Pokaż pełną wersję : [Tegenaria] poczatek hodowli
Witam!
Chce rozpoczac hodowle tegenaria i mam nastepujace pytania dotyczace tych pajakow.
Gdzie moge zlapac takiego pajaczka?
jakiej wielkosci pojemnik zastosowac?
czym karmic?
Witam!
Chce rozpoczac hodowle tegenaria i mam nastepujace pytania dotyczace tych pajakow.
Gdzie moge zlapac takiego pajaczka?
jakiej wielkosci pojemnik zastosowac?
czym karmic?
W domu, na dzialkach, w opuszczonych ruinach itd. czasem w piwnicy widywalem.
Moze byc sloik :]
muchy, male koniki polne, male swierszcze itd.
Hejo. Sam mam kątnika w hodowli, bardzo ciekawy i aktywny zwierz :)
1. w piwnicy, za meblami w domi, w garażu... Ogółem te pająki lubią się osiedlać w pobliżu ludzi, na wszelkich zabudowaniach [możesz poszukać też na placach budowy, a nawet w okolicach śmietników]
2.może być większy słoik, srednica około 10cm, wysokość ok. 15cm.
3. pinki, komary, muchy, larwy mącznika
EDIT: włóż też do pojemnika trzy patyczki, kątniki robią trójkątną sieć. Patyczki mogą być z takich dużych zapałek do grilla [tylko siarkę usuń], drewniane patyczki kosmetyczne[w rossmanie za 3,50], pałeczki do chińszczyny,albo ostatecznie wykałaczki .
jakub powiatowy
24-05-2007, 22:12
Ano właśnie, niby są w piwnicach, za szafami itp., a od miesięcy szukam i znaleźć nie mogę;/ Jeszcze trza się za jakiś garaż wziąć :lol:
Co do pomieszczenia do hodowli, to osobiście nie uznaję słoików-wydają mi się za małe dla kątnika. Tylko fauna-boxy, małe akwaria, a jeśli już słoik, to jakiś wyjątkowo duży, po ogórkach, czy czymś tam.
Tak ciekawym pomysłem są takie hmmm starodawne na ogórki kiszone (ze szklaną pokrywką) oczywiście te większe. Pajączki bardzo ciekawe, plotą dużo pajęczyny, ale to że tak strasznie często spotykane, to różnie z tym bywa, w jednym miejscu spotykane bardzo często w innym mniej. Swego czasu miałem ich inwazję w garażu (blisko takich mokradeł i haszczy) ale wtedy się pająków zbyt bałem żebym się interesował nimi. A teraz jak na złość nie ma :) choć dziś znalazłem domestice przy rurze odpływowej (tzw. rynnie) koło ściany zewnętrznej domu. Myślę że dość łatwo je wytropić bo po jakimś okresie czasu mają dość pokaźną pajęczyne.
zawau: skąd wiesz że robią trójkątną sieć? Jak ja miałem T.artica to zrobił on taką sieć na cały słoik (w rezultacie okrągła) i taki lejek po boku. Oczywiście wsadziłem mu tam taką okrągłą sztuczną roślinkę to miał do tego warunki.
vBulletin - Arachnea.org