PDA

Pokaż pełną wersję : [Kokon próbny] ptania

Morph
11-05-2007, 19:05
1) Dlaczego pajak wytwarza taki kokon :?:
2) Czy po złozeniu takiego kokonu pajak jest dorosły :?:
3) Czy zlozenie takiego kokonu traktowane jest jako choroba :?:
4) Czy zlozenie takiego kokonu moze skrucic zycie mojego ptasznik tak jak normalny zaplodniony kokon :?:

Jak mi sie cos przypomni to dopisze :)

Siarny
11-05-2007, 21:14
Ja słyszałem że jak samica zrobi próbny kokon to znaczy że jest gotowa do kopulacji . ( mogę sie mylić)

kamis1987
11-05-2007, 22:13
1. na to pytanie raczej nikt nie moze udzielic jednoznacznej odpowiedzi. to wie tylko pajak :wink:
2. pajak moze byc dojrzaly przed zlozeniem tego kokonu. pajaki nie zawsze skladaja probny kokon, aczkolwiek zlozenie takiego moze byc dowodem na dojrzalosc pajaka.
3. nie
4. kazdy kokon w pewnym stopniu wplywa negatywnie na zdrowie pajaka poniewaz ta czynnosc jest bardzo wyczerpujaca wiec kokon probny tez wywoluje podobne skutki.

Twardy
12-05-2007, 14:53
1. 2. te dwa pytania są ze sobą powiązane, próbny kokon to może być sprawa instynktowna u pająka, oznacza że samica jest gotowa do kopulacji
3. Nie, próbny kokon to jak najbardziej zdrowe i naturalne zachowanie
4. Każdy kokon to bardzo duży wysiłek dla pająka, choć na pewno, nie tak męczący jak "prawdziwy" kokon, nikt Ci na to nie odpowie fachowo bo jako takich badań nie było, ale na chłopski rozum to ma to wpływ

watchu
12-05-2007, 15:28
1) Dlaczego pajak wytwarza taki kokon :?:
2) Czy po złozeniu takiego kokonu pajak jest dorosły :?:
3) Czy zlozenie takiego kokonu traktowane jest jako choroba :?:
4) Czy zlozenie takiego kokonu moze skrucic zycie mojego ptasznik tak jak normalny zaplodniony kokon :?:

1. Wytwarza go jako naturalny krok w rozwoju. Przychodzi mu to z czasem tak samo jak wylinka i jest regulowane hormonalnie. Kopulacja z samcem ten proces przyspiesza gdyż powoduje intensywniejszą regulację hormonalną.

2. Tak.

3. Nie

4. Osłabia w pewnym stopniu organizm ale na pewno nie aż tak, żeby było trzeba się tym martwić. Może przy 6-7 kokonie to znacznie pogorszy jej zdrowie. Ale jak to gdzieś dyskutowaliśmy - w końcu taka ich natura.