Pokaż pełną wersję : Ogrzewanie Ogrzewanie
Witam,
W FAQ jest napisane, że pająki należy ogrzewać żarówka w cyklach (chyba 12 lub 14 godzinnym, nie pamiętam). Czy ciągłe ogrzewanie wywiera negatywny wpływ na pająka? Mam taką umowę z siostrą mieszkającą ze mną razem w pokoju: ja mogę trzymać pająki i modliszki, a ona może wyłączyć kaloryfer i otwierać okno (nie aż tak strasznie szeroko, taka "mikrowentylacja"). Zwierzaki trzymam w szafce koło okna, w szafce oprócz żarówki (czerwona 15W) przebiega zawsze ciepła (zimą) rurka od ogrzewania. Temp jest zawsze stała, ok. 28 stopni. I teraz pytanie: Czy wyłączać żarówkę na dzień i włączać ją tylko w nocy? Jak pozostałe grono terrarystów rozwiązuje ten problem?
Dziękuje za wszystkie odpowiedzi,
Pozdrawiam
eagle-eagle
28-01-2007, 13:11
u mnie tez wszystko stoi kolo kaloryfera. w nocy nie ogrzewam zarowkami, pozostaje tylko kaloryfer i mam stala temperature 23-24 stopnie. ok 8:00 wlaczam zarowke nad skorpionami i nad kilkoma pajakami - zwykla zarowa 15W ktora daje temp u skorpionow w zamknietym terra 30 stopni a u pajakow jako ze grzeje z zewnatrz terra to jest ok 28 stopni. zarowki wylaczam ok 20-21. kiedys wcale nie ogrzewalem i tez bylo dobrze. jesli nie masz bardzo wymagajacych pajeczakow to poprostu beda wolniej rosly przez te kilka miesiecy zimy.
Tak, tylko ja właśnie mam ten kaloryfer wyłączony, więc nie grzeje, tylko ta rurka. Posiadam brachypelme albopilosum oraz brachypelme smithi do tego jeszcze modliszka gwinejska.
moja Samiczka smithi'asa L15 jest dogrzewana 24h na dobe i nic jej nie jest wczesniej L.parahybana tak miała i tez zyje zdrowa :) w nocy temperatura w pomieszczeniu i tak spada więc w terrarium chyba tez:) więc przy dogrzewaniu w nocy jest po prostu mniejszy spadek temperatury
dogrzewanie jest po to by zwiekszyc metabolizm pajaka. dobrze jest zrobic sztuczna noc poprzez wylaczanie zarowki, czyli spadek temp. chodzi o to zeby zapewnic warunki panujace w przyrodzie (takie jak na terenie, na ktorym wystepuje dany gatunek) i jak juz pisalem, przyspieszyc metabolizm :)
eagle-eagle
28-01-2007, 15:39
jesli kaloryfer nie grzeje to mozesz miec za niska temp w nocy. wg mnie najlepiej gdybys w dzien nagrzewal zarowka zwykłą, a w nocy o troche mniejszej mocy czerwoną - pająki nie widzą czerwonego swiatla. swoją drogą to najbardziej ucierpiec moze na tym modliszka bo jest bardziej wrazliwa na nizsze temperatury niz Brachypalmy. pozdrawiam.
zawsze możesz wstawić czerwoną żarówkę i lampke w nocy trochę od terra odsuwać:) kombinacji jest nieskonczenie wiele wszystko zależy od twojej wyobraźni :) jeżeli chodzi o modliszke to nie wiem nie posiadam takiego stworzonka i szczegulnej ciekawości nigdy u mnie nie przyciągnęły więc się na tym po prostu nie znam :)
swoją drogą pamiętam co ja miałem z siostrą... :wink:
tez jeden pokój na początku powiedziała ze chyba mnie.... no ale się nie poddałem :P
arachnofobia u kobiet to czasem problem ale moja sis teraz chce wiedzieć o wszystkich wylinkach jak wstaje przedemną zapala światła w terrariach :D :D :D
A moja Grammostola rosea nie potrzebuje ogrzewania wystarczy jej temperatura pokojowa :D
A moja Grammostola rosea nie potrzebuje ogrzewania wystarczy jej temperatura pokojowa :D
jak większość pajączków :P ale to zalezy od temparatury w mieszkaniu :P a skórke zrzuca normalnie ? jaką masz temp w pokoju?
ja też ei dogrzewam, mam 19-20 stopni i wszystko jest ok. a co wy o tym myślicie?
MORDRAG jeśli chodzi o mnie to myśle że twoje pajączki mogą mieć za zimno ... Ale dobra wiadomośc to taka, że twoje pajączki będą dłuygo żyły :)
Ja dogrzewam żarówka (promiennikiem) która daje duzo ciepła :>[/b]
ja też ei dogrzewam, mam 19-20 stopni i wszystko jest ok. a co wy o tym myślicie?
No mi tez sie wydaje ze pajaki maja troche za zimno,nawet chyba nie troche. Taka temperatura to mogla by w nocy byc. A u Ciebie w nocy jest pewnie jeszcze mniej.
Niestety skórki jeszcze nie zrzucił bo niedawno go kupiłem i jest narazie L1, ale jest to gatunek któremu w dzień wystarczy temp. 22'C a w nocy 18'C właśnie dlatego wybrałem ten gatunek, a taką temp raczej każdy w domu ma :D. Jak są przymrozki to dogrzewam kaloryferem i jest ok :D
Cockroach
01-02-2007, 20:33
Podzielam zdanie poprzedników. Troszkę mało. Wiele ptasznikow żyje w tropikach i mają tam raczej cieplej. Ja mam w dzień 27,28 a w nocy 22,23.
Jimi Hendrix
02-02-2007, 00:15
Tak jak Jurry napisa chodzi tu wylacznie o metabolizm. Ja naprzyklad nie grzeje w nocy. Zawsze lepiej jest jak temperatura spadnie o pare stopni ale nie za duzo!!! W tedy ma bardziej zblizone warunki do naturalnych.
Jaszczurka11
02-02-2007, 20:43
ja mam brachypelme albopilosum i od niedawna ją dogrzewam bo mam ją zaraz koło okna . . . a się kiedyś przeraziłem bo w zimie patrzę na temp. i jest 15oC ! a ona ze 25 potrzebuje ... trochę zmarzła więc teraz dogrzewam i ma :
W dzień: 25oC z lampą (20oC bez lampy)
W nocy: wyłączam lampę ale kaloryfer pracuje i jest ok. 20oC
I myślę, że jest ok ... skórki zrzuca co 2 .. 2,5 miecha a jest już L6 :D niedługo L7
vBulletin - Arachnea.org