Pokaż pełną wersję : Piszczenie pająków
termbest
05-05-2007, 02:01
Od 2 tygodni mam wrazenie jakby moje pajaki sie ze soba porozumiewaly, slysze piszczenia jakies, zawsze noca kolo 23-24 zaczynaja ale tylko przy zgaszonymswietle jak zapale to milcza :) Troszke SIe boje :) chyba szykuja na mnie jakis atak :D
piszczą? Ptaszniki nie piszczą , może to nie one ,przenieś je do innego pokoju i sprawdź czy też takie odgłosy będą :wink:
za dużo hollywoodu ;) pająki niektóre wydają dźwięki ale jest to minimalnie słyszalne i nie jest to pisk ;) może Ci oseski uciekły ;D
termbest
05-05-2007, 12:10
Hmm, postaram Sie to wam nagrac... Te dzwieki, tez bylem pewien ze to nie ptaszniki, tzn to nie jest glosny pisk, nie da sie opisac t ego dzwieku :)
Naprawde to pochodzi od pajaka, zdaje sobie sprawe ze to rzadki przypadek, no ale dlatego pisze tutaj.
Zreszta przed wczoraj siedzalem i nasluchwialem ;) ale opisac tego dzwieku nie zdolam
(osoeskow nie mam)
Mogę zapytać jakie masz pająki? Prędzej skłaniałbym się ku strydulacji ale to pająki strydulują raczej żeby odstraszyć więc nagle tak same z siebie?
MachineRoad
05-05-2007, 12:17
Karmiłeś je może ostatnio karaczanami?
Master_PiT
05-05-2007, 12:23
hmmm o piszczeniu nie słyszałem i nie spotkałem się jeszcze z tym u pająków natomiast z donośnym,ostrym syczeniem tak-u T.blondi :P . Jakie to pająki? Nagraj to najlepiej,
Pajaki nie piszcza ;-) ew. nastepuje strydulacja; jak kolega napisał powyzej - to przypomina bardziej syczenie, jak u weza.
MachineRoad dobrze kombinujesz chłopie ;) madagaskary syczą ;)
a nie masz swierszczy ?;] oone też piszczą,
speedo31
06-05-2007, 01:47
Mogę zapytać jakie masz pająki? Prędzej skłaniałbym się ku strydulacji ale to pająki strydulują raczej żeby odstraszyć więc nagle tak same z siebie? NO WŁAŚNIE NAPISZ CO TO ZA PAJĄKI!! Nie chce abyście pomyśleli, że sięz gości naśmiewam ale może Ty masz za meblami myszy??!! (to nie jest żart) :P
MortisGrim
06-05-2007, 02:15
Większość pająków Starego Świata stryduluje.
Jeśli chodzi o piszczenie to chyba każdy karaczan piszczy. Hoduję szare karaczany i jak wyjmuję jednego z nich to zaczyna piszczeć. To chyba zachodzi w skutek podciągania poszczególnych segmentów w sąsiednie (mechanizm przypomina składanie rurki teleskopowej).
Pozdrawiam :)
MachineRoad
06-05-2007, 02:19
Jeśli chodzi o piszczenie to chyba każdy karaczan piszczy. Hoduję szare karaczany i jak wyjmuję jednego z nich to zaczyna piszczeć. To chyba zachodzi w skutek podciągania poszczególnych segmentów w sąsiednie (mechanizm przypomina składanie rurki teleskopowej).
Dokładnie. Nie wiem tylko czy nie robią tego (może nie bezpośrednio) skrzydełkami. Bo nie pamiętam czy subimago "skrzeczy" jak się go bierze :)
a może świerszcze ?! choc ten dźwięk jest na tyle charakterystyczny że autor posta raczej by poznał :) . No, najlepiej jakby nagrał :D
Miałam podobny problem, pewnej nocy po jakimś czasie od zgaszenia światła usłyszałam podejrzane "piski". Nie mogłam skojarzyć co to może oznaczać, ale bodajże drugiej nocy (również po zapadnięciu "zmroku"), kiedy usłyszałam podobny dźwięk szybko zapaliłam światło i okazało się że moja kędziorka po prostu poprawia sobie wystrój terra opierając się częścią odnóży o ściankę terra a pozostałymi o roślinkę, którą próbowała przepchnąć. Ten dźwięk, przynajmniej w tym przypadku, był spowodowany tarciem odnóży o szkło ścianki :)
Mysle ze odnoza pajaka nie moga wydac dzwieku poprzez tarcie szkla predzej juz ta roslinka...
MachineRoad gdy powiedziales o karaczanach...nie przyszlo mi do glowy ze moga piszczec....ale wlasnie tez o nich pomyslalem ze wzgledu na to ze poprostu zakopuja sie w ziemi i czesto gdy chodza pod powierznia pocieraja odnozami o szybe i to moze powodowac takie "piszczace" dzwieki....tez sie nad tym kiedys zastanawialem...dopoki nie zobaczylem jak wlasnie owy karaczan przepycha sie w ziemi...( mysle tez ze ten dzwiek moze zalezec od ojemnika ja mam np. plastikowe wiec taki dzwiek mozna wytworzyc latwiej niz na tworzywie szklanym )
Jak głupoty to wybaczcie.....caly dzien praktyk i dojazdy do domu mnie wykonczyly....
MortisGrim
08-05-2007, 05:09
No trochę głupoty Redoro ale wybaczamy :P
Czemu ptasznik nie mógłby wydawać piszczących odgłosów pocierając odnóżem o szybę a karaczan owszem? W rzeczywistości stopy tych dwóch stworzeń nie różnią się aż tak bardzo jeśli chodzi o budowę morfologiczną.
Przetestowałem zdolność podrostków karaczanów szarych do piszczenia.
Wynik - brak owej zdolności.
Możliwość wydawania piskliwych odgłosów musi być ściśle powiązana z pokrywami skrzydeł i występowaniem na nich specjalnych wyrostków. Jakby nie patrzeć karaczany mają zdolności strydulacyjne ;) Zwłaszcza jak są zaniepokojone. Czynniki? Np. natrętny człowiek, głodny/agresywny/ciekawski ptasznik :P
W takim razie przepraszam.... z tymi nogami pajaczka :]
MortisGrim z toba nie moge dyskutowac... :]
wiecej nie pisze jak bede na wpół zywy ;]
nie strydulacja tylko pewnie pajak zebami męczy szklo i wtedy piszczy, moja dorosla parahybana prawie codziennie chce przegrysc róg terrarium przy dnie i wtedy piszczy :]
patryk_xx
10-08-2007, 01:58
nie strydulacja tylko pewnie pajak zebami męczy szklo i wtedy piszczy, moja dorosla parahybana prawie codziennie chce przegrysc róg terrarium przy dnie i wtedy piszczy :]Heheheh to tak jak moja parahybana L14 tak samo jakos klami zachacza o rog terarium ,tyle ze gorny rog :D
hehe... ja rowniez slysze 'piszczenie'.. i nawte zaobserwowalem jak to sie odbywa u mnie:
haplopelma kiedy kopie tunel, czasami pociera przylgami na stopach o szybke... pomiedzy przylgami, a szybka znajduje sie mokre wlokno kokosowe i to tak piszczy - przynajmniej w moim przypadku ;)
To "piszczenie" to obcieranie odnóżami ptasznika o plastik np. ścianke faunaboxu lub też szkła, ale ja tylko u H. Lividum zaobserwowałem te dźwięki, gdy poszerzał sobie tunel i próbował się przebić przez plastik na samym dnie.
na stronie glownej jest juz wszystko wyjasnione o tym www.arachnea.org
vBulletin - Arachnea.org