PDA

Pokaż pełną wersję : [Wyznanie pająka] - Jak pająk chce żyć.

Twardy
24-05-2007, 15:31
To czego pająk nie chce, ale wstydzi się Ci o tym powiedzieć:

- Nie przesuszaj mojego terrarium, ale także nie rób w nim błota
- Nie zostawiaj resztek po moim śniadaniu, obiedzie, kolacji w moim terra, sam nie wyniosę śmieci, w końcu jestem zamknięty
- Nie bierz mnie na rękę, czy sam lubisz jak przyjeżdża do Ciebie ciocia, przytula Cię głaszcze i ściska?
- Nie patrz na mnie swoją miarą, to że ty lubisz jak w pokoju jest zimno, lubisz głośną muzykę aż szyby skaczą nie znaczy, że i ja to lubię, skoro mieszkamy już pod jednym dachem to bądź miłym współlokatorem
- Nie wpychaj łap do terrarium, używaj pęsety, czasami gdy zrobisz to z nie nacka a ja obudziłem sie lewą nogą to mogę Cię ugryźć, kup tą pęsetę- ułatwi nam współpracę
- Nie karm mnie żabami, jaszczurkami, szerszeniami- po pierwsze nie smakują mi, po drugie to fajne chłopaki- jak byś się czuł gdybym ja poszukał dla Ciebie partnera do sparingów? Jak dobrze wiesz mam słaby wzrok i nie wiem czy tafię na Pudziana czy anemika- nie powinieneś mieć do mnie wtedy żalu- w końcu ty też nie wiesz czy ta jaszczurka czy szerszeń nie będzie silniejszy...
- Nie zapraszaj mnie do swojego domu tylko dla szpanerstwa- możesz zdobyć kolegów, lub dziewczynę w inny sposób, ten może mi tylko zaszkodzić
- Nie bój się zapytać tych, którzy znają się na pająkach lepiej od Ciebie, co mi jest gdy zachowuje się dziwnie, ja sam Ci tego nie powiem, oni myślę, że to wiedzą.
- Nie martw się także na zapas, to, że nie rzucę się spektakularnie na świerszcza od razu jak mi go wrzucisz, albo jeśli trochę posiedzę spokojnie w jednym miejscu nie oznacza, że od razu ze mną koniec. Przeżyłem dinozaury, uwierz że nie łatwo daję sie wykończyć
- Nie staraj się na siłę mnie zmieniać, skoro lubię robić gniazda na wysokości, albo lubię kopać to mi pozwól, oszczędzi mi to niepotrzebnych nerwów i stresów
- Nie zostawiaj otwartego i uchylonego terrarium, zdradzę Ci, że jestem bardzo ciekawy świata i na pewno wyjdę go pozwiedzać jeśli dasz mi taką okazję
- Nie zapraszaj mnie do siebie jeśli masz choć cień wątpliwości, że jestem za szybki dla Ciebie lub zbyt jadowity
- Nie przeszkadzaj mi gdy linieje, nie pukaj mnie nie potrącaj, to dla mnie naprawdę duży wysiłek, jakbyś się czuł gdybyś wspinał się na Mount Everest, a ktoś ciągle pukał by cię po plecach? Możesz za to troszkę zwiększyć wilgotność, nie obrażę się, a nawet ułatwi mi to sprawę
-Nie karm mnie od razu po wylince, zazwyczaj ucieknę od jedzenia, ale czasami świerszcze są naprawdę denerwujące i mogę stracić zęba, a mam tylko dwa, nie tak jak ty, uwierz że wtedy mnie to bardziej boli, a czasem muszę na nową parę bardzo długo czekać- ty masz przynajmniej w handlu sztuczne szczęki, ja niestety muszę się męczyć.
-Nie kupuj mnie, jeśli nie wiesz kim jestem, czy naprawdę nieznajomego też wpuściłbyś do domu? Poczytaj o mnie, poznaj mnie, masz internet i tysiące opisów mojej osoby, drażni mnie to gdy część mojej rodziny mieszka na stepie, a ja muszę się paplać w błotku i ciągle kapie na mnie woda- ty chciałbyś aby na siłę wyemigrowali Cię do Grenlandii?
-Nie myśl, że pająk to tylko wydatek kilku złotych, ja nie pójdę uczyć Biologii w szkole, na kasie w Tesco też nie wróżę sobie kariery, więc jeśli mnie zapraszasz to miej te kilka złotych więcej, żebym miał gdzie spać, co jeść i żeby moje mieszkanie było chociaż delikatnie umeblowane
-Nie zapraszaj 30 pająków naraz do siebie, jesteśmy np. L1 nie ma sprawy, zajmiemy Ci jedną małą półeczkę, ale większość z nas dorośnie i wtedy gdzie nas postawisz, uwierz mi, że mimo tego że nie mamy klaustrofobii to niewygodnie nam w pudełku od sałatki gdzie nie możemy nawet nogi rozprostować, a właściwie wszystkich ośmiu.

Jak mi coś jeszcze mój pająk dopowie, to dopiszę :)

tak, humorystycznie chciałem, bo się ostatnio za poważnie robi, a do niektórych coś takiego trafia

pozdrawiam

speedo31
24-05-2007, 15:42
dobre, dobre :)) ja z moim też speóbuje dzisiaj pogadać :D

Adsy
24-05-2007, 15:45
Fajne. Dla mlodych poczatkujacych wysmienite :P

LIOTOL
24-05-2007, 15:48
alleluja i do przodu, fajny topic, mam nadzieje ze wkrotce dojdzie jeszcze pare przypisow - swietny pomysl i bardzo dobrze napisane, szczegolnie dla tych mlodszych terrarystow (wiekiem niekoniecznie doswiadczeniem) ale i dla starych wygow... mnie sie podoba czekam na aktualizacje

scchizm
24-05-2007, 15:49
Fajnie się czyta , gratuluję pomysłu, początkującym na pewno się przyda.

puaru
24-05-2007, 16:17
no i udalo sie jest z humorkiem :D
czekam na wiecej dopisow:]
Mozna by to podkleic dla poczatkujacych to moze bysmy unikneli sporo takich samych postow ( moj pajak nie je, zczarniał mu odwłok itp):]

Bundy
24-05-2007, 16:41
Czapki z głów, super topic tego właśnie potrzeba konkretnie na temat i z humorem :)

czorny01
24-05-2007, 17:12
świetna robota :) takie podsumowanie postów z tego działu z ostatniego czasu :)

Zawau
24-05-2007, 18:03
Też przyznam że świetnie to napisałeś.

Myślę, że warto by to gdzieś nawet podkleić, jako podstawy podstaw, proste streszczenie głównych zasad.

Lufcio
24-05-2007, 19:49
Brawo! Naprawdę świetnie to napisałeś! Humorystycznie wszak...

jakub powiatowy
24-05-2007, 22:01
Moja para skakunów arlekinowych powiedziałaby jeszcze:
"Nie gap się, jak kopulujemy, ty niewyżyty zbereźniku!!!!"

snarf
24-05-2007, 22:11
Respekcik :D Jestem pełen podziwu dla Ciebie, bardzo ciekawe przedstawienie tematu i ma to sens. Słuchaj dalej swojego pająka i powiększaj liste, a ja pogadam z moim :D.

ptasznik15123
25-05-2007, 00:37
Stary zmiesciles wszystkie podstawy w paru zdaniach gratuluje chyba kazdy kto chce zaczac hodowac pajaki woli przeczytac cosik takiego a nie stosy artykulow gratuluje

Kopiusz
25-05-2007, 00:46
Bardzo dobre mi niezwykle przypadlo do gustu :)

Mazurek
25-05-2007, 16:08
Super :) Jeszcze mozesz cos dodac o tym zeby nie podawac pokarmu tuz po wylince i o tym ze pajak jest wtedy bardziej na uszkodzenia narazony :)

PowR_TocH
26-05-2007, 12:55
Super. Forma pierwszoosobowa dobrze przemawia do świadomości :D Zupełnie jakbym słyszał mojego pająka kiedy otwieram pojemnik żeby mu zwilżyć podłoże :D coś w stylu "Łapy precz barbarzyńco :!: ". Poradnik naprawdę przydatny . Dzięki Ci wielkie za niego.

puaru
26-05-2007, 13:25
Super :) Jeszcze mozesz cos dodac o tym zeby nie podawac pokarmu tuz po wylince i o tym ze pajak jest wtedy bardziej na uszkodzenia narazony :)
Nie karm mnie od razu po wylince, zazwyczaj ucieknę od jedzenia, ale czasami świerszcze są naprawdę denerwujące i mogę stracić zęba, a mam tylko dwa, nie tak jak ty, uwierz że wtedy mnie to bardziej boli, a czasem muszę na nową parę bardzo długo czekać- ty masz przynajmniej w handlu sztuczne szczęki, ja niestety muszę się męczyć.
czytanie ze zrozumieniem :]

Twardy
26-05-2007, 13:31
nie, jest oki, przeczytał ze zrozumieniem, ja to o zębach dopisałem po jego uwadze :)

SpAyDeR
26-05-2007, 14:12
no super!!!!! troche mnie to pouczyło wielkie dzięki i więcej takich wypowiedzi :D :D :D

Afej
26-05-2007, 14:56
Ciekawy i niezły artykuł ... :wink:
Mój jeszcze dopowiedział: "Nie stresuj mnie różnymi patykami, bo ci się wyczeszę na twarz, albo bezsensownie będę próbował się w niego wgryźć, to zależy od humoru ... :D"

Mazurek
26-05-2007, 15:06
nie, jest oki, przeczytał ze zrozumieniem, ja to o zębach dopisałem po jego uwadze :)

hehe dzieki :)

kaczi44
26-05-2007, 17:09
Chyba się musiałeś nieźle nudzić :wink:

Grzechu
26-05-2007, 21:09
miałeś świetny pomysł na to, bardzo fajne :)

PowR_TocH
27-05-2007, 00:35
-Nie bierz mnie na rękę, czy sam lubisz jak przyjeżdża do Ciebie ciocia, przytula Cię głaszcze i ściska?

Rozumiem, że w domyśle jest "bez potrzeby / zbyt często"? Wiadomą rzeczą jest to, że branie pająka na ręce, zwłaszcza małego, jest zdarzeniem wielce stresującym, ale z drugiej strony jest to jedna z niewielu okazji przyzwyczajenia pajączka do nas(zaraz zarzucicie mi myślenie o pająkach jak o kotach i psach :D).

Twardy
27-05-2007, 02:04
hmmm
pająka do siebie nie można przyzwyczaić
pająk kieruje się instynktem, a nie pamięcią, więc nie może Cię zapamiętać, pająka można brać tylko na rękę w wyjątkowych sytuacjach, np. w celu uzyskania dobrej fotografii która posłuży do określenia płci, lub zdiagnozowania jakiegoś problemu lub niepokojącej zmiany

PowR_TocH
27-05-2007, 09:25
Czyli domysł "bez potrzeby" jak najbardziej trafiony.

pablo1993_15
01-09-2008, 22:04
ekstra pomysł fajnie się czyta i można się dużo dowiedziec

POZDRO !

Michallewczuk
02-09-2008, 01:01
żeby moje mieszkanie było chociaż delikatnie umeblowane
-Nie zapraszaj 30 pająków naraz do siebie, jesteśmy np. L1 nie ma sprawy, zajmiemy Ci jedną małą półeczkę, ale większość z nas dorośnie i wtedy gdzie nas postawisz, uwierz mi, że mimo tego że nie mamy klaustrofobii to niewygodnie nam w pudełku od sałatki gdzie nie możemy nawet nogi rozprostować, a właściwie wszystkich ośmiu.

Większość hodowców których wielbicie ma właśnie takie mieszkanka dla pająków ;] Efekt masówki.

GregorWalas1986
02-09-2008, 07:40
Art bardzo fajny, na pewno pomoże początkującym :)
Ja też pewnie zapamiętam :)

Pozdrawiam Grzegorz

Browar
02-09-2008, 19:43
Większość hodowców których wielbicie ma właśnie takie mieszkanka dla pająków ;] Efekt masówki.

to prawda ale art ma nauczyc dobrych nawyków hehe :)

slawekk95
04-09-2008, 21:13
Dobry artykuł.

TrancE1987
05-09-2008, 01:14
Fajnie Twardy, fajnie:) Ja bym jeszcze dodał coś o używaniu pronto do kurzów:p

BakuBak
14-09-2008, 05:00
LOL ale sie uśmialem !! :P

dobre !!

Raidiii
15-09-2008, 16:35
Super podejście do sprawy:D

RingweL
23-09-2008, 23:45
Dobre :P Jak ci to twoj pajak powiedział? :D

Sago
24-09-2008, 22:27
Nie no super i na pewno trafi do młodszych a wbrew pozorom jest kilku co w wieku 10 lat zaczynali przygode z ptasznikami i to sie im przyda a nie jakiest (sorki:P) twarde artykuly.

Andrew
25-09-2008, 17:29
To co napisała ta osoba to jest prawdą, każdy młody terrarysta powinien przestrzegać tych reguł nawet je wydrukować i wlep na ścianę