Pokaż pełną wersję : [avicularia] wloski parzące
Ktoś kiedyś wklejał tutaj schemat jak wyglądają włoski parzące avicularii. Może ktoś zapisal i się na nowo podzieli ;)
btw. zmniejsza się liczba niedowiarków że Avicularie się wyczesują?
z tego co mi eiadomo (czyli z wielu stron internetowych) Avi sie nie wyczesuje (ja przenajmniej sie z tym nie spotkalem). nie czytalem tematy dot. tego na starym forum, ale chetnie przeczytam. chyba ze sa to jakies inne wloski niz u naziemnych... tzn ze nie wyczesuja ich z odwloka. jak na 2007-01-28 12:56 stwierdzam ze Avi sie nie wyczesuja :P oczywiscie to tylko moja opinia :)
ja widziałem akurat jak to wygląda i wyczesują z odwłoka.
znalazlem ten artykuł http://arachnophiliac.co.uk/burrow/urticating.htm
i w sumie raport z efektu wloskow parzących na rekę autora się zgadza z obserwacjami. Czeszą się głównie w okresie przedwylinkowym
Z tego co pamiętam to Avi mają włoski parzące na nogach.Ale moge sie mylić.
Pozdrawiam
birel
faktycznie maja wloski :D ale nie kozystaja z nich tak czesto jak naziemne, wiec pewnie dlatego o tym nie wiedzialem. poza tym na stronach wielu serwisow pisze, ze sie nie wyczesuja :roll:
nie wyczesuja , a praktycznie nigdy nie wyczesują stoi blisko obok siebie :P
Pamietam jak sie zdziwiłem gdy patrzac na moja A.metallice podczas oplatania sie w tzw kulke przy wylince wyczesywała włoski. To było troche dziwne bo wiedziałem ze Avi nie wyczesuja włoskow. Coz... człowiek sie uczy całe zycie.
oczywiscie ze wyczesuja :twisted:
Avicularie moga sie wyczesywac ale jest to dosc rzadkie zjawisko ale wystepuje;]
Kiedys Raphael albo aTahualpa pisal ze jego versi sie wyczesala kiedys.
Ani ja, ani Bartek nigdy nie mieliśmy A.versicolor, ale to był bodajże limp, Raphael
no moglem sie pomylic;] nie lepiej bylo napisac normalnie post:P
EDIT:Fakt masz racje to byl Limp:)
dj_michael
31-01-2007, 21:22
Ha! Doslownie pare dni temu moja metallica wykonywala ruchy jakby wyczesywala wloski z odwloka.Pomyslalem ze to przeciez niemozliwe.A jednak..
kolczykos
04-02-2007, 01:00
czytałem już kilak podobnych topiców i juz wiem, że avi potrafia się czesac:)
Taka ciekawostka;)
Jedna z moich samieczek crawshayia, gdy po odwłoku chodził jej skoczogonek, próbowała strąć go identycznymi ruchami jak czesząca się np. Brachypelma;) no ale Citharischius'y nieposiadają włosków parzących;]
Nie posiadają, ale np. czesać-myć się potrafią ;)
czesanie się ..w celach kosmetycznych jest normalnym zjawiskiem. ...czyszczenie powierzchni pancerza ( włoski) z róznych powodów.np...roztocza , drobinki podłoża...itd jest normalnym odruchem i nie powinno to nikogo dziwić ..bo ptaszniki są "czyściochami" .Gatunek Aviculari nigdy nie wyczesze włosków z odwłoka w celu obronnym....tak jak to robią gatunki ptaszników z włoskami parzącymi ....może zaistnieć sytuacja kiedy włoski zostana wyczesane w innym celu np.wymoszczenia gniazda...przed wylinka..ale to w wyjatkowych przypadkach ..i bardzo bardzo rzadko u tego gatunku.
Wyczesuja sie napewno, sam widzialem kiedys na zywo avi versicolor L9 z "lysym" odwłokiem, nie wiem w jakim celu one to robią, możliwe że w obronnym, ponoć wiekszość wyczesujących się pająków ma stosunkowo słaby jad, avi maja słaby. A najlepsze że w większości opisów avi widnieje "nie wyczesuje włosków z odwłoka".
....tak pisze i jest to uzasadnione,.....bo nie wyczesuje w celach obronnych.
x-ray to moja samica dorosla versi myje sie ze strachu czasami:) np przy tym jak ja wyciagam z terra postanawia umyc odwlok. oczywiscie nie zawsze ale juz kilka razy jej sie zdarzylo. musiala byc wtedy strasznie brudna i nie chciala sie zle zaprezentowac przed Panem:P
radzilbym nie pisac jakichs informacji w tonie stwierdzajacym jesli sa to tylko przypuszczenia:P
..budowa i wygląd włosków avi na odwłoku znacznie się rózni od tradycyjnych włosków parzących u gatunków które wyczesują.....stad to stwierdzenie ....i nie ja je postawiłem.Co Twoja samica robi kiedy ja wyciagasz trudno powiedzieć po takim suchym i stanowczym opisie ...niech się wypowie ktoś kto dostał uczulenia od tych włosków i nie jest alergikiem.Moja 7 letnia samica ...też dorosła :)..i też często wyciagana nigdy nie przejawiała odruchów obronnych wyczesujac włoski.
..A może Ty mylisz wyczesane włoski z odwłoka ,..z lusterm na odwłoku? :)
..A może Ty mylisz wyczesane włoski z odwłoka ,..z lusterm na odwłoku? :)
no to pogadali:)
co do wloskow parzacych poszukaj bo link byl podany
ps. czy jesli Twoj kedziorek nigdy Cie nie ugryzl to zaden pajak z tego gatunku tego nie zrobi?
.i też często wyciagana nigdy nie przejawiała odruchów obronnych wyczesujac włoski.
AHAHAHAHA przecież wyczesywanie włosków jest odruchem obronnym :D
.i też często wyciagana nigdy nie przejawiała odruchów obronnych wyczesujac włoski.
AHAHAHAHA przecież wyczesywanie włosków jest odruchem obronnym :D
a moze chodzilo o to, ze nie probowala atakowac, kiedy wyczesywala wloski...
Gundam02
15-03-2007, 17:09
Avicularia ulrichea zlekko wyczesanym odwlokiem.
http://img187.imageshack.us/img187/2879/avulrichea01af5.jpg (http://imageshack.us)
Kiss-of-Death
18-03-2007, 00:03
Avi wyczesują włoski ale nie wszystkie.. I pamietam ze starego forum był podobny temat i ktoś daj arta z zagranicznej stronki chyba arachnoboarda na przykładzie A. versicolor
ja przez te pare lat widzialem az raz jak avi wyczesuja wlosy, byl to dorosly samiec versi ktory dopiero przyszedl w paczce, chcialem nawet zrobic film ale niestety nie udalo mi sie go znowu sprowokowac.
a moze chodzilo o to, ze nie probowala atakowac, kiedy wyczesywala wloski...
Jest możliwe zeby pajak jednocześnie atakował i się czesał?
Gundam02
17-04-2007, 23:27
Nie, zabraknie mu nóg.
a) obexność włosków =/= wyczesywanie ich
b) avi mają włoski anatomicznie nieprzystosowane do wyczesywania
c) versi sa dośc dziwne więc ich nie mozna traktować jako norme
d) łysy odwłok =/= wyczesywanie
skoro u avi występuje coś takiego jak włoski parzące, to funkcja wynika z nazwy. Moim zdaniem słabym wytłumaczeniem jest to, że włoski różnią się anatomicznie od innych gatunków pająków wyczesujących włoski. W końcu avicularie to inny gatunek więc zapewne matka natura na drodze ewolucji takie akurat włoski wykształciła. Różnice anatomiczne tego samego narządu lub wytworu nie wykluczają tej samej funkcji (np. ręka małpy i człowieka)
aczkolwiek, istnieje coś takiego jak narząd szczątkowy, lub cecha atawistyczna. Włoski mogą być właśnie takim narządem, a co u niektórych ewentualnie cechą atawistyczną jest zdolność do ich wyczesania
MortisGrim
18-04-2007, 18:37
Ale tu o to chodzi że włoski Avi różnią się bardzo od włosków innych gatunków. Posługując się Twoim porównaniem wychodziłoby na to, że mamy sobie rękę dorosłego człowieka i ramię bez dłoni i palców. Brakuje w tym kikucie elementów, które pozwalają pełnić daną funkcję.
vBulletin - Arachnea.org