Pokaż pełną wersję : Ogrzewanie Jak głęboko pod podłożem??
GregorWalas1986
29-01-2007, 17:05
Witam, z lamp grzewczych przeżuciłem się teraz na przewody grzejne, zakupiłem sobie na allegro 2 przewody silikonowe TerraZoo 15W.
Lecz mam problem, nie stosowałem tego wcześniej i nie wiem na jaką głębokość pod podłożem umieścić ten kabel??
Proszę o małą pomoc ludzi którzy stosują takie rozwiązanie...
Pozdrawiam GregorWalas1986 !!!
pablos150
29-01-2007, 17:29
Eee ja nei stusouje kabli grzewczych, ale z tego co sie orientuje to kabel nie daje sie pod podloze , tylko pod spod terra ;) A najlepiej do ścianki bocznej przymontować bo jak pająkom ciepło to sie zakopują...
GregorWalas1986
29-01-2007, 17:33
No, może i masz rację ale z tego co wiem to 15W jest za słaby aby dawać go pod terrarium, lub na jego boczną ściankę, ponieważ nie będzie w stanie podnieść temperatury na żądany poziom ok.26 C ......
Jak by ktoś miał inny pomysł to bym by wdzięczny..
kokoskop
29-01-2007, 17:57
niedawaj pod terra ani pod podloze bo tak jak pisal poprzednik pajaki jak im goraco to sie zakopuja, daj z boku 15 w powino spokojnie sobie poradzic z ogrzeniem jednego terra a jak nieda to zawsze zaroweczka
Ja stosuje kabel 25w. Ulozony jest spiralnie pod malym terra gdzie trzymam dwa malce i opleciony wokół pojemnikow z reszta pajakow. Jak jest im za cieplo to po prostu wspinaja sie na scianke :)
pablos150 Jesli nie uzywasz kabli grzewczych to po jakiego (****) sie oddzywasz? I powiem Ci ze wlasnie ja wszsytki pajaki ogrzewam kablami zakopanymi wlasnie w torfie.
GregorWalas1986 Musisz ten kabel umiescic dokladnie 27,35 mm pod torfem, na poludniowej sciance terra oraz podlaczyc go po 380 W.
No, może i masz rację ale z tego co wiem to 15W jest za słaby aby dawać go pod terrarium, lub na jego boczną ściankę, ponieważ nie będzie w stanie podnieść temperatury na żądany poziom ok.26 C ......
Jak by ktoś miał inny pomysł to bym by wdzięczny..
Otoz niegdys stosowalem kabel 15W, ktory ogrzewal od spodu terrarium dla weza i terrarium z pajakiem. W obydwoch byla temperatura 25 stopni. Kabel byl pod terrarium.
IMO nie popadajmy w paranoje i nie interpretujmy calkiem regulek ksiazkowych. Ja jestem nawet za ogrzewaniem "podlogowym". jednak trzeba sobie dobrze temperature ustawic.
GregorWalas1986
29-01-2007, 20:37
Leitho i Gregor, dzięki za rady, zamontowałem już kabel, tak dla bezpieczeństwa ok.3-4cm pod podłożem na rozpiętości całego terra ( nie miałem innego wyjścia, ponieważ mam kabel 3,5 metra a terra jest
40cm dł/30 wys/25 gł i ciężko było mi go umieścić tak aby nie krzyżować ze sobą kabli ) jak na razie pajączek zachowuje się ok. nie zwraca uwagi na ciepło od dołu, nic nie kopie, ani nie wspina się po ściankach tylko wygrzewa się na kamieniu :)
Termostat ustawiłem na 26*C, a jak narazie w terra jest 23/24*C,
jeszcze trochę potestuje ten motyw z ogrzewaniem podłoża i chyba przy tym pozostanę ( jak się sprawdzi ) :)
Dzięki jeszcze raz i pozdrawiam , jak by ktoś miał jeszcze jakieś inne sugestje proszę o wypowiedzi...
POZDRO GregorWalas1986 !!!
ptaszniks1991
29-01-2007, 20:42
moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem i taki zastosowałem u siebie w terrariach jest umieszczenie kabla w tylniej górnej krawędzi terra (w środku). ogrzewa się powietrze a nie podloże. Pająk gdy jest mu za gorąco kopie dołek a tu zonk niezrozumiałe zjawisko dla pająka pod ziemią jest gorącej niż na powierzchni
GregorWalas1986
29-01-2007, 20:54
A czy temperatura 26*C jest dla Albopilosum za wysoka, z tego co wiem to w warunkach naturalnych pająk ten normalnie żyje w temperaturach 28*C i nie zakopuje się. A ja wywnioskowałem sobie ( możliwe że się mylę ) że ta temperatura 25/26*C czy od góry, czy od dołu nie będzie zbyt wysoka dla mojego pajączka, więc nie będzie się zakopywał.
Chyba że się mylę??
pablos150
29-01-2007, 20:58
pablos150 Jesli nie uzywasz kabli grzewczych to po jakiego (****) sie oddzywasz? I powiem Ci ze wlasnie ja wszsytki pajaki ogrzewam kablami zakopanymi wlasnie w torfie.
Przeszkadza ci to? Napisałem to co kiedyś tutaj przeczytałem i chce przekazać tą wiedze dalej, ktoś inny wypowie sie i będzie miał inne zdanie, a autor tematu sam wyciągnie wnioski, nieprawdasz?
GregorWalas1986
29-01-2007, 21:11
Prawda :)
ptaszniks1991
29-01-2007, 21:12
jeżeli temperatura uczymuje się na poziomie 26*C to jest ok nie za zimno nie za gorąco
Tak przeszkadza mi to, bo wkurza mnie jesli nie masz pojecia o czyms to sie nie wypowiaaj. A patrz ja kiedys przeczytalem w internecie ze jestes, tak brzydko mowiac, gejem. I co, mam takie, nie sprawdzone prezmnie informacje, przekazywac dalej ?
Spokojnie panowie. nie stresujcie sie. Ja wyprobowalem sposob z kablem i jest jak dla mnie ok. nie zauwazylem nigdy zeby pajak sie zakopywal ze wzgledu na temperature ktora jest powodowana podgrzewaniem podloza. Sa rozne sposoby grzania. Mi moj wypalil wiec nie boje sie go uzywac.
PS. Dajcie na lu, zamiast sie obrazac nawzajem.
Pozdrawiam:)
miłosz zdziarski
08-06-2008, 15:32
moim zdaniem aby podwyższyć lub obniżyż tem. w terra to zależy od głębokości psadzekia kabelka i czy 350w to nie zadużo??
vBulletin - Arachnea.org