Pokaż pełną wersję : karaczan madagaskarski - co zrobic z ootką
eagle-eagle
28-01-2007, 18:06
witam, mam dwa karaczany madagaskarskie chyba dorosle. kiedys przyszly jako karmowka ale nie mam aktualnie ziwerzat tej wielkosci zeby mogly je zjesc wiec poprostu je hoduje :) wczoraj jeden zlozyl (chyba) ootkę - o ile tak sie to nazywa. nie wiem za bardzo czy powinienem cos z tym zrobic zeby wykluly sie mlode.. jakis czas temu tez znalazlem cos takiego w ich pudelku i poprostu sie wysuszylo a jak zwilzylem podloze to zaplesnialo... co z tym zrobic? z gory dzieki.
http://img295.imageshack.us/img295/6458/21768124nk4.jpg
Paszczak
28-01-2007, 22:09
Jeśli ją zgubił to możesz wyrzucić, nie da się wyinkubować. Karaczan inkubuje je w sobie.
eagle-eagle
29-01-2007, 01:14
wlasnie zastanawialo mnie czemu jest jajozyworodny skoro zlozyl jaja... ok. dzieki.
Karaczany noszą je w sobie i od czasu do czasu wietrzą - wystaje tego ok 1cm poza ich ciałem. Kiedy widzisz takie osobniki, absolutnie im nie przeszkadzaj bo ją porzucą tak jak na twoim zdjęciu - wtedy do niczego już się nie nadaje...
Zadbaj żeby miały odpowiednią wilgotność i najlepiej wstaw w jakiś ciemny kąt swojego pokoju...
Moje karaczany trzymam w dużym faunboxie mają tak samo przygotowane podłoże jak pająki... pozwala to utrzymywać odpowiednią wilgotność. Na podłożu leżą odpowiednio duże kawałki kory, no i jest też miseczka z wodą (kamienie wewnątrz) i moje pociechy mnożą się jak oszalałe :)
Zwierzak
30-01-2007, 14:30
Tak jak napisali poprzednicy, ta ooteka jest stracona możesz poprawić warunki by nie stracić kolejnych.
vBulletin - Arachnea.org