołądka, jelita i organów wydalniczych.Taki system umożliwia im przetrwać znaczne okresy bez posiłku.

Gruczoły przędne.
Co najmniej trzy różne gruczoły przędne znajdują się w odwłoku ptasznika, wewnątrz pajęczyna jest płynem.Transformacja do stałych nitek jest skutkiem napięcia przez kędziołki przędne.Kędziołki posiadają "zawory" dzięki nim pająk może wytwarzać sieć kiedy chce.Po otworzeniu zaworu ciśnienie ciała pomaga wypchnąć płynną nić przez kędziołki, która następnie twardnieje, pomocne w wyciąganiu są odnóża.

Mózg.
Występują w nim centra asocjacyjne, odpowiedzialne między innymi za koordynacje i budowę sieci.Mózg jest słabo rozwinięty, nie zdolny do uczuć wyższych.

Tecłav
27-01-2007, 13:52
NIgdy nie zastanawiałem się nad budową pająka a teraz wiem jak to wszystko mniej wiecej wygląda. Dzięki

qbagal
27-01-2007, 14:15
Spoko schemat. Duzo sie mozna dowiedziec. Dzieki

MORDRAG
27-01-2007, 16:17
Schemat jest bardzo czytelny, czy ktoś opisywał sposób poruszania sie ptaszników? bo bardzo mnie to ciekawi.

scchizm
27-01-2007, 18:06
Nie wiem czy opisywał ale wygląda to mniej więcej tak:
Jak ludzie pająki poruszają się przez kurczenie się przymocowanych mięśni do szkieletu, w przypadku pająków egzoszkieletu(sztywna struktura podparcia na zewnątrz ciała).Mięśnie są połączone od wewnątrz z egzoszkieletem, i są to mięśnie które kurczą się czyli powodują zgięcie odnóża, pająki nie mają mięśni które by powodowały rozciągnięcie odnóża.
Zamiast tego zmuszają cielesne płyny(głównie krew)by wpłynęły do odnóży pchając je na zewnątrz(wyprostowując).Jeśli pająk traci dużo płynów cielesnych nie jest w stanie wytworzyć odpowiedniego ciśnienia by wypchnąć nogi.

BiBi
14-04-2007, 16:06
Zamiast tego zmuszają cielesne płyny(głównie krew)by wpłynęły do odnóży pchając je na zewnątrz(wyprostowując).Jeśli pająk traci dużo płynów cielesnych nie jest w stanie wytworzyć odpowiedniego ciśnienia by wypchnąć nogi.

czyli to wyjasnia dlaczego ptaszniki z jakims urazem i wyciekiem hemolify, siedzą ze skulonymi odnozami i nie reagują np. dmuchniecia itp?

kaczi44
14-04-2007, 17:42
Właśnie takiego schematu szukałem, na forum jest ale mało dokładny, a tu jest wszytko jak na dłoni :D

Adams
14-04-2007, 22:02
Ogolnie schemacik bardoz czytelny i przejrzysty :wink: duzo ciekawostek sie mozna dowieddziec :wink: napewno nie jedej osobie pomoze odrobic zadanko na biole :twisted: