Pokaż pełną wersję : [lista pająków niebezpiecznych] taxonomicznie
wpadłem na poysł zrobienia listy rodzajów gdzie identyfikacja gatunku jest niemozliwa bądz utrudniona ,,,, jesli ktos ma jakies pomysły prosze sie wpisywać :] mozliwe ze na podstawie danych bede pisał potem jakieś arciki czy cos ,, więc ....
,,,,, wpisując się tu zgadzacię się na ewentualne wykozystanie /przetworzenie waszych wypowiedzi ;] ..........
pare odemnie ( do kazdego prosze o ktutki komentarz jak będziecie dawać własne typy ;] )
Hysterocrates --> cąły rodzaj nieidentyfikowalny powyzej rodzaju
Avicularia --> za wyjątkiem A.versi i A minatrix identyfikacja bardzo utrudniona , przewaznie mozliwe jedynie grupowanie do komplexów , brak kluczy ....
Phormictopus spp. - Trudne do rozróżnienia pomiędzy sobą. Zamęt wprowadzony przez sprzedawców owocuje sprzedawaniem auratusów jako platusy, cubensis jako auratusy itp. itd. Klucz jeden ale oparty tylko na spermatekach. Jest jakiś opis cech charakterystycznych ale dla mnie nie zrozumiały ;) Jestem lamerem.
dobry przykład , trzeba jeszcze dodać ze atchriomatusy sa sprzedawane pod tą nazwa conajmniej 2 gatunki
dobry przykład , trzeba jeszcze dodać ze atchriomatusy sa sprzedawane pod tą nazwa conajmniej 2 gatunki
między innymi chyba P. cancerides cancerides czyli wersja violet canceridesa o ile się nie mylę.
Nie wiem czy dokładnie o to chodzi...
Brachypelma vagans/angustum/epicureanum/sabulosum - mam na myśli głównie sytuację w handlu, ptaszniki dość podobne do siebie, przez laików nie do rozróżnienia, co skutkuje wykorzystywaniem nazw amgustum/epicureanum/sabulosum do sprzedawania vagansów.
Chilobrachys spp - mam wrażenie że niektórzy sami nie wiedzą którego Chilobrachysa sprzedają.
Aktualnie problemem zaczyna być rodzaj Psalmopoeus. Coraz częściej można zauważyć zielonkawe irminie. Najłatwiej zauważyć to na aukcjach z allegro gdzie samiec irminii zamiast szarografitowego jest już bardziej piaskowo szary.
Dodam jeszcze dla tych, którzy uważają że nowe gatunki to samo dobro że nowy gatunek jest wtedy gdy z dwóch powtają trzy a nie wtedy, gdy z dwóch powstaje jeden.
tak oto chodzi ;]
ktos ma jeszcze jakieś pomysły ?
MachineRoad
17-05-2007, 08:33
Acanthoscurria geniculata i brocklehursti - jak to cholerstwo odróżnić? :D
Tapinauchenius spp. - T.cupreus, T.plumipes. T.purpureus, T.latipes - wszystkie bardzo podobne, ciężko rozróżnić, IMO trochę podobna sytuacja z nimi do Avicularia spp.
Pamphobeteus spp. - niby inne ale niektóre bardzo podobne, w ofertach coraz więcej sp., ostatnio kilka razy spotkałem się z P. sp. "nigricolor".
Baku wiesz co to znaczy?? :D Bierz się do pisania :)
Szpinacz
17-05-2007, 15:49
Acanthoscurria geniculata i brocklehursti - jak to cholerstwo odróżnić? :D
Moim zdaniem... ubarwieniem?
Moim zdaniem... ubarwieniem?
Dawaj, która to geniculata?
http://images21.fotosik.pl/299/1b130599abc652b8m.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1b130599abc652b8.html)
http://images20.fotosik.pl/354/4032c0311d3f96acm.jpg (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4032c0311d3f96ac.html)
Raphael napisał:
Dawaj, która to geniculata?
No moim zdaniem ta pierwsza to geniculata ...
brocklehursti ma pewien odcień na karapaksie, ale większych różnic zbytnio nie dostrzegam ...
POZDRAWIAM !!! :wink:
Szpinacz
17-05-2007, 16:17
Pierwsza :twisted:
1. Acanthoscurria geniculata
2. Acanthoscurria brocklehursti
Szpinacz
17-05-2007, 16:25
A wiec róznice sa...
Michał Michlewicz
17-05-2007, 17:02
Po zdjęciu to można sobie gdybać.. Światło potrafi tak zmienić kolory, że czasem ciężko odróżnić.
Ja proponuje P.murinus ssp. Nie ma już powoli rcf i normalnych, większość teraz dostępna to kundle...
MachineRoad
17-05-2007, 17:06
Bzdura. Gieniculata może mieć podobne ubarwienie, a to zależy od czasu od wylinki(jest to nieznaczna różnica, ale zawsze jest) Dodatkowo jeszcze dochodzi oświetlenie w danym momencie. Jeśli też chce się oceniać po zdjęciach z google, to też powodzenia. Dla mnie nie ma dobrego punktu odniesienia. Sprawa jest prosta, gdy rozpatrujemy budowę morfologiczną.
oftopując jeśli to samiec to pisze sie na 50% :]
oftopując jeśli to samiec to pisze sie na 50% :]
yyy... że co ?
jeśli to samiec to go chętnie przyjme na 50% kokony , kupić też bym mógł ale tylko jesli dostał bym wczesniej zdjęcie bulbusa
Pierwsza to geniculata.
Baku: to wygooglowane fotki ;)
Tapinauchenius spp. - T.cupreus, T.plumipes. T.purpureus, T.latipes - wszystkie bardzo podobne, ciężko rozróżnić,
.
Bardzo ładnie pokazane są różnice rodziny Tapinauchenius w galerii "arachnoboards"
Jeśli tam zajrzysz zobaczysz czym się różnią gatunki przez Ciebie opisane.
Blackmane
18-05-2007, 09:14
Odróżniania brocklehursti od geniculaty jest całkiem łatwe.
Odróżnia się ją od na podstawie karapaksu - geniculata nie posiada ledwo widocznych brunatnych ornamentów (coś jak u murinusa). Jak się przyjrzycie na 2 fotce to zobaczycie w czym rzecz :)
Tapinauchenius spp. - T.cupreus, T.plumipes. T.purpureus, T.latipes - wszystkie bardzo podobne, ciężko rozróżnić,
.
Bardzo ładnie pokazane są różnice rodziny Tapinauchenius w galerii "arachnoboards"
Jeśli tam zajrzysz zobaczysz czym się różnią gatunki przez Ciebie opisane.
Miałem raczej na myśli sytuację w handlu. Ze zdjęć widzę różnicę, ale to nie zmienia faktu że są dość podobne i raczej nie ma problemu sprzedać np. T.plumipes jako T.cupreus ;).
Szpinacz
18-05-2007, 13:18
Odróżnia się ją od na podstawie karapaksu - geniculata nie posiada ledwo widocznych brunatnych ornamentów (coś jak u murinusa). Jak się przyjrzycie na 2 fotce to zobaczycie w czym rzecz :)
Dokładnie
nie prawda
Szpinacz
18-05-2007, 15:00
Dla mnie sprawa nie jest az tak skomplikowana. Uwazacie ze gdyby pokazano wam oba gatunki to byscie nie rozpoznali?
Blackmane
18-05-2007, 15:19
Generalnie do odróżnienia podstawą są pasy na odnóżach, geniculata posiada owe pasy grubsze, jednak po karapaksie też można je rozpoznać - obejrzyj 2 dorosłe samice w tym samym stadium i będziesz wiedział w czym rzecz :)
Blackmane
19-05-2007, 12:17
W gruncie rzeczy, dobry temat, nawet bardzo. Można dodać (pomimo że bardzo łatwo od siebie odróżnić, ale tak dla początkujących) B.anitha z B.smithi. a także (też dla początkujących) B.baumgarteni z B.boehmei.
ja proponuje Chaetopelma spp. - malo wiadomosci na ich temat.
Haplopelma spp. (oraz Ornithoctonus spp. Cyriopagopus spp.) - naprawde pełno speciesów, bez dokładniego pochodzenia... z naciskiem na tak zwane "MINAX SPIDERS"
Gatunek Haplopelma longipes i gatunki sprzedawane pod tą nazwą.
Selenocosmia spp. - tak jak z Chilobrachys'ami
Adam
zupełnie sie nie zgadzam co do cyriopagopusów i cheatopelm a co do reszty to jak najbardziej za //// cyrio miały niewilkie zamieszanie a nawet 2 ale są one ogulnie mało " brutalne " i juz sie prawie nie zdazają .... ( w ciagu 2 lat widziałem 1 moze 2 przypadki )
Pterinochilus spp. - o murinusach już ktoś pisał, ale jest jeszcze chordatus i windenmanni (choć ostatnio trochę przycichło o nich, to wiadomo że w hodowlach dalej jest syf). Względnie trudne też do rozróżnienia - P.vorax i P.lugardi.
Michał Michlewicz
25-05-2007, 00:42
Pterinochilus spp. - o murinusach już ktoś pisał, ale jest jeszcze chordatus i windenmanni (choć ostatnio trochę przycichło o nich, to wiadomo że w hodowlach dalej jest syf). Względnie trudne też do rozróżnienia - P.vorax i P.lugardi.
Bez przesady ;) Lugardi jest charakterystyczny, vorax może się pomylić z niektórymi wariantami barwnymi chordatusów ale u nas ich narazie mało.
windenmanni ?? :P:P takiego gatunku nawet nie ma ;] to jest synonim
windenmanni ?? :P:P takiego gatunku nawet nie ma ;] to jest synonim
synonim synoninmem, ale pod ta nazwa był sprzedawany inny gatunek pajaka o ile pamietam :P
windenmanni ?? RazzRazz takiego gatunku nawet nie ma ;] to jest synonim
Gatunku nie ma, ale w handlu był i sam wiesz jaki był przez to syf, a założę się że wiele osób nadal jest święcie przekonanych że mają P. windenmanni i tylko czekać aż znowu pojawią się w ofertach :P.
Bez przesady Wink Lugardi jest charakterystyczny, vorax może się pomylić z niektórymi wariantami barwnymi chordatusów ale u nas ich narazie mało.
Zobacz np. na to zdjęcie:
http://www.spider-place.com/spinnenprofile/bilder/pterinochilus_vorax.jpg
Dajesz takie do aukcji na allegro, sprzedajesz lugardi jako vorax a niezbyt doświadczony hodowca po otrzymaniu pająka nawet nie zauważy różnicy.
Michał Michlewicz
25-05-2007, 14:46
ble - gdyby to zdjęcie nie było podpisane to można by tylko mówić że to chyba coś z Harpactirinae, i to też tylko "chyba". Z takich słąbych zdjęć nie da się określić gatunku, z lepszych się da ale też nie wszystkie - tylko te bardzo charakterystyczne.
Ale nieuczciwy sprzedawca nie będzie przecież dawał zdjęcia jednoznacznie wskazującego na dany gatunek, na takich właśnie zdjęciach będzie żerował. A to że te dwa gatunki bardzo się różnią to wiem i widzę, ale mimo wszystko podobne zdjęcia obu gatunków wydają się być (przynajmniej wg. mnie) pokusą dla nieuczciwych sprzedawców.
Pamphobeteus/Vitalius mówi wam to coś ? No wybaczcie ale takiego sajgonu to nie ma chyba nigdzie. Chciałem jakiś fotek poszukać i te same zdjęcie na różnych stronach przedstawiało różny gatunek. Jaki jest najnowszy podział ? Kiedy to wszystko będzie chociaż troszkę bardziej przejrzyste ?
noo dobra może ja teraz dam jakieś przykłądy baardzo podbnych do siebie ptaszników :
Nhandu chromatus -> Lasiodora cristata (Kolorystycznie są bardzo identyczne do siebie).
Aphonopelma bicoloratum -> Aphonopelma clarki (według mnie rozróżnienie ich jest czasami nooo dosyc skomplikowane).
Nhandu chromatus -> Lasiodora cristata (Kolorystycznie są bardzo identyczne do siebie).
Tak się składa, że to ten sam ptasznik ;) L. cristata to nieaktualny synonim.
Krzyżaku
18-06-2007, 22:23
ja proponuje Chaetopelma spp. - malo wiadomosci na ich temat.
Haplopelma spp. (oraz Ornithoctonus spp. Cyriopagopus spp.) - naprawde pełno speciesów, bez dokładniego pochodzenia... z naciskiem na tak zwane "MINAX SPIDERS"
Gatunek Haplopelma longipes i gatunki sprzedawane pod tą nazwą.
Selenocosmia spp. - tak jak z Chilobrachys'ami
Adam
U Avicularia spp. jest bałagan niesamowity. Widziałam przeróżne krzyzówki i cztałem arta BakuBak'a o avi...
Barachypelma spp. łatwo się krzyżują, niektóre gat są bardzo do siebie podobne... niedługo będzie tak jak z avi. ;(
Jedno pytanie troche nie na temat... jak rozróżnić angustum i vagansa??
Jak ktoś ma to może jakimś kluczem do rozpoznawania brachypelm sypmnie, albo poda różnice wizualne.
Ehh prawda jest taka że coraz więcej pojawia się rozmaitych "kundli" i bedzie nas czekał coraz większy problem z rozróżnianiem gatunków :/
Nhandu chromatus i Lasiodora cristata (ona ma stary synonim Vitalius cristatus) to różne gatunki! Tylko że sprzedawane są tylko N. chromatus pod 3 nazwami, tzw. Pet-trade.
W każdym razie w WSC widnieją jako oddzielne.
Jako dobry przykład takich niebezpiecznych taksonomicznie podałbym Coremiocnemis sp. i Lyrognathus robustus. Zresztą ostatnio jest sporo Coremiocnemisów nie wiadomo jakich.
Euathlus (Paraphysa) pulcherrimaklaasi to raczej wyłącznie Homoeomma sp. "blue" (też nieokreślony).
Moim zdaniem geniculata jest na dole ale mogę się mylić... Kieruję się odwłokiem... i ciemniejszymi kolorami...
-> B. smithi i B. emilia.
-> L. parahybana i B. albopilosum.
Prędzej B.smithi i b.annitha
PrzemQs napisał:
Moim zdaniem geniculata jest na dole ale mogę się mylić... Kieruję się odwłokiem... i ciemniejszymi kolorami...
I się mylisz, już chyba na 2 stronie uzgodniliśmy, że pierwsza to geniculata, a co do twojego argumentu, to nie pomyślałeś, że pająk z pierwszego zdjęcia jest młodszy... Przecież twoja gienia też tak wyglądała... :wink:
POZDRAWIAM !!!
drewniak89:
-> B. smithi i B. emilia.
B.smithi całkiem się różni od B.emilia
Kiss-of-Death
28-06-2007, 16:34
Jakiś art z wyraźnym podkreśleniem i fotkami co do form by sie przydał.
Pterinochilusy i inny gatunki w których wystepuje powyżej 2 formy barwne
bo ludzie wykładaja czasem duzo kasy sa murinusa red a dostaja zwykłego mamilatusa albo usambare :/
Pojawiające sie na SPRZEDARZY u brachypelm ( Mexican - red np. emilia czy boehmei ) to samo robi sie u A. bicoloratum i sprzedawcy mieszaja u innych Aphonopelma wpisujac formy jako pochodzenie np. Teksas a Arkanzas ale to są już sprawy syfu na rynku :) Ale moze tez sie przyda
Nhandu chromatus i Lasiodora cristata (ona ma stary synonim Vitalius cristatus) to różne gatunki! Tylko że sprzedawane są tylko N. chromatus pod 3 nazwami, tzw. Pet-trade.
W każdym razie w WSC widnieją jako oddzielne.
Jako dobry przykład takich niebezpiecznych taksonomicznie podałbym Coremiocnemis sp. i Lyrognathus robustus. Zresztą ostatnio jest sporo Coremiocnemisów nie wiadomo jakich.
Euathlus (Paraphysa) pulcherrimaklaasi to raczej wyłącznie Homoeomma sp. "blue" (też nieokreślony).
No z tymi robustusami to się sam zgubiłem, kilka gatunków pajączków jest sprzedawanych pod tą nazwą. Najczęściej kupując "robustusa" dostaniemy Coremiocnemis sp., a jaka jest różnica - ogromna. Robustus posiada bardzo grube nogi, a Coremiocnemis sp. ma je bardzo owłosione, no i łatwiej go dostać. Ciekawe, czy kiedyś udea się to upożądkować.
A wracając do Hysterocratesów to moim zdaniem powinni zacząć opisywanie od nowa :? .
Kiss-of-Death
01-07-2007, 14:47
Prędzej B.smithi i b.annitha
A to to jest jeszcze cieższa bajka.. Gatunek który stworzył sie w naturze jako hybryda został sklasyfikowany jako nowy gatunek przez kilka cech odrózniajacych holotyp
Edit: B. annitha oczywiście :P
z tego co zauwarzylem i rozne Lasiodory sa inaczej sprzedawane ( np.parahybana jako difficilis) tu rowniez jest wykorzystywane ich podobienstwo
czesiek1990
29-07-2007, 04:14
i chodzi o Acanthoscurria geniculata i Acanthoscurria brocklehursti to róznica jest widoczna u dorosłych osobników:) posiadam oba pajączki i obie dorosłe samice. gienia jest cała czarna a brockl jest bardziej szarawa i co najwazniejsze jet nieco mniejsza i następna duza róznica to taka ze brockl jest po 14 wylince i nie straciła czerwonych włosków z odwłoka:) w przeciwienstwie do gieni:)
RottingMan
29-07-2007, 12:53
mi tez sie wydaje ze geniculata jest na dole...
maciekszprotawa
29-08-2008, 02:39
Znalazłem nad morzem na wystawie Nhandu chromatus jako gienia...aha proponuje wpisać na google Brachypelma smithi i co nam wyskoczy? Pomacha nam z kilku obrazków Brachypelma auratum. A różnice są nie z tej ziemi, a jednak...:)
YeloNeck
29-08-2008, 05:19
Nie możesz brać pod uwagę Google, ponieważ nazwy wrzucanych zdjęć są tagowane, a Google właśnie takich wyszukuje. Dla przykładu, wpisz nazwę pająka, a na pewno, na jakiejś stronie będzie skorpion, żuk, mrówka itp, itd... a nawet, zdjęcie redaktora TCP, czy też obrazki z profilu "Sad_Mad"
Ischoncolus spp - Niby europejskie (w częsci) ptaszniki a tak mało o nich wiadomo, i czesto mylone z chaetopelmą
SaintDGM
31-08-2008, 21:56
Dodam jeszcze dla tych, którzy uważają że nowe gatunki to samo dobro że nowy gatunek jest wtedy gdy z dwóch powtają trzy a nie wtedy, gdy z dwóch powstaje jeden.
Błąd Drogi Kolego. I to rażący błąd merytoryczny.
Mamy 4 możliwości specjacji (ze względu na los gatunku macierzystego):
1) gatunek rodzicielski A różnicuje się na gatunki B i C, a sam zanika. Przykładem czego jest zwielokrotnienie liczby gatunków
2) część populacji A przekształca się w gatunki B i C, ale A pozostaje niezmieniony i występuje równolegle w czasie z nowymi gatunkami
3) cała populacja gatunku A przechodzi w gatunek B - brak zwielokrotnienia liczby gatunków (specjacja filetyczna)
4) introgresja gatunku A i B w gatunek C - zmniejszenie się liczby gatunków (specjacja ujemna)
Pozdrawiam :)
al e starocia odkopaliście :]
taki przypadek 4 zachodzi mn podczas kundlenia ras/gatunków stąd tak wazne jest czepianie sie poprawnej systematyki
eagle-eagle
22-09-2008, 20:34
Nephila sp. i Nephilengys sp. - gdy pojawiły się w Polsce pierwsze osobniki, były sprzedawane jako Nephila sp. a w rzeczywistości był to gatunek Nephilengys cruentata. Gatunki i jak widać nawet rodzaje sa trudne do odróżnienia, ale główną przyczyną tego zamętu jest sprzedawanie ich jako 'sp.'. A wystarczyłoby posiedzieć na zagranicznych forach i doczytać co to konkretnie za gatunek.
pawel1988
22-09-2008, 21:20
Phormictopus spp. - Trudne do rozróżnienia pomiędzy sobą. Zamęt wprowadzony przez sprzedawców owocuje sprzedawaniem auratusów jako platusy, cubensis jako auratusy itp. itd. Klucz jeden ale oparty tylko na spermatekach. Jest jakiś opis cech charakterystycznych ale dla mnie nie zrozumiały ;) Jestem lamerem.
Witam :) To jak to w końcu jest?? Bo znalazłem coś takiego -->
"Page 1
Phormictopus auratus
Autor: Juraviel
19.12.2005.
Zmieniony 15.03.2007.
Została przeprowadzona rewizja gatunku widniejącego pod nazwami Phormictopus platus, oraz
Phormictopus cubensis. Okazało sie, e ptaszniki widniejące pod tymi nazwami to jeden i ten sam
gatunek. Rewizja przeprowadzona przez Dr. Ortiz'a & Bertani'iego spowodowała, e te ptaszniki objęły
jedna nazwą Phormictopus auratus.
Phormictopus auratus Ortiz&Bertani, 2005 (ref: "Ortiz D., Bertani R., 2005: sub-adult female of the
tarantula Phormictopus auratus, Photo (c) Mikhail F. Bagaturov A new species in the spider genus
Phormictopus (Araneae: Theraphosidae: Theraphosinae) from Cuba. Revista Iberica de Aracnologia, Vol.
11, 30-VI-2005: 29-36)"
Źródło: http://209.85.129.104/search?q=cache:lEEQv9SizqoJ:www.arachnea.org/index2.php%3Foption%3Dcom_content%26do_pdf%3D1%26i d%3D338+Phormictopus+auratus&hl=pl&ct=clnk&cd=5&gl=pl&client=firefox-a
PS. Wiem wiem, niektórych będzie irytował sam autor za co serdecznie przepraszam :P
Z góry dziękuję za info :D Pozdrawiam
****widniejącego pod nazwami Phormictopus platus, oraz
Phormictopus cubensis. Okazało sie, e ptaszniki widniejące pod tymi nazwami to jeden i ten sam
gatunek**
przy "widniejące" brakuje " w handlu" pozatym mniejwicej dobrze
newblood
23-09-2008, 15:00
A tak z ciekawości, kiedyś na forum Pan Szymon Mleczko oraz user Birel, zamieszczali zdjęcie Lampropelmy sp. Borneo ... Jak wiadomo teraz Lampro = Cyrio i ciekawi mnie jak został sklasyfikowany ten stary gatunek Lampro ( był łudząco podobny do H.minax )
lapropelma = lapropema
cyrio - cyrio
a pająk o ktorym piszesz to Lampropelma sp.borneo black
i wcale do minax nie jest podobny , jesli juz to Cyriopagopus sp sulawesi black jest troche podobny do minax ...
Radek - chyba chodziło o Ornithoctoninae G. sp. "Orange Fringed" (sprzedawanej swego czasu min. jako Lampropelma), a nie o Lampropelma sp. "Borneo black" ;-)
"Orange Fringed" i H.minax podobne? Hmm... No w sumie tak - ten i ten lubi dziury w ziemi ;-P
Pozdrawiam,
Tomek
wzyciu nie słyszałem zeby ktos nazywał orange fringled jako lampropelma , ale wszystko jest mozliwe , wsumie nie wiem o jakim pająku mówicie bo nie wiem o czym mówiły kiedyś wspomniane wyzej osoby ....
Jak nie wiesz, jak wiesz! ;-)
Chodzi przecież o "Haplopelma/Lampropelma doriae/nigerrimum/Borneo/Orange fringe" ;-)
Przepraszam, źle się wyraziłem - chodziło mi po prostu o to, że z pewnością kojarzysz gatunek, a nie że wiesz co mówił birel i Szymon ;-)
Tak - Ornithoctoninae G. sp. "Orange Fringed" sprzedawane było min. jako Lampropelma. W cennikach dostawały już takie etykietki:
Haplopelma doriae
Lampropelma nigerrimum
Lampropelma sp. "Borneo" (ale nie "Borneo black")
Lampropelma sp. "Orange fringe"
stąd ten poprzedni zlepek ;-)
Witam
Moze juz ten temat kiedys był gdzies poruszany ale ja sie z nim nie spotkałem.
Mianowicie chciałbym sie dowiedziec czy jest jakas roznica pomiedzy thrixopelmą cyaneum, cyanoleum i cyaneolum?
W handlu czesto spotyka sie te 3 rózne nazwy a jak dla mnie to jeden i ten sam pająk.
P.S jestem tu nowy wiec nie krzyczcie na mnie jak cos zle napisałem xD
pozdro
Pawelnek
14-10-2008, 19:15
To te same pająki, tylko xle nazwy pisane. Prawidłowa to Thrixopelma cyaneolum
MachineRoad
16-10-2008, 01:27
Mianowicie chciałbym sie dowiedziec czy jest jakas roznica pomiedzy thrixopelmą cyaneum, cyanoleum i cyaneolum? Różnica polega na tym, że T. cyaneum była nazwą obowiązującą do 2005 roku, T. cyaneolum jest nazwą aktualną i jedyną poprawną, natomiast T. cyanoleum jest to nazwa błędna (przez literówke)
Mój typ to: Poe hanumavilasumica & P.fasciata.
\\Nazwy gatunkowe (hanumavilasumica) piszemy z małej litery - Adsy
sa podobne ale poe się łatwo rozpoznaje wiec to nie problem , ,
gorsze są hybrydy bo często trudno zinterpretować czy różnice wynikły z hybrydyzacji czy wariancji gatunkowej
\\Ortografia - Adsy
Atmosfear
18-11-2008, 16:48
Teraz ja :)
O Pterinochilusach było już tu trochę, ale niewiele. Mógłby ktoś wypisać dokładną systematykę tego rodzaju oraz ewentualnie formy barwne, które zawierają się w obrębie każdego z gatunków?
Wiadomo powszechnie, że Pterinochilusów było kiedyś kilkanaście, a po czasie udowodniono, że jest ich kilka, a cała reszta to formy barwne poszczególnych gatunków.
Do dziś w handlu pokutują nazwy P. spinifer czy P. mammilatus, mimo że takich gatunków na dobrą sprawę nie ma. Chyba że przyjmuje się je na określenie konkretnych form barwnych murinusa. Choć wg mnie chyba nie powinny być używane, skoro już ich "nie ma", a w ich miejsce należy stosować classic form, usambara. Poza tym różne źródła różnie podają.
Najwięcej można przeczytać oczywiście o murinusie, najpopularniejszym przedstawicielu rodzaju, ale i tutaj w jednym miejscu piszą, że są cztery formy barwne, w innym że sześć albo siedem.
Będę bardzo wdzięczny, jeśli ktoś "zrobi z tym porządek" :)
Pawelnek
18-11-2008, 18:51
Lista została usunięta gdyż łamała prawa autorskie!
\\Nie łam praw autorskich The American Museum of Natural History! Zapoznaj się z zasadami kopiowania ich treści! - Adsy
\\ To mu ją napisz swoimi słowami :) - Pawelnek
Atmosfear
18-11-2008, 21:05
Dzięki za Pterinochilusy!
Atmosfear
19-11-2008, 09:58
Lista została usunięta gdyż łamała prawa autorskie!
\\Nie łam praw autorskich The American Museum of Natural History! Zapoznaj się z zasadami kopiowania ich treści! - Adsy
Nawet nie zdążyłem dobrze przeanalizować :)
Mogę poprosić zatem o link?
[Przepraszam za post pod postem, ale w taki sposób temat wskoczy na pierwsze miejsce i szansa, że więcej osób to przeczyta i zobaczy będzie większa.]
http://research.amnh.org/entomology/spiders/catalog/THERAPHOSIDAE.html
Atmosfear
20-11-2008, 12:53
Dzięki! Kiedyś dawno temu byłem na tej stronie i jakoś nie bardzo mogłem na nią trafić. A nie miałem specjalnie czasu i ochoty grzebać.
To teraz coś ode mnie:
http://pl.euroanimal.eu/Lista_gatunk%C3%B3w_paj%C4%85k%C3%B3w
http://pl.euroanimal.eu/Systematyka_ptasznikowatych
Może nie aż tak dokładne, ale wydają się być dość rzetelne i na pewno są bardziej przejrzyste.
vBulletin - Arachnea.org