PDA

Pokaż pełną wersję : Ogrzewanie Ogrzewanie

venthar
28-01-2007, 12:44
Witam,
W FAQ jest napisane, że pająki należy ogrzewać żarówka w cyklach (chyba 12 lub 14 godzinnym, nie pamiętam). Czy ciągłe ogrzewanie wywiera negatywny wpływ na pająka? Mam taką umowę z siostrą mieszkającą ze mną razem w pokoju: ja mogę trzymać pająki i modliszki, a ona może wyłączyć kaloryfer i otwierać okno (nie aż tak strasznie szeroko, taka "mikrowentylacja"). Zwierzaki trzymam w szafce koło okna, w szafce oprócz żarówki (czerwona 15W) przebiega zawsze ciepła (zimą) rurka od ogrzewania. Temp jest zawsze stała, ok. 28 stopni. I teraz pytanie: Czy wyłączać żarówkę na dzień i włączać ją tylko w nocy? Jak pozostałe grono terrarystów rozwiązuje ten problem?

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi,
Pozdrawiam

eagle-eagle
28-01-2007, 13:11
u mnie tez wszystko stoi kolo kaloryfera. w nocy nie ogrzewam zarowkami, pozostaje tylko kaloryfer i mam stala temperature 23-24 stopnie. ok 8:00 wlaczam zarowke nad skorpionami i nad kilkoma pajakami - zwykla zarowa 15W ktora daje temp u skorpionow w zamknietym terra 30 stopni a u pajakow jako ze grzeje z zewnatrz terra to jest ok 28 stopni. zarowki wylaczam ok 20-21. kiedys wcale nie ogrzewalem i tez bylo dobrze. jesli nie masz bardzo wymagajacych pajeczakow to poprostu beda wolniej rosly przez te kilka miesiecy zimy.

venthar
28-01-2007, 13:22
Tak, tylko ja właśnie mam ten kaloryfer wyłączony, więc nie grzeje, tylko ta rurka. Posiadam brachypelme albopilosum oraz brachypelme smithi do tego jeszcze modliszka gwinejska.

Batman*
28-01-2007, 14:03
moja Samiczka smithi'asa L15 jest dogrzewana 24h na dobe i nic jej nie jest wczesniej L.parahybana tak miała i tez zyje zdrowa :) w nocy temperatura w pomieszczeniu i tak spada więc w terrarium chyba tez:) więc przy dogrzewaniu w nocy jest po prostu mniejszy spadek temperatury

Jurry
28-01-2007, 14:27
dogrzewanie jest po to by zwiekszyc metabolizm pajaka. dobrze jest zrobic sztuczna noc poprzez wylaczanie zarowki, czyli spadek temp. chodzi o to zeby zapewnic warunki panujace w przyrodzie (takie jak na terenie, na ktorym wystepuje dany gatunek) i jak juz pisalem, przyspieszyc metabolizm :)

eagle-eagle
28-01-2007, 15:39
jesli kaloryfer nie grzeje to mozesz miec za niska temp w nocy. wg mnie najlepiej gdybys w dzien nagrzewal zarowka zwykłą, a w nocy o troche mniejszej mocy czerwoną - pająki nie widzą czerwonego swiatla. swoją drogą to najbardziej ucierpiec moze na tym modliszka bo jest bardziej wrazliwa na nizsze temperatury niz Brachypalmy. pozdrawiam.

Batman*
28-01-2007, 15:46
zawsze możesz wstawić czerwoną żarówkę i lampke w nocy trochę od terra odsuwać:) kombinacji jest nieskonczenie wiele wszystko zależy od twojej wyobraźni :) jeżeli chodzi o modliszke to nie wiem nie posiadam takiego stworzonka i szczegulnej ciekawości nigdy u mnie nie przyciągnęły więc się na tym po prostu nie znam :)

swoją drogą pamiętam co ja miałem z siostrą... :wink:
tez jeden pokój na początku powiedziała ze chyba mnie.... no ale się nie poddałem :P
arachnofobia u kobiet to czasem problem ale moja sis teraz chce wiedzieć o wszystkich wylinkach jak wstaje przedemną zapala światła w terrariach :D :D :D

kaczi44
01-02-2007, 19:50
A moja Grammostola rosea nie potrzebuje ogrzewania wystarczy jej temperatura pokojowa :D

Batman*
01-02-2007, 20:00
A moja Grammostola rosea nie potrzebuje ogrzewania wystarczy jej temperatura pokojowa :D
jak większość pajączków :P ale to zalezy od temparatury w mieszkaniu :P a skórke zrzuca normalnie ? jaką masz temp w pokoju?

MORDRAG
01-02-2007, 20:06
ja też ei dogrzewam, mam 19-20 stopni i wszystko jest ok. a co wy o tym myślicie?

kris_k3
01-02-2007, 20:09
MORDRAG jeśli chodzi o mnie to myśle że twoje pajączki mogą mieć za zimno ... Ale dobra wiadomośc to taka, że twoje pajączki będą dłuygo żyły :)
Ja dogrzewam żarówka (promiennikiem) która daje duzo ciepła :>[/b]

Maxtor
01-02-2007, 20:16
ja też ei dogrzewam, mam 19-20 stopni i wszystko jest ok. a co wy o tym myślicie?

No mi tez sie wydaje ze pajaki maja troche za zimno,nawet chyba nie troche. Taka temperatura to mogla by w nocy byc. A u Ciebie w nocy jest pewnie jeszcze mniej.

kaczi44
01-02-2007, 20:31
Niestety skórki jeszcze nie zrzucił bo niedawno go kupiłem i jest narazie L1, ale jest to gatunek któremu w dzień wystarczy temp. 22'C a w nocy 18'C właśnie dlatego wybrałem ten gatunek, a taką temp raczej każdy w domu ma :D. Jak są przymrozki to dogrzewam kaloryferem i jest ok :D

Cockroach
01-02-2007, 20:33
Podzielam zdanie poprzedników. Troszkę mało. Wiele ptasznikow żyje w tropikach i mają tam raczej cieplej. Ja mam w dzień 27,28 a w nocy 22,23.

Jimi Hendrix
02-02-2007, 00:15
Tak jak Jurry napisa chodzi tu wylacznie o metabolizm. Ja naprzyklad nie grzeje w nocy. Zawsze lepiej jest jak temperatura spadnie o pare stopni ale nie za duzo!!! W tedy ma bardziej zblizone warunki do naturalnych.

Jaszczurka11
02-02-2007, 20:43
ja mam brachypelme albopilosum i od niedawna ją dogrzewam bo mam ją zaraz koło okna . . . a się kiedyś przeraziłem bo w zimie patrzę na temp. i jest 15oC ! a ona ze 25 potrzebuje ... trochę zmarzła więc teraz dogrzewam i ma :
W dzień: 25oC z lampą (20oC bez lampy)
W nocy: wyłączam lampę ale kaloryfer pracuje i jest ok. 20oC
I myślę, że jest ok ... skórki zrzuca co 2 .. 2,5 miecha a jest już L6 :D niedługo L7