Pokaż pełną wersję : [P. nigricolor] info
witam.
planuje zakup jakis nowych, ladnych pajaczkow (nie chce chromki :P ) i chce sie dowiedziec czegos na temat Pamphobeteus nigricolor :) a i czy oplaca sie ~L5 za 60 zl? i jeszcze jedno na koniec-co wolelibyscie: w/w pajaka czy Avi metallice L1 (28zl ;p)
*-warunki hodowli, opis ogolny :P
ja bym wolał nigricolor niż avi, cena wydaje mi sięnawet dobra, a najlepiej weź dwa :)
Avicularia Metalica 1szt l2-27zl
nawet L2, wiec sie pomylilem :P
a moze mi ktos wkoncu cos powiedziec o P. nigricolor?
Pamphobeteus nigricolor (Ausserer, 1875)
Gatunek sklasyfikowany w 1875 roku przez Ausserer’a. Na wolności szeroko rozpowszechniony: występuje w Kolumbii, Brazylii, Ekwadorze, Peru i Boliwii. Inne nazwy to Lasiodora nigricolor i Pamphobeteus negricolor. Angielskie nazwy tego ptasznika to Blue Bloom Bird Eater i Common Blue-Purple Bloom Bird Eater.
Zaliczany do większych ptaszników. Dorasta do 7-8 cm ciała. Z rozpostartymi odnóżami mierzy do 25 cm.
Młode i dorosłe osobniki różnią się od siebie ubarwieniem. Osobniki dorosłe są jednolicie czarne, z rzadkimi czerwonawymi włoskami na odwłoku. Młode są brązowe, z dość gęsto owłosionymi kończynami. Ciekawostką jest to, że w czasie swojego dorastania do dorosłości Pamphobeteus nigricolor może zmieniać swoje ubarwienie po linieniu z czarnego na brązowe i na odwrót. Dorosłe samce różnią się ubarwieniem od samic – mają czarny odwłok, fioletowe odnóża i ciemno różową tarczkę grzbietową. Młode osobniki są niezwykle kolorowe. Tarczka grzbietowa jest koloru cielistego z szarym, gwiaździstym wzorem, odwłok czerwony z czarnym wzorem w kształcie choinki. Odnóża są srebrne.
Wymaga terrarium o wymiarach 40/30/30 cm (dł./wys./szer.). Wsypujemy do niego kilkucentymetrową warstwę podłoża – torfu lub substratu kokosowego. Jako kryjówki można użyć kawałka kory lub dużego korzenia. Optymalna temperatura dla tego gatunku to 25-27 stopni, a wilgotność powinna utrzymywać się na poziomie powyżej 75%. Wymaga wyższej wilgotności, na jej nagłe wahania reaguje śmiercią lub deformacjami kończyn przy linieniu. Wymaga nocnych spadków temperatury do 20 stopni.
Dojrzały samiec ma na nogogłaszczkach narządy kopulacyjne, tzw. bulbusy, a na przedniej, najdłuższej parze kończyn krocznych duże haczyki. W kokonie znajduje się do 100 szt. jajeczek. Młode są dość duże. Dorosłość osiąga po 2,5-3 latach. Samica dojrzewa po 3-3,5 roku.
Młode chętnie jedzą małe świerszcze i larwy mącznika młynarka, starszym osobnikom podajemy duże świerszcze, karaczany i szarańczę. Dorosłym osobnikom można od czasu do czasu podać małą mysz.
Rzadko występuje w hodowli.
wilkie dzieki :) teaz wiem ze go nie kupie :P wydaje mi sie ze nie potrafilbym zapewnic mu tych warunkow (np podczas wyjazdu, kiedy pajakami opiekuje sie mama-w sumie to nie ja, ale na jesno wychodzi :P ), a jakby padl to szkoda pajaczka... najgorzej chyba byloby z wilgotnoscia... rozejrze sie za czyms innym :) moze kupie A. seemanni. topic do zamkniecia :)
vBulletin - Arachnea.org