Pokaż pełną wersję : Co to jest?
Witam.
Dzis w drewnie do palenia znalazlem takie rabale:
http://img208.imageshack.us/img208/3159/dsc00023aa7.th.jpg (http://img208.imageshack.us/my.php?image=dsc00023aa7.jpg)
Maja okolo 1cm dlugosci.
Co to moze byc? Czy da sie z tego zrobic hodowle?
Pozdrawiam.
ale paskudy...hmmmm niemam pojecia co to moze byc ...moze jakies muszyska...kto wie... dziwne ogonki maja.. ale jak w drewnie zyly to chyba niesa jakies toksyczne jesli chodzi o zdrowie pajaczka... Raz widzialam w smietniku larwy ktore buszowaly w starym filtrze do kawy i tylko tym sie zywily....ale by pajaczka ozywilo po takie porcji kofeiny....nieno zartuje :)
Mam pelno tych larw w drewnie i zastanawiam sie czy nie skarmiac nimi pajakow.
To są larwy któregoś z chrząszczy leśnych-jakiegoś niedużego. Wychoduj jednego do stadium Imago to będziesz wiedział co to :wink:
Wlozylem juz kilka kawalkow drewna do pojemnika zobaczymy jaka jest forma imago
ja bym tym nie karmił, wole dać mącznika, czy świerszcza, a nie jakąś nieznaną zaraze
ale fajne :) jak by wyszło coś dużego z tego to daj znać :)
csvahier
08-02-2007, 16:13
Spróbuj dać im orzechy laskowe, raz znalazłem jednego takiego w orzechu :?
kolczykos
08-02-2007, 22:07
mam to samo w drewnie :?
Jak rąbię je, to dziesiątkami się sypią :)
UnnamedPlayer
08-02-2007, 22:51
To wygląda jak pospolite korniki :) Przydałby sie dzięcioł do tego :D
kolczykos
09-02-2007, 01:04
korniki mają kilka mm;]
UnnamedPlayer
09-02-2007, 17:14
Właśnie nie maja kilka mm tylko to są duże tłuściutkie robaczki :)
kolczykos
09-02-2007, 17:57
Kornik drukarz (Ips typographus L.) – gatunek owada z rzędu chrząszczy.
Wygląd
* Chrząszcze ciemnobrązowe, długości 4-5 mm
Dla mnie to wygląda na larwy czegoś w stylu rębacza ;]
Ja takie larwy kupuje w zoologicznym/wedkarskim i nazywaja sie Mady :wink: moj kedzior bardziej je woli niz maczniki.
EDIT: A jednak nie po dokladniejszym przyjzeniu sie robaczka wyszlo ze jednak to nie sa Mady :(
musisz uważać bo taka karmówka może zawierać jakieś paskudztwo w sobie nicienie roztocza czy inne syfy :roll:
Michał Michlewicz
17-02-2007, 15:56
* Chrząszcze ciemnobrązowe, długości 4-5 mm
A larwy zazwyczaj są większe od imago :P
To napewno nie są larwy Kornika, bo one inaczej wyglądają.
kolczykos
17-02-2007, 17:40
nie zazwyczaj tylko zawsze:P
Myślisz że z masywnej, tłustej larwy wyjdzie mały, drobny żuczek:P?
To na pewno nie są larwy kornika ;]
Nieważne jakie to larwy. Ja bym tym w życiu nie nakarmił swojego pająka. Nie wiadomo co to za cholerstwo i czy aby mu nie zaszkodzi.
Samo w sobie nie powinno zaszkodzić, gorzej z pasożytami, chorobami. Ale skoro krajowe pająki mogą je zjadać to czemu tropikalne nie? :roll:
proponowałbym zbadać obiekt organoleptyczni :D
nie koniecznie chrząszcze, ostatnio zbierałem mech zimą to spod niego wylatywały dziwne muszki.
może podasz gatunek drzewa, w której części drewna się znajdowały to komuś będzie się chciało otworzyć jakąś książkę ;)
Organoleptycznie? NO THX :D
życze smacznego :D
Organoleptycznie nie znaczy tylko smakiem :wink: . Po wyglądzie można poznać czego to larwa, ale żadnego chrząszcza ze znanych rodzin nie znalazłem. Kurde ten kolec jest charakterystyczny.Może to jakies błonkówki to być też
wiem wiem :)
smak, zapach, wygląd i takie tam
jak zaproponujecie dobrą cenę to jestem w stanie zbadać je organoleptycznie :D
w zestawie badania:
* smaku
* zapachu
* konsystencji :D
vBulletin - Arachnea.org